Studietur til Sverige

Skrevet av NHF,  06.11.2014
Artikkelbilde
Turen ble innledet med besøk hos Bjørn Steinseth.

Norsk Hesteeierforbund arrangerte i august studietur til Dannero med Svenskt Kallblodskriterium, Guldtæcke og Kallblodsauktion, Hudik Stallion, Hagmyren og Jærvsø, men første stopp var ikke i Sverige, det var i Elverum hos Bjørn Steinseth. 

Målet var å oppsøke de beste og lære nytt for å sikre at våre hester skal være først over målstreken. Godt voksne hestekarer viste at de har akkurat samme ambisjon og er meget interessert i nye teknikker og ideer.

Bjørn Steinseth var meget godt forberedt med kaffe og kringle og masse hester i trening i banen og rundt om i stallene. Godt vær og god diskusjon. Tema var trening og foring. Unghesttrening i flokk, humør, psyke, få fram vinnerinstinktet. Hesten er et utpreget flokkdyr og bør håndteres ut fra det. Og Bjørn Steinseth viser rundt om på travbanene at hans ideer virker. Svein Håvard Sørum orienterte om Strand Unikorn og foring. Hvor mye protein og når skal graset tas?

Så gikk turen til Sunnsvall for overnatting og videre til Dannero dagen etterpå. Ordførande for Sleipner i området Lena Westmann var vår guide og Jan-Olov og Ingmar Persson tok i mot oss der og viste oss sine 5 Kriteriefinalister, men det var like vel ikke nok for å slå Norge. Smedheim Solan gjorde et kanonløp, men det gjorde Jærvsørappen også med galopp og en enorm sluttspurt. Det var høg stemning og veldig moro.

På kvelden var det auksjon og mye folk. Alt ble solgt til moderate priser.

Så gikk turen på nytt til Sunnsvall for overnatting og dagen etterpå til Hudiksvall og Persson stallene og stutteriet. Og Jan-Olov var i det samme gode humøret om han hadde missat både 1. og 2. pl til Norge. Det har vært en enorm utvikling der fra starten i 1990-tallet med bygninger, hester og resultater. Vi så mange flotte hester og selvfølgelig Jærvsøfaks som «still going strong». Et unikum av en hest. Solgt for 25 000,- som åring, men han ble aldri hentet - (det går an å gjøre noen tabber, men akkurat den måtte være hard å fordøye). Som 2-aring var det lett å kjenne at han var spesiell. Det ble mye hester og historie og ikke minst interessant var kombinasjonen som gav Jærvsø Anna. Jeg skal ikke røpe den, men en ser jo fort at det også er spilt på noen gode norske linjer.

Stutteriet hadde i år også godt med hopper selv om Jærvsøfaks er kraftig redusert. Det så ut som det var større interesse for bredden av hingstene der enn det er her i Norge.

Søndagskjøring på Hagmyren og der var det godt bekjentgjort at det var besøk fra Norge. Persson-stallen vant 3 av 3 mulige kaldblodsløp.

Så kjørte vi til Jærvsø og besøkte først Jessica Olsson med Klakk-hestene og deriblant Klakk Jo som hadde bra med hopper. Og ikke minst vi fikk hilse på selveste Jærvsø Anna 26 år gammel. Ingen andre kaldblods avlshopper har mer innkjørt på sine avkom enn Jærvsø Anna med godt og vel 25 mill SEK.

Videre så vi på Perssons unghester. To store flokker, en med hingster og en med hopper og med mange interessante typer.

Til slutt avslutningsmiddag og overnatting på Kramsta Gæstgård. Det ble en opplevelse for livet. Vi satt og diskuterte hester, trening, avl, muligheter og umuligheter til langt på natt. Jan-Olov og Ingmar Persson brukte deler av lørdag og hele søndag på oss. Det var imponerende.

Det har også vært andre som har bidratt til å gjøre denne turen mulig; DNT v/Anders Jærnerot, Gaupen Henger, Strand Unikorn, Trav og Galopp-nytt. En stor takk til alle.

Kjell Aage Øie-Kjølstad

Per Sandbakken