De ble innvalgt i Hall of Fame i dag

Travsportens Hall of Fame som är en del av Nordiska Travmuseet i Årjäng, presenterar idag fyra nya medlemmar. In bland travets storheter valdes Spikeld, Erik Adielsson, Svante Båth och Helen Ann Johansson. Travsportens Hall of Fame startade 2007 med Sören Nordin och Ulf Thoresen som de först invalda. Totalt är det nu 72 invalda.

Nedan finns respektive motivering:

Spikeld

Spikeld er en av de beste kaldblodshestene Norge har fostret. Spikeld skrev seg inn i historiebøkene med gullskrift da han travet 18,6ak i 2000 og ble tidenes første kaldblodshest under 1.20. Spikeld har også levert til gull i avlen.

Erik Adielsson

Erik Adielsson visade redan som riktigt ung att han hade det som krävdes för att lyckas i travsporten. Även om det fanns fina framgångar innan han var den som tog över när Stig H Johansson lade körhandskarna på hyllan så blev det ändå det stora genombrottet. Samarbetet mellan Stig och Erik var minst sagt lyckosamt och Erik kom att alt mer dyka upp i de internationella storloppen. Han kör inte lika flitigt som många andra toppkuskar men hans rykte som en elitkusk finns för alltid. Erik gör också lysande reklam för sporten vid sidan av banan och är en som alltid uppträder på bästa sätt.

Svante Båth

Svante Båth inledde karriären som lärling och gav tidigt ett besked om att han hade hamnat rätt. Han tog vara på alla tillfällen som bjöds och efter att ha drivit en rörelse tillsammans med Ulf Ohlsson blev han allt mer intresserad av att träna hästar. Raden av fina unghästar som skapats av Svante kan göras hur lång som helst. Massor av segrar i bland annat E3 och även i de riktigt stora unghästloppen har gjort ett oförglömligt intryck. Framgångar fanns också bland de äldre hästarna och han känns som en som verkligen hör hemma i Hall of Fame.

Helen Ann Johansson

När det talas om pionjärer kan man knappast förbigå Helen Ann Johansson. Att kliva in som första kvinna någonsin på Vincennes för att köra Ina Scot i Prix d'Amérique var bara det ett stort steg. När hon sedan körde iskallt och slog av samtliga manliga konkurrenter så visade hon med besked att kvinnorna hörde hemma i travets högborg. Även om det fanns flera andra fina framgångar på hennes cv så är det förstås segern i Frankrike som sticker ut. Sällan har någon svensk inom travet kommit att skriva in sig bland de verkligt stora och naturligtvis bör hon väl också ha en plats i Hall of Fame.

För mer information kontakta:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post:

Les også

Sport

Travkjøring på Kala

På Kala Travpark på Borgenhaugen like utenfor Sarpsborg er det stor aktivitet året igjennom. Mandag 17. juni er det klart for årets største dag da den årlige totalisatorkjøringen skal arrangeres.