- Et positivt møte

Skrevet av Henrik Glimo Hansen, Equus,  22.09.2015
Artikkelbilde
Hanne Maren Blåfjelldal fikk hilse på hesten Kandahar under besøket. Foto: Eirik Stenhaug/Equus

Det mente Landbruks- og matdepartementets statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal etter besøket på Bjerke Travbane mandag. 

- Temaet for møtet har vært at vi ønsker en alternativ anvendelse av totalisatoravgiften. Vi har gjennom en egen presentasjon klargjort hvordan et alternativ kan se ut, med mål om å stryke trav- og galoppsporten, sier NR-direktør Harald Dørum.
Rapporten «Et løft for norsk hestenæring» ble overrakt statssekretæren i starten av måneden, og responsen var at Blåfjelldal selv fremmet et ønske om å besøke Bjerke for å lære mer.
Dagen startet med en presentasjon med mål om å gi en innføring i  hestesportens virksomhet og utfordringer den står ovenfor.
- Vi ser at premiebudsjettet synker som følge av at overføringen minsker. Igjen gjør det at vi ser nedgang i avlen. Av statistikken vi presenterte så vi at antall føll er halvert siden år 2000, forklarer Dørum.

Vil styrke nasjon og sport

Veterinær Sigurdur "Siggi" Sigurdsson viste stolt frem den nye MR-maskinen som Norsk Rikstoto bidratt til. Foto: Eirik Stenhaug/Equus

Per i dag betaler Norsk Rikstoto en avgift på 3,7 prosent av bruttoomsetningen, rundt regnet 125 millioner kroner inneværende år. Pengene går direkte til staten, og er altså ikke øremerket hestesporten.
- Vi ønsker at pengene ikke bare skal gå til å stryke vår egen sport, men også til å styrke hestevelferden i nasjonen Norge. I den anledning har vi bidratt til finansieringen den nye MR-maskinen hos Bjerke Dyrehospital, det viser at Norsk Rikstoto er mer enn penger, kuponger og spill, presiserer Dørum, og tillegger at Norsk Rikstoto bruker to millioner kroner i året på kursing av veterinærer og seminarer for å opprettholde dyrevelferden.

- Budskapet er tatt
Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal fikk etter presentasjonene en omvisning på Bjerke Dyrehospital og i stallområdet, der en offisiell åpning av MR-maskinen fant sted.
- Det var gode presentasjoner som ble holdt. Inntrykket er at hestesporten favner et bredt felt, og at jeg gjennom besøket på Bjerke har tatt budskapet som er fremmet, kommenterte Blåfjelldal etter endt omvisning.
- Min kjære var fast bestemt da han fikk høre at jeg skulle på travbanen. Han ville at vi skulle ta en tur på Bjerkebanen en kveld og kjenne spenningen, så nå kommer jeg til å prøve å finne en ledig kveld i løpet av høsten, avsluttet Blåfjelldal og fikk med seg en invitasjon om tandem-sulky av Harald Dørum på vei hjem.