Løpsbulletinen for mai og juni

Skrevet av Tron Gravdal,  06.04.2021
Artikkelbilde
Moni Viking har over lengre tid vært vårt fremste kort i internasjonale sammenhenger - her fra fjorårets seier i Harper Hanovers Lopp på Solvalla.Med stor sannsynlighet så dukker trønder-traveren opp også i årets utgave av løpet.

Løpsbulletinen for mai og juni er uavhengig av koronasituasjonen nå ferdigstilt og sendt i trykken. Løpsdagskalenderen for perioden vil være oppdatert senest 18.april.

Vi krysser fingrene for at «normalen» snart er tilbake !

Det har gått ett år siden hele Norge stoppet opp, travsporten inklusive. Vi fikk drøye fem uker uten ett eneste travløp. Da vi forsiktig kom i gang igjen 19. april i fjor var håpet at vi ikke skulle havne i en periode med kjørestopp igjen. Vinteren 2021 har dog ikke vært uten utfordringer, og med en fortsatt utfordrende smitte- situasjon betyr det fortsatt usikkerhet også for vår bransje.

Totalt seks løpsdager ble borte i slutten av januar, og for øyeblikket er det fire østlandsbaner som står stille grunnet kraftige regionale innstramninger. Nå er det spennende hvordan smittetallene utvikler seg etter påske. Skulle vi få en ny oppblomstring av smittetilfeller kan det bety forlengede perioder med stramme tiltak for å unngå ytterligere spredning av koronaviruset. Om ikke vil vi se en gradvis lemping på de tiltak som gjelder, og vi mener det må kunne være lov til å håpe at så skjer.

Det har vært krevende for de aktive i vinter og vår når man ikke har visst hvilken bane som skal kjøre når, og dermed heller ikke hvilke løp som kan avvikles. Vi som jobber med dette skulle gjerne gitt de aktive mer forutsigbarhet, men det har vært dessverre vært vanskelig å få til. Samtidig er vi svært takknemlige for at de aller fleste av de aktive viser forståelse for den utfordrende situasjonen vi er oppe i. Nå krysser vi fingrene for at den oppsatte terminliste og de utskrevede løpene i mai og juni kan gå som planlagt.

De planlagte storløpsfestene i mars og april har så langt dessverre ikke kunne gjennomføres som planlagt. Momarken var klar for Unionskamp, men den samme uken som løpene skulle avvikles kom det innstramninger for hele Viken. Løpene måtte derfor avvikles på Biri. Klosterskogen hadde lenge håp om at deres Påske-trav kunne avvikles i år, men også Skien kom innunder det såkalte 5a-nivået blant Regjeringens tiltak. Dermed ble det ikke travløp i Skien i påsken i år heller. Isteden var det Forus som avviklet norske løp på Påskeaften. Sportslig ble begge løpsdagene suksess for superduoen Odd Herakles og Viking Va Bene som tok seg av løpene for den høyeste klassen. Odd Herakles med den 19.ende og 20.ende strake seieren siden forrige gang han måtte se noen foran seg i mål, mens Viking Va Bene slo til på direkten med to strake storløpsseirer etter nesten 20 måneder borte fra løpsbanen grunnet skadeproblematikk. Imponerende av begge.

Flere storløpsdager venter utover våren og sommeren. Først og fremst håper vi å kunne gjennomføre som planlagt, men dernest er jo drømmen at vi etter hvert også kan åpne portene for publikum igjen. Det vil nok ta litt tid før alle restriksjonene er borte, men det må være lov til å håpe at situasjonen normaliserer seg gjennom sommeren. Kan det være lov til å tro at alt av restriksjoner er borte når det er klart for Klasseløpshelg i september?

Propagandatravdagene har som deler av sin intensjon at interessen for travsport skal spres lokalt rundt de banene somavholder slike arrangement. Dessverre er det nok lite sannsynlig at det på forsommeren vil være mulig å slippe innpublikum av noe særlig antall. Dermed har arrangørene på Magnor og Haugaland sagt fra seg sine løpsdager i år. Det betyr at deres terminfestede løpsdager vil avholdes henholdsvis på Biri (1. mai) og Forus (9. juni).

Nå vendes blikket fremover. De første 3-åringene har vært i banen, og vi har alt sett at nye spennende unghester er på gang. Også de som dominerte årgangs-løpene i fjor har så vidt begynt å røre på seg. Utover våren og sommeren kommer de større oppgjørene både for eldre og yngre hester i tur og orden. Vi gleder oss med den gode sporten, og håper snart at den kan gjennomføres med ett ravelskende publikum langs gjerdet!

Tron Gravdal, Sportssjef Norsk Trav As

E-mail: tron.gravdal@travsport.no

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for mai og juni