Sveitsisk ledelse

Skrevet av Henrik Glimo Hansen,  05.05.2015
Artikkelbilde
Kretsen rundt Restless Eternity var strålende fornøyd med sin sveitsiske kusk. Foto: Hesteguiden.com

EM Momarken/Bjerke: Det ble ingen god første dag av EM for amatører for Ernst-Petter Knutsen. En sjetteplass var beholdningen. 

Av Henrik Glimo Hansen, Equus Informasjon og Media

Ernst-Petter Knutsen fikk ingen god start på EM med favorittspilte Piero, trent av Marianne Holm. Inn på første sving ble det noe trangt og hesten slo på en galopp. Resultatet ble diskvalifikasjon. Til tet stakk sveitsiske Jean-Claude Gardaz med åtteoddseren Restless Eternity. Men da belgiske Sebastian Grisez kom farende med Happy Life, overlot han teten. Det viste seg å være et godt trekk.
Utvendig leder kom nemlig andrevalget Koh Lanta, med russiske Konstantin Puchkov i sulkyen. Russeren holdt farten oppe hele veien og hesten ga seg mot slutten. Da var det fritt fram for lederryggens Restless Eternity, som enkelt speedet inn til seier.
Happy Life holdt anstendig og tok andreplassen. Tredjeplassen gikk til danske Svend Aage Vindbjerg med Great Demand.
- Det har trøblet veldig siden hun gjorde gode løp i høst. Har slitt litt, men viste positive takter tredje sist. Jeg tok det forsiktig på fredag (på Magnor, red.anm), og det fikk vi igjen for i dag. Meget fornøyd med kusken, han fikk beskjed om at hesten var rask fra start og at det bare var å sitte på. Etter det fikk han bestemme taktikken selv, fortalte en blid trener Lars Erik Aas etter løpet.

Dramatikk før start
Starten i det andre løpet ble utsatt da italienske Giovanni Bechis valgte feil spor bak bilen. Trøblet gjorde også Miquel Vich Capo som fikk tildelt en hest som gikk i passgang, og senere ble strøket da det ble blåst omstart.  Spanjolen var opprinnelig en av de som kun hadde fått tildelt fire hester, men etter strykningen ble antallet redusert til tre.

Seier på direkten
Da løpet omsider kom i gang føk favoritten Speedy Mamsell rett til tet. På offensiven var regjerende mester Håkan B. Johansson med Calle Cheven, og fikk ta over fra sin østeriske venn. Men igjen løste det seg for lederryggen, etter at russiske Konstantin Puchkov på nytt tok ansvar i dødens med andrevalget Young Gunner. Farten ble dermed holdt oppe og Thomas Royer gled elegant ut i andre par utvendig runden igjen. I siste sving skred de til verket og blåste rundt lederhestene. Alt så grønt ut, men helt ute i banen dukket en sulten finne opp, som måtte se det første løpet fra sidelinjen. Dagfinn Sundseth-trente Dream Va Bene avsluttet mesterlig og sikret kusk Teemu Keskitalo seier på første forsøk. Andreplassen gikk til godt avsluttende Thank You og Jean-Claude Gardaz. Thomas Royer og Speedy Mamsel holdt unna til tredje. Ernst-Petter Knutsen ga sin 30-oddser Tiramisu G.T et fint løp og knep den siste premieplassen.
- Jeg var litt redd i starten, da det ble veldig langt frem til lederhestene. Men hesten var sterk gjennom hele løpet og alt løste seg til slutt, sa Keskitalo på seremoniplass i etterkant.

Tet rundt om
I det tredje løpet var Ernst-Petter Knutsen i aksjon med Trinty D. Han prøvde for tet på startsiden, men fikk svar av Miss Fairytale og Jaen-Clause Gardaz  som ønsket å sitte i tet. Dermed trakk Knutsen seg litt tilbake i andresporet, og Andre Rev’ Pont og Svend Aage Vindbjerg kom frem og overtok dødens posisjon. Tross en ganske fin reise hadde Knutsen lite å kjøre med bak Trinity D. Denne gangen ledet Gardaz rundt om og tok sin andre seier for dagen. Fra tredje utvendig avsluttet favoritten Dalamain og Teemu Keskitalo godt til andreplass. Siste trippelplassen gikk til Nona Hall og Sebastian Grisez.
- Det var min dag i dag. Jeg har fått gode hester og gode løp. Hestene har hjulpet til i høyeste grad. Ingrediensene er gode oppdrettere og gode trenere. Jeg er bare et redskap, sa en beskjeden sveitser på slutten av dagen.

Det gjenstår to løp av Europamesterskapet for amatører. Disse kjøres på Bjerke i morgen. Norges håp, Ernst-Petter Knutsen, har kun 4 C.C. Queen Weber (V76-1/V5-3) igjen å kuske.
Lederen, Jaen-Clause Gardaz, er en av de som skal kuske i samtlige fem løp. Morgendagens sjanser er 11 Riverside Touchman (V76-1/V5-3) og 10 Amarone (Løp.1).
Finske Teemu Keskitalo kusket som kjent ikke det første løpet, og står dermed igjen med to løp i morgen. Hestene han har fått tildelt er 9 Herr Feinschmecker (V76-1/V5-3) og 5 Ottey (Løp.1)

Poengstillingen etter første dag:
1. Sveits: Jean-Claude Gardaz 37
2. Finland: Teemu Keskitalo 24
3. Belgia: Sebastien Grisez 24
4. Danmark: Svend Aage Vindbjerg 23
5. Sverige: Håkan B. Johansson 17
6. Italia: Giovanni Bechis 16
7. Nederland: Wim Brouwer 15
8. Østerrike: Thomas Royer 14
9. Norge: Ernst-Petter Knutsen 13
10. Spania: Miquel Vich Capó 13
11. Russland: Konstantin Puchkov 12
12. Tsjekkia: Johannes Marinus Loman 11
13. Tyskland: Christoph Pellander 9

(Minuspoeng grunnet bøter: Grisez -3, Vindbjerg -1, Brouwer -3, Bechis -1)