Høitomt på EM-jakt

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  28.07.2016
Artikkelbilde
Kan Eirik Høitomt bli den fjerde norske kusken som vinner EM for kusker i Tyskland fredag? Foto: hesteguiden.com

- Jeg har to tredjeplasser, og det ville selvsagt vært «kjekt» å gå helt til topps denne gangen, sier Norges suverene ener Eirik Høitomt til Equus før fredagens EM for travkusker i Tyskland.

Rogalendingen med 4190 seire på samvittigheten er den tredje mestseirende norske kusken gjennom alle tider. Listen toppes av Gunnar Eggen med 5546 seire, og han ble også den hittil siste norske EM-vinneren da han triumferte på hjemmebane i 1996.

Suveren i Norge
- Det er lenge siden siste norske triumf og på tide med en seier igjen, men det er en tøff konkurranse hvor hestemateriellet avgjør mye, poengterer mannen som tok et suverent landschampionat i fjor og styrer mot et like klart i år. Internasjonalt er det ennå ikke blitt noe mesterskap på 47-åringen. Kan det bli denne gangen?
- Jeg kjenner ikke hestemateriellet, men sporene er blitt bra. Informasjon om hestene får jeg fredag. Det sammen med hvordan hestene kjennes ut i oppvarmingen danner grunnlaget for hvordan jeg legger opp taktikken. Mariendorfbanen kjører høyre om, altså motsatt vei av i Norge. Det er uvant, men jeg har kjørt på banen to ganger tidligere og kjenner forholdene. 

Ingen grisekjøring
- Hva er forskjellen på å konkurrere i EM til forskjell fra hjemlige løp?
- I EM kjenner du ikke hestene og mange av kuskene kjører annerledes enn hjemme. Det er tøft i løpene og det gis ikke ved dørene, men det er ikke snakk om grisekjøring. Nå kjører vi seks løp på en dag, og det er helt avgjørende å sanke poeng i alle løp, understreker Høitomt før sitt fjerde europamesterskap. Han har to bronse fra før, blir det gull i år?
- Håpet er jo der, men mye skal klaffe. Det er uansett et mål å bli blant de seks i EM. Det gir plass i VM, poengterer Høitomt.

Fakta EM for travkusker
Kjøres på Mariendorfbanen i Berlin fredag
Det skal kjøres seks løp, alle teller i sammendraget
Tidligere norske europamestere er Karsten Buer (1968), Ulf Thoresen (1973, 1986) og Gunnar Eggen (1996).

Deltakere i årets EM for kusker:
Matthieu Abrivard Frankrike
Noel Baldacchino Malta
Enrico Bellei Italia
Rik Depuydt Belgia
Rick Ebbinge Nederland
Mika Forss Finland
Björn Goop Sverige
Eirik Høitomt Norge
Birger Jørgensen Danmark
Csaba Lakatos Ungarn
Gerhard Meyr Østerrike
Michael Nimczyk Tyskland

Her kan du følge mesterskapet.