Kan han kopiere Tamin Sandy?

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  01.11.2016
Artikkelbilde
Phantasm Soa har vært et eventyr for eier Gudbrand Alm Skiaker. Kan 3-åringen vinne Orsi Mangelli tirsdag? Foto: hesteguiden.com

Tirsdag skal Phantasm Soa forsøke å kopiere Tamin Sandys seier i Orsi Mangelli fra 1993 og bli den andre, norskfødte hesten til å vinne 3-årsløpet med 800 000 kroner i førstepremie.

- Tidenes mulighet, sier trener Anders Lundstrøm Wolden til Equus.
- Helt uvirkelig, sier eier Gudbrand Alm Skiaker fra Brandbu. Han er den lykkelige eier av 3-åringen som kostet 30 000 kroner på Klasseløpsauksjon, og som i sin første sesong på travbanen har løpt inn 960 000 kroner. I sin siste start ble han toer i EM på Vincennes i Paris. Bare det ga 236 000 kroner på kontoen. Sju seire på ti forsøk forteller om en hest i superklassen.

Ladet opp i Paris
-  Det er et eventyr. Jeg håpet å få en brukbar hest. Nå har jeg fått en traver som er god nok til å kjempe i Europatoppen, sier 55-åringen som er vinduspusser om sommeren og brøytemann på vinterstid. I påvente av snøen har han tilbrakt den siste måneden sammen med Phantasm Soa i Paris. Nærmere bestemt på verdens største treningssenter for hester på Grosbois. Der trives både hest og eier fortreffelig.

Transporterer selv
- Phantasm Soa har virkelig funnet roen her nede. Han slapper helt av, spiser og drikker godt. Akkurat som eieren, sier Gudbrand Alm Skiaker til Equus. Han har leid en hestebil og transporterer selv sin stjerne mellom Paris og Milano. En tur på åtte timer. Uten at det tar nevneverdig på hesten.
- Phantasm Soa beveget seg ikke en centimeter under den lange bilturen. Han er iskald i hodet og bruker ikke en kalori på unødvendige ting. Når han kommer i løp er det imidlertid alvor. Da våkner «villdyret», sier Skiaker. Hadelendingen hadde aldri trodd han skulle ha starthest i verken EM eller Orsi Mangelli.

Må klype seg i armen
- Jeg har alltid hatt en drøm om å besøke Milano og travbanen der, men aldri sammen med en hest jeg har trent fram selv. Det er så man må klype seg i armen. Og så er det jo med en traver som kan kjempe om seieren, legger han til.
- Dette er vår mulighet til å vinne et storløp som Orsi Mangelli. Phantasm Soa har vist at han duger mot de beste i Europa. Det viste han i EM, hvor han kunne ha vunnet med tidligere åpning. Hesten har den beste kusken (Björn Goop, red anm) og starter fra det beste sporet. Phantasm Soa er rask fra start og i fin form. Jeg dro ned fra Bjerke og testet ham selv sist torsdag. Hesten blir bare bedre og bedre. Jeg er optimist, sier Wolden.

Opplevelse for livet
- Jeg har snakket med både franskmenn og italienere og de sier at deres hester ikke holder den absolutte ultraklassen. Det gjør meg til optimist, men det er ikke bare å dra til Milano og hente hjem en million kroner. Det som skjer er utrolig, og aldri noe jeg kunne forstilt meg selv i min villeste fantasi, sier Gudbrand Alm Skiaker. Tirsdag ettermiddag får vi se om han eier den nye travkongen i Milano.

Fakta:
Orsi Mangelli kjøres i to kvalifiseringer med sju hester i hver avdeling. De fire beste fra hvert løp går videre til finalen, hvor en million kroner tilfaller vinneren. Løpet kjøres over 1650 meter med autostart. En norskfødt hest har vunnet løpet. Det var Tamin Sandy i 1993. Norskeide Tarport Frenzy (avdøde Stein Dahlseng) vant Orsi Mangelli i 1983.

Heat 1 starter klokken 13.30. Heat 2 starter 14.00. Finalen kjøres 16.35 med de fire beste i hvert heat. IMG jobber med å få sendt løpet på RD, men ettersom verken ATG eller PMU tilbyr spill er det vrient å finne bildekilde.

Starliste
1 PHANTASM SOA – B. Goop
2 UET WISE AS – A.Gocciadoro
3 DREAMBRAKER – J Kontio
4 BLACKHAWK – R Bakker
5 UNICKA – P. Gubellini
6 URLO DEI VENTI – M.Matteini
7 UNICORNO SLM – R. Vecchione

Heat B
1 DIAMANTEN – D Locqueneuex
2 UNIVERSAL JOYEUSE – L. Besana
3 USQUE DL – V. Luongo
4 UBERTINO GRIF – A.Gocciadoro
5 UNIVERSO D'AMORE – B Goop
6 URALI OP – A. Greppi
7 UMA FRANCIS – E. Bellei