Buer: - Antidopingarbeidet fungerer

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  09.09.2016
Artikkelbilde
Birgit Ranheim, Anne Wangen og Svein Morten Buer ledet pressekonferansen hvor det ble avslørt at fire av trener Fabrice Souloys hester har testet positivt for kobolt under OGP-søndagen. Foto: Eirik Stenhaug, Equus

Det er aldri positivt med dopingsaker, men det viser samtidig at norsk travsports fokus på antidopingarbeid fungerer, sa DNTs styreleder Svein Morten Buer under fredagens pressekonferanse på Bjerke.

På pressekonferansen og via publisert pressemelding (les her) ble det fredag kjent at fire hester, alle i trening hos franske Fabrice Souloy, hadde testet positivt for grunnstoffet kobolt (les mer om kobolts virkning på hester her) i forbindelse med Oslo Grand Prix-søndagen. Det var vinneren av Oslo Grand Prix, Your Highness, tredjehesten Un Mec d’Heripre, sjettehesten Lionel og vinneren av Europamatchen, Timone Ek. 
Som en følge av Lionels positive dopingprøve testet også svenskene Fabrice Souloys hester i forbindelse med Elitloppssøndagen. Dette resulterte i at Un Mec d’Heripre også har testet positivt for kobolt i A-prøven tatt dagen før og etter Elitloppet, hvor han vant kvalifiseringen og ble tredje i finalen.

Meget høye konsentrasjoner
Alle A-prøvene viste konsentrasjoner, i blod og urin, som lå langt over grenseverdiene satt for kobolt på 100 ng kobolt/ml urin og 25 ng kobolt/ml plasma (blod). Verdiene til hestene var:
Lionel: 468 ng/ml plasma
Un Mec d’Heripre: 521 ng/ml urin
Your Highness: 395 ng/ml urin
Timone Ek: 271 ng/ml urin
Til sammenlikning inneholdt Nuncios prøve etter OGP en konsentrasjon på 1,22 ng/ml urin, altså flere hundre ganger lavere.

- Gitt intravenøst
- Det er ikke mulig for hestene å oppnå slike verdier for kobolt uten at det er gitt intravenøst, opplyser Birgit Ranheim, leder av hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker (UUD) til Equus og avviser mulige forklaringer om at koboltverdiene kan skyldes inntak via fôr eller fôrtilskudd.
- Når er hestene gitt kobolt?
- Kobolt kan oppdages fra ca. mellom seks til ti dager (litt forskjellig fra urin til blod) etter at det er administrert. For å få oppnå disse konsentrasjonene vil jeg anslå at hestene er tilført kobolt mellom to til tre dager før løpet, forklarer professor Ranheim til Equus.

Forbudt stoff
- Det er også viktig å presisere at kobolt står på A-listen, listen over forbudte substanser som ikke er tillatt gitt før og i forbindelse med konkurranse, sier Buer og legger til:
- De nordiske landene har de siste årene intensivert arbeidet mot doping, og nedfrysing av prøver gir oss en ekstra god mulighet for å forfølge brudd på dopingforskriften. Det er svært trist for sporten at slike alvorlige brudd forekommer, men samtidig uhyre viktig at det avsløres. Det viser også at vårt antidopingarbeid fungerer. Ikke minst viser denne saken at vi har et utmerket nordisk samarbeid.

Har en teori
På pressekonferansen opplyste Buer og generalsekretær i Svensk Travsport, Johan Lindberg, at Fabrice Souloy fikk vite om de positive dopingprøvene torsdag kveld.
- Både DNT og ST har hatt en stor delegasjon nede hos Souloy. Han har en teori om hva som kan ha forårsaket de positive prøvene, men at han må diskutere dette nærmere med sin veterinær. Souloy har åpnet opp stallen og bidratt, og han ga oss også opplysninger om at ytterligere en hest på stallen testet positivt for kobolt i Frankrike i juli, opplyste Buer på pressekonferansen.

Souloy suspendert
Johan Lindberg opplyste også at Fabrice Souloy umiddelbart er suspendert i alle nordiske land og hestene fått startforbud under utredningen, som skal utføres av Skandinavisk Dopingkomité (SD).
- SD vil utrede saken, legge ned påstand og så oversendes dopingsaken til Domskomiteen. En dom derfra kan ankes til Appellkomiteen. Om det finnes bevist at det har skjedd et forsettlig brudd vil dette være et langt mer alvorlig brudd enn om det har skjedd et uaktsom brudd, forklarte Buer under pressekonferansen.
Når det gjelder Frankrike er det opp til UET og det franske travselskapet å avgjøre om Fabrice Souloy skal suspenderes under perioden hvor saken utredes av SD.

Klikk her for link til fredagens pressekonferanse i sakens anledning