DNT´s Ungdomssamling 2016

Skrevet av Anette Leiren,  20.06.2016
Artikkelbilde
Maylen Lode vant med sin egen hest Joe Frazier under Ungdomsmatchen på Forus Travbane. Foto; Trond Olav Salte

For fjerde år på rad arrangerte DNT ungdomssamling. Denne gang var samlingen lagt til Rogaland og Forus Travbane.

Nok en gang kan vi se tilbake på en vellykket ungdomssamling. Denne gangen arrangerte vi samlingen sammen med Forus Travbanes Ungdomsgruppe som hadde sine svenske venner, Frick´s Dalatalanger fra Rättvik, på besøk. Totalt var over 50 ungdom samlet. Før løpene på fredag fikk man en omvisning på Travskolen på Forus, samt et stallbesøk hos Pål Buer. Allerede fredag var det duket for ungdomsmatch. Det ble kjørt to sulkyløp og ridd ett monteløp under kvelden. Løpene inneholdt alt man kan ønske seg av et travløp; spenning, dramatikk, talent og glede. Det var særdeles hyggelig å få tilbakemeldinger fra mange av ungdommene på hvor godt de ble tatt imot av både trenere og eiere av hestene som skulle starte i disse løpene, både før og etter løpet. På samme måte var det imponerende å se hvor profesjonelt og høflig våre ungdommene opptrådte i møtet med trenere og eiere, med tanke på hvor lite erfaring mange av disse foreløpig har.

Inspirerende foredrag
Lørdag bestod først av en faglig del:
Organisasjonssjef Tore Kristiansen orienterte om DNT som medlemsorganisasjon, strategiplanen TRAV 2020 og dets 6 kjerneområder. Det nyvalgte styret har foreløpig gjort ett aktivt vedtak i forbindelse med kjerneområde rekruttering: «Styret gir styremedlem Salte fullmakt til å nedsette en arbeidsgruppe vedr. kjerneområde rekruttering. Salte utarbeider forslag til mandat og sammensetning av arbeidsgruppen som godkjennes av styret.»

Kristiansen oppfordret ungdommene til å engasjere seg og gripe alle muligheter de får! Han henviste også til vedtaket fra generalforsamling som sikrer ungdomsrepresentasjon (under 26 år) i styrer - både i travlag, forbund og sentralstyret.

Åsa Holmberg og Jenny Björk fra Dalatravet Romme Rättvik fortalte om deres ungdomsgruppe Frick´s Dalatalanger.  De er Sveriges største ungdomsgruppe og har lykkes gjennom hardt arbeid, samhold og en brennende interesse for travsporten.

Elin Lode og Trond Olav Salte fortalte om arbeidet med å få i gang en ungdomsgruppe i Rogaland. Satsningen på rekruttering og ungdom er betydelig i Rogaland og de har siden etableringen av Forus Travbanes Ungdomsgruppe i 2014 utdannet 30 nye ungdomskusker på Forus. Det er stort engasjement og aktivitet i gruppa, noe som gir et god miljø og samhold blant ungdommene. De avholder temakvelder/kurs, deltar på dugnader, hjelper til på Til Start-samlinger osv. Høydepunktet hittil, når det gjelder opplevelser, er reisen til Paris da Lionel slo Bold Eagle i Grand Prix de Paris 2016.

Trond Olav Salte, forbundsleder i Rogaland og styremedlem i DNT, orienterte om styrets tanker rundt rekruttering og ungdomssatsning. Dette er et satsningsområdet fra styrets side, men han understreket samtidig at det er viktig at ungdommene selv er aktive og engasjerer seg. Oppfordret de unge til å engasjere seg i travlaget sitt, starte opp ungdomsgrupper og etablere et miljø for de lokale ungdommene som ønsker å holde på med trav.

Avslutningsvis fortalte Amanda Robertsen og Johan Kringeland Eriksen om sin reise gjennom travet frem til der de er i dag. Det var moro å høre på to med så ulik bakgrunn fortelle hvordan de har jobbet seg opp til å bli to av Norges mest talentfulle unge utøvere. De hadde et klart budskap til de andre ungdommene på samlingen når det gjelder hva som skal til for å lykkes: Jobb hardt og målbevisst hver eneste dag, skap relasjoner, opparbeid tillit, vær ydmyk og gi aldri opp!    

Resten av dagen ble viet til flotte V75 løp, med Stavangerløpet som et av mange høydepunkt.

Lørdag kveld ble det avholdt en hyggelig middag på Rex´en Restaurant med quiz og utdeling av premier til deltakerne av ungdomsmatchen.

På stallbesøk
Søndag var vi på besøk på Jæren Hingst og hos travtrener Kjetil Djøseland. Jæren Hingst er en av Norges største avlsstasjoner, eid av Odd Dvergsdal. Denne sesongen står Moe Odin, Norheim Svenn og Horgen Tore oppstallet på stasjonen. I tillegg representerer de bla. Menhammar Stuteri og Dubois i form av importhingster.

Stall Djøseland er en av Rogalands største og mest fremgangsrike trenerstaller. For tiden har stallen stor suksess med bl.a. Kleppe Slauren og Kleppe Fanden. På stallen står også kriteriehåpet Vill Solen. Kjetil Djøseland tok sin første klassiske triumf da Norheim Svenn vant Kriteriet i 2012. Kjetil fortalte om hans reise frem til i dag, treningsfilosofi og hvordan det er å være travtrener i dag. Besøket hos Stall Djøseland ble avsluttet med hyggelig grilling i hagen.

Dagen ble avsluttet med besøk på Killingland Treningssenter som er drevet av Sandnes og Omegn Travklubb. For øvrig årets travlag for 2015. Treningssenteret huser hovedsakelig amtørtrente hester. I tillegg har Gunleif «Gulli» Tollefsen, mannen bak Gentle Star, sin base her.

Det var en flott og engasjert gjeng med ungdommer vi hadde med oss på tur også denne gangen. Forhåpentligvis sitter de igjen med mange gode minner, ny inspirasjon, noen erfaringer rikere og ikke minst er det i løpet av helgen knyttet nye vennskapsbånd med andre som deler den samme interessen for hest og travsport.

Til slutt vil vi takke Trav og Galopp-Nytt som ga alle deltakerne på ungdomssamlingen gratis abonnement på sitt e-blad og Finn-Tack som ga gavekort til samtlige deltakere, samt var leverandør av premiene til kveldens quiz.