Saksgang i dopingsaker
Hvis en hest tester positivt på en dopingprøve starter en saksgang regulert etter DNTs Antidopingreglement, hvor den fullstendige og til enhver tid gjeldende informasjonen finnes.
1. Laboratoriet som har analysert dopingprøven (A-prøven) fra hesten, normalt Statens veterinærmedisinske anstalt i Sverige (SVA), informerer Det Norske Travselskap (DNT) om funn av ett eller flere stoffer som er i strid med DNTs regelverk.
2. DNT oversender analyserapporten til den nordiske ekspertgruppen for farmakologi som bedømmer om analysesvaret er positivt.
3. B-prøven blir deretter analysert for å verifisere funnet i A-prøven.
4. DNT oversender saken til utvalget for utredning av dopingsaker (UUD), som starter utredning. Utredningen innebærer blant annet at det innhentes behandlingsjournal/helsekortopplysninger for hesten, at det foretas et stallbesøk der hesten står oppstallet, samt at det gjennomføres intervju med hestens ansvarlige trener og andre impliserte personer. UUD ankommer normalt uanmeldt til hestens oppstallingssted.
5. Hesten ilegges startforbud av DNT så snart ansvarlig trener er informert om saken. I henhold til Antidopingreglementets § 16 ilegges hesten normalt tre måneders startforbud dersom regelbruddet omfatter karenstidsbelagte stoffer eller metoder, og minimum seks måneders startforbud for stoffer og metoder som er definert som forbudt.
6. Før hesten igjen kan innmeldes til travløp må det i tillegg til utløp av startforbudet, også foreligge negativt resultat av en ny prøve (C-prøve). C-prøven skal inneholde samme biologiske materialet som den opprinnelige dopingprøven bestod av (urin, blod eller hår). Det er hestens ansvarlige trener som bestemmer når uttak av C-prøven skal gjennomføres, og det er hestens eier som betaler for en slik prøve.
7. Når UUD har utredet saken ferdig blir sakens dokumenter sendt til Skandinavisk dopingkomité (SDK) for vurdering. SDKs uttalelse i saker er rådgivende, og formålet med dette arbeidet er å bidra til at straffenivå og håndtering for øvrig er harmonisert innad i Skandinavia.
8. Det er DNTs Påtalekomité som beslutter om det skal reises påtale i en dopingsak. Påtalekomitéen avgir også innstilling om straff i saken, før denne oversendes DNTs Domskomité. Domskomitéen sender påtalebeslutningen sammen med sakens øvrige dokumenter til den som påtalen omfatter, som oftest ansvarlig trener av hesten. Som påtalt i en dopingsak får man alltid en frist på tre uker til å sette seg inn i saken og komme med egne bemerkninger, ytterligere forklaring, bevis osv.
9. Dopingsaker er ikke offentlig før det er besluttet å ilegge hesten startforbud, eller når saken blir påtalt. Av hensyn til personvernet skal det alltid gjøres en vurdering av om offentliggjøring er nødvendig og forsvarlig.
10. Alvorlige brudd på forskrift om bruk av hest og hund i konkurranser, og/eller DNTs Antidopingreglement rapporteres i tillegg til Mattilsynet.