Friskmelding
Med hjemmel i DNTs Løpsreglement blir syke eller halte hester, eller hester som av annen årsak ikke er i konkurransemessig stand, jf. § 4-10, ilagt startforbud før (strykning) eller etter løpet. Startforbudet medfører at hesten ikke skal innmeldes til nytt travløp de første fem dagene etter løpsdagen, samt at hesten må friskmeldes av veterinær. Nedenfor redegjøres det for hva en friskmelding som et minimum skal inneholde.
For Det Norske Travselskap er det av ytterste viktighet å ha rutiner som bidrar til å sikre at hester som skal delta i travløp er i god konkurransemessig skikk, herunder god fysisk og mental helse, god kondisjon og et sunt hold. Hesten skal være i stand til å tåle den belastningen som et travløp medfører uten at det påfører den unødig stress, utmattelse, sykdom eller skade.
Det er alltid hensynet til hestens velferd, både hestens fysiske og mentale helse, som til enhver tid skal være bestemmende for om hesten skal delta i travløp.
Som endel av arbeidet med å sikre at hester som deltar i travløp er i god konlkurransemessig skikk, er det viktig at friskmeldingen fra veterinæren som undersøker og behandler hesten inneholder tilstrekkelig og korrekt informasjon, slik at hester ikke friskmeldes på feil grunnlag.
I tilfeller der startforbudet ilegges etter innstilling fra stevneveterinæren utstedes det et eget startforbudsskjema, som sendes til hestens ansvarlige trener senest første virkedag etter løpsdagen. I slike tilfeller er det ønskelig at friskmeldingen, som hovedregel, inngis på samme skjema. Nedre del av dette skjemaet har en friskmeldingsdel som behandlende veterinær fyller ut.
I tilfeller der startforbudet ilegges basert på banedommernemndens observasjoner utstedes ikke et slik skjema. Friskmeldingen fra undersøkende/behandlende veterinær skal allikevel inngis skriftlig, og den kan sendes på e-post til; sporten@travsport.no, eller pr.post til
Det Norske Travselskap
P.B. 194, Økern
0510 OSLO
Når en hest er ilagt startforbud så skal det primære fokuset være at hesten får en forsvarlig utredning som sikrer best mulig helse og velferd videre som løpshest. Dette forutsetter en god og åpen dialog mellom behandlende veterinær og hestens ansvarlige trener og/eller eier. Partene, dvs. ansvarlig trener og veterinær, er gjensidig ansvarlig for at en slik dialog finner sted, og at dette s bidrar til at hesten får en etisk og faglig forsvarlig behandling.
En friskmelding skal alltid oppgi standardopplysninger som hvilken hest friskmeldingen gjelder, bane, dato og årsak til sykmeldingen, samt behandlende veterinærs signatur og stempel. Friskmeldinger innsendt på e-post skal inneholde veterinærens navn og veterinærnummer.
Videre skal friskmeldingen alltid inneholde opplysninger om hvilke undersøkelser hesten har gjennomgått, samt resultatet av disse. Alle hester som er ilagt startforbud skal undersøkes allment, minimum som følger:
I tilfeller der hesten er behandlet/medisinert, skal opplysninger om hvilke preparater og/eller metoder som er tilført/benyttet, lokasjon, dosering, samt tidspunkt for siste behandling, fremkomme.
Det vises også til Løpsreglementets § 7-7 (6), og minner om at det må påregnes noe behandlingstid, samt at friskmeldingen uansett skal være DNT i hende senest siste virkedag før innmeldingsfristens utløp i tilfeller der hesten skal innmeldes til nytt travløp.