Løpsbulletinen for juli og august

Skrevet av Sportsavdelingen,  02.06.2016
Artikkelbilde

Løpsbulletinen for juli og august trykkes i dag og sendes ut til våre abonnenter. Du kan allerede nå laste den ned her!

Vi går inn i sommeren med full fart. De fleste vet hvor og når de store løpene kjøres fast gjennom juli og august, og det er heller ikke noen store endringer i år. Det man kan si er at kvaliteten på det norske materialet stadig blir bedre for hvert år. Det betyr at det også blir langt vanskeligere å ta hjem en stor tittel. Uansett om vi da snakker NM, «Märtha-løpet», DNTs 5-årsløp eller Jarlsberg Grand Prix. Når det gjelder Ulf Thoresens Minneløp under den store Jarlsberg-helgen er det i år gjort en endring. Til tross for at dette er en sent besluttet endring tar jeg det for gitt at de fleste har fått det med seg; UTM er fra i 2016 blitt gjort om til et eliteløp for varmblods. Med uendret premiesum, 500 000 kr til vinneren.

Årsakene til denne justeringen er flerfoldig og har blitt nevnt i media flere ganger, men dette kan gjerne gjentas enda en gang. Både DNT og Norsk Rikstoto støtter for øvrig denne endringen fullt ut. Blant annet har UTM har lenge blitt kjørt som et stort treåringsløp, kun noen dager/uker før Trav-Norges største egne treåringsløp på sommeren, Prinsesse Märtha Louises Pokalløp. Dette har vært en merkelig kollisjon. Nå blir det for de norskfødte hestene isteden full fokus på «Märtha-løpet» på Biri andre halvdel av juli for treåringene. Det er bra. Hestene kan uansett ikke gå i begge disse løp.

«Det finnes ikke nok hester til å kjøre enda et eliteløp i sommer», en slik påstand har også blitt nevnt. Feil. Det er veldig mange topphester i gang, hver sommer. Se bare på det svenske Elitloppet, og snakket før og etter løpet. Det fantes minst fem hester i tillegg til de 16 som ble tatt ut, som også kunne ha blitt invitert. Dessuten finnes det bak disse kanskje 20 andre topphester i eliten i Skandinavia som er mulige kandidater til nye UTM. Dessuten er det fullt mulig for sportsavdelingen på Jarlsberg å hente hester fra Sør-Europa, som man tidligere alltid har gjort med treåringsløpet UTM. I tillegg til dette er vår egen, norske elite blant eldre hester bedre enn noen gang, og vil holde høy standard i mange år fremover. Jeg er ikke bekymret. Eliteløpet UTM har kommet for å bli. Vi kommer til å se mange knallbra UTM med kjente elitehester i en spennende miks, i mange år. Dessuten på sikt (allerede 2017?) med internasjonal V75-omgang i tillegg, akkurat som OGP-helgen, og som igjen kommer til å bety store inntekter til NR ved spill til Norge. Det siste er trolig kun mulig ved å justere UTM slik det nå er gjort.

«Formløp» har blitt innført i norsk travsport. Hvorfor det? Det lurer sikkert noen på. Slik jeg skrev på denne plassen i forrige utgave av Løpsbulletinen er det nødvendig, av flere årsaker. Hestebasen i norsk travsport har blitt så liten at vi i større grad fremover er avhengig av å handikappe hestene/løpene  for å kunne tilby spennende og interessante løp som Norsk Rikstoto kan lage spill på. Dessuten medvirker formløp til å gi svake hester nye muligheter til å konkurrere. Dette styrker interessen/motivasjonen hos mange blant grasrota, som vi er helt avhengige av i norsk travsport. Dette tiltaket skal medvirke til at hester konkurrerer flere ganger per hest og år. Formløp skal dog sees på som et komplement. Fortsatt er og skal travsport være en sport, der det skal lønne seg å være god. I årgangsløp, de fleste V75-løp og høyt betalte eliteløp skal man nesten uten unntak konkurrere på like vilkår. Det er viktig med innspill og debatt, men vi må gjerne føre en debatt som er konstruktiv, og som er til for sportens beste, for helheten. Tenk på at formløp er tiltak som noen gang gir deg en fordel som trener/kusk, men også noen ganger en ulempe.

Veikle Balder Cup-serien for fireårige kaldblods blir bedre for hvert år. Denne gangen har ni forsøk blitt kjørt gjennom første halvår i 2016, og deltakelsen har vært bedre enn noen gang. Finalen kjøres på Biri lørdag 2.juli i V75, med 100 000 kr til vinneren, og blir en fin «generalprøve» før Derby i Sverige og Norge skal avvikles. Vi trenger en seriøs serie for fireåringene, i forskjellige klasser med gode premier. Veikle Balder Cup er kommet for å bli.

Har du forslag og tanker på ting som kan forbedre sporten og helheten? Ikke nøl, ring eller send en mail. Vi ønsker alltid det beste for norsk travsport! Glad sommer!

Jan Hedrén, Sportssjef DNT
E-mail: jan.hedren@travsport.no 

Løpsbulletinen for juli og august 2016