Historisk sterke NR-tall

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  03.05.2016
Artikkelbilde
NR-direktør Harald Dørum har all grunn til å være fornøyd med omsetningsøkningen i 1. tertial. Foto: Eirik Stenhaug

Spill på hester i Norge har aldri vært høyere. April var strålende for hestesportens spillselskap, og også tertialtallene var historisk høye med en omsetning 41,5 millioner over fjoråret.

Fire måneder inn i 2016 har Norsk Rikstoto solgt hestespill for rekordhøye 1 254 001 576 kroner. Det er opp 3,4 prosent fra i fjor og 2 prosent høyere enn budsjettert. April ble rekordhøy, godt hjulpet av lørdagens V75-omsetning på 22 412 073 kroner. Den høyeste siden 27. oktober 20.12. 326 689 058 kroner ble omsatt sist måned, og slike tall kan ikke NR vise til tidligere. Over 102 000 nordmenn spilte på hest i april, hele 69 000 av dem sist uke, og omsetningen på nett og mobil nærmer seg 50 prosent av totalomsetningen.

Bra over tid
- Årets fire første måneder er bra, og vi er fornøyd med at vi for femte måned på rad kan vise til bedre tall enn for ett år siden, sier NRs administrerende direktør Harald Dørum til Equus.
I 12 av de siste 16 månedene har spillselskapet positive tall i forhold til samme tidspunkt i fjor. Ikke minst viser flaggskipet V75 en svært positiv utvikling, og bare i april var omsetningen over ti millioner høyere enn budsjettert. Omsetningsveksten skjer i internasjonalt spill, primært Frankrike og Sverige, mens spill til norske løp synker selv om det spilles stadig mer fra utlandet mot norske løp. 

Stadig færre løpshester
Hovedårsaken til omsetningsfallet i hjemlige løp er at antallet norske starthester synker. Hittil i år er det arrangert 20 færre løp enn i fjor. Antall starterklærte hester er ned med 3,2 prosent eller 500 hester. Sett over tid er utviklingen enda mer skremmende. Siden toppåret 2009 har antallet starterklærte hester pr. 1. tertial blitt redusert med hele 3307 hester.
- De som kjenner sporten skjønner hva det betyr i bortfall av spillobjekter og muligheter for produksjon av norske spilleløp, kommenterer Dørum.

«All time high»
De hestene som er i løpsbanen har imidlertid gode dager. Hesteeierpremiene i april økte med 6,6 prosent, og premieutbetalingene pr. starthest økte med 12,8 prosent. Historisk er det aldri utbetalt mer premier pr. starthest enn etter 1. tertial 2016.
- Omsetningstallene er svært gledelig, og Dørum og Rikstoto har hatt en sterk start på året. Nå er det å håpe at den gode trenden fortsetter. Jeg har ikke fått studert premietallene, men under forutsetning at de er riktige er det meget positivt at hesteeierpremiene er på vei opp, sier Det Norske Travselskaps nyvalgte leder Svein Morten Buer til Equus.  
Buer og hans ny styre står overfor mange utfordringer, men har allerede startet arbeidet.
- Vi har hatt et konstituerende styremøte via telefon, men fredag skal vi ha det første styremøtet. Det er mange presserende saker, og det er viktig at vi får i gang styrearbeidet raskest mulig, sier Buer.