Folkehesten på oppløpssiden

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  15.10.2015
Artikkelbilde
Solør Svarten har ledet årets Folkehest-konkurranse stort sett fra start til mål. Med fire uker igjen av konkurranseperioden er det ingen som kan true Folkehesten Forus og hans trener Geir Gudmestad. Foto: hesteguiden.com

21. november avsluttes årets Folkehest-sesong med auksjon under Axel Jensen-lørdagen på Bjerke. Men fem uker før finalen er det ingen tvil om hvem som blir årets Folkehest.

Folkehesten Forus, Solør Svarten, har hatt en travel, men meget innbringende sesong. 19 starter har gitt 10 seire og 288 260 kroner innkjørt. 247 poeng er bokført, hele 81 flere enn Folkehesten Momarken, Nordby Balder. Med snaue fem uker igjen av konkurransesesongen er det kun teorien som kan frata Solør Svarten seieren og 100 000 kroner til et opplevelsesarrangement gitt av Forus for de 1000 andelseierne.

- Man skal aldri dele ut en seier før konkurransen er ferdig, men i dette tilfellet skal det svært mye til om ikke Solør Svarten vinner. Jeg ser det som umulig at noen av de andre passerer i løpet av den siste måneden, sier Folkehest-general Kim Are Sveen til Equus.

31 seire

Han kan trolig igjen notere en ny rekordsesong for Folkehest-konseptet. Per torsdag har årets elleve Folkehester startet 150 ganger. Det har gitt 31 seire, 83 trippelplasseringer og 110 premier. Det er tre seire færre enn fjorårets rekordsesong, men det gjenstår som sagt fire uker igjen av Folkehesten 2015. I pengeveien er det blitt 1,3 millioner kroner.

- Det har vært en ny, bra sesong, og viser igjen at vi gjorde et riktig valg da vi åpnet for hester eldre enn tre år. De to siste sesongene har vi hatt 21 Folkehester og 20 av dem har vunnet. Den hesten som har startet færrest ganger er Drammens Enjoythefuture S.C. Han er imidlertid den store formhesten blant Folkehestene, og vant så sent som i går på Bjerke. Det vil ikke være en sensasjon om han både starter og vinner flere løp den siste måneden, poengterer Sveen, som sier at Folkehesten 2016 også vil åpne for at trenerne kan velge hester fra 3 til 7 år.

Spennende auksjon

- Folkehest-trenerne for 2016 er klare, og jeg vet at mange av dem allerede er i gang med å finne nye hester for neste sesong, sier Sveen, som også ser fram imot en spennende Folkehest-auksjon på Bjerke 21. november.

- Med tanke på kvaliteten på årets Folkehester er jeg spent på hvilke priser de oppnår på auksjonen. Hester som blant andre Solør Svarten og Nordby Balder har hatt en voldsom utvikling i år, og de vil helt sikkert kunne utvikle seg ytterligere neste sesong. Enjoythefuture S.C. er også en hest med stort potensial som bare så vidt har kommet tilbake etter mye småproblemer. Det at også mange svensker har kastet øyne på norsk oppdrett tror jeg vil bety en spennende og ikke minst innbringende Folkehest-sesong for andelseierne, sier Kim Are Sveen.

Her er Folkehest-trenerne for 2016:

Bergen: Ove Wassberg
Biri: Heidi Moen
Bjerke: Martine Sørvik
Drammen: Renate Aarlie
Forus: Geir Gudmestad
Jarlsberg: Åsbjørn Tengsareid
Klosterskogen: Simen B. Jessen
Leangen: Jomar Blekkan
Momarken: Gøran Antonsen
Nord-Norge: Gry Kanstad
Sørlandet: Kari-Anne Knutsen