Trav i fantastisk natur

Skrevet av Even Elvenes, Equus,  26.08.2015
Artikkelbilde
Lofoten Travbane. (Foto: Per Steinar Tangen).

Mellom fjellene, rett utenfor Leknes, ligger travbanen i Lofoten. Den måler 864 meter med en saltvannssjø på indre bane. Lørdag avviklet det driftige travlaget årets andre travstevne.

 - En sommertur til Lofoten er blitt til tradisjon. De er flinke her ute på øyene, kommenterte Morten Carlsen til Equus i etterkant av stevnets slutt. Carlsen ble stevnets mann med to seiere.

- Jeg stortrives. Banen er flott, jeg kunne ha ønsket meg at Toto-Nor la en V5-kjøring hit, understreket han.
Reisen for Carlsen og hans fem starthester gikk med ferge fra Bodø. De var tre timer til sjøs før de la til kai i Å lengst sør i Lofoten.

Varme og vennskap
Bak arrangementet sto en håndfull dugnadsglade mennesker. Odd Geir Olsen, styreformann i Lofoten Travlag, hadde gode medspillere i Jann Nordstrand, Terje Bøe og andre. Per Steinar Tangen var ivrig fotograf, og står bak bildet som vises i reportasjen.
Fellesnevner for miljøet var varme og vennskap.
- Vi er rundt regnet 100 medlemmer i travlaget. I år har det vært færre starthester enn tidligere. Men, antallet svinger fra år til år. Det er ingen fare, meldte Bøe som arbeider i Vikingmuseet, en drøy halvtime nordover fra sentrum i Leknes der Widerøe lander med sine Dash8-fly.

Flott sport

Foto: Per Steinar Tangen

Under lørdagens stevne så man et oppvisningsløp for ponnier. Ragna T. Carlsen (14), datter til Morten, vant med røde Skorrpan. Benny Av Åndervåg og pjokken Sebastian Skulbru ble langt etter, men Sebastian var klart mest stolt av alle.
- Jeg skal bli travkjører med store hester når jeg blir stor, sa åtteåringen.

Premiepenger og poeng


Foto: Per Steinar Tangen

Selve løpene var inndelt i to deler. Stevnet åpnet med en regional premiekjøring. Førstepremien i de tre oppgjørene var på 7000 kroner.
- Viktigst er startpoengene, men premiepengene kommer også godt med, sa Odd Geir Olsen til Equus.
Morten Carlsen vant to av disse. Først med Yankee Showboat som kom aleine til mål. Deretter styrte han kvikt fram Torpa J. til tet og dominerte deretter.
De neste løpene, det ble kjørt sju totalt, var av karakter lokalkjøring. Vinnerne fikk pengepremier også her. 5000 kroner faktisk. Og for de som lurer, Lofoten Travlag delte rikelig ut til de fleste aktive. Bredden har vært, og er fortsatt, svært viktig for arrangøren som trolig befinner seg i verdens vakreste landskap.

Langveisfarende
De skal ikke glise bredt de som kommer fra Østlandet der travbanene ligger tett som hagl. Under lørdagens travkjøring i Lofoten dukket Kjell Nymo og Kurt Roger Pedersen opp med hver sin kaldblodstraver. Gutta hadde hele 101 mil i bil en vei fra Lakselv i Porsanger i Finnmark.
- Vi kjører hurtig på asfalten i byen. Der er det lys om kvelden, smilte Nymo.
Begge hestene fikk med seg pengepremier hjem.
- Reisen hit ned til Lofoten var viktig. Vi vil lære mer, og fikk mange gode råd. Dessuten måtte hestene testes mot andre, smilte Pedersen.
Søndag morgen var duoen igjen å finne i bilen, de la i vei på hjemreisen og var framme i Lakselv utpå mandagen en gang.
Fantastisk.

Strålende
Solen varmet, det var godt over 25 varmegrader, Lofoten viste seg fram fra sin aller beste side. For de som kunne tenke seg en tur, og som gjerne tar med seg en travkjøring, er det langt en plan om to nye stevner i 2016.
- Vi pleier å ha den første i mai og den siste i august. Det er bare å ta turen sa Odd Geir Olsen i sin avslutning.