Endringer i Løpsbulletinen

Skrevet av Jan Hedrén,  21.08.2015
Artikkelbilde
Illustrasjonsfoto: Hesteguiden.com

Det har i det siste vært noe diskusjoner i travmiljøet om Løpsbulletinen og proposisjoner, ikke minst for V75.

DNT ønsker komme med oppklaringer og fakta slik at det ikke trenger å bli så mye spekulasjoner.

De tre meetingene

V75-året i Norge er delt inn i tre perioder, også kalt «meeting».

Meeting 1 strekker seg mellom januar og medio april, og avsluttes med høyt betalte V75-finaler på Bjerke.

Under dette meeting forekommer nesten ikke noen årgangsløp og storløp i det hele tatt. De syv V75-løpene er «ledige» og består nesten kun av divisjonsløp. Vi kjører fire divisjoner for varmblods og tre for kaldblods. Disse er som kjent Grunndivisjonen, Bronsedivisjonen, Sølvdivisjonen og Hoppedivisjonen. Kaldblodsene har Grunncupen og Kaldblodscupen, pluss Hoppecupen. Her fins det en perfekt anledning til å kjøre mange forsøk i de ulike klassene. I tillegg til disse faste klasser kjøres regelmessig også stayerløp, eliteløp, stallmansløp og noen enkelte «vanlige» åpne klasser, f.eks. «Sprintjakten», etc.

Meeting 2 begynner så i medio april og fortsetter frem til september, da vi igjen samler de beste til V75-finaler på Bjerke, klasseløpslørdagen, med høye premier. Under denne perioden blandes alle disse divisjonsløpene opp med flere faste årgangsløp og rubrikkløp. Noen av disse er Norgesmesterskap for varmblods, kaldblods, monterytter og stallansatte. Det kjøres også flere eliteløp, og flere årgangsløp, som f.eks. Hans Petter Tholfsens Minne, DNTs 4-åringsløp, Haukåsløpet, Kong Olavs Æresløp, Rappfots Æresløp, OGP-helgen med nesten kun rubrikkløp, Tamin Sandys Æresløp, 5-åringselite, JGP for hopper, etc. Men meeting er ganske langt hvilket betyr at det er plass for alle divisjonene at kjøre tilstrekkelig antall forsøk.

Meeting 3 er spesielt. Det begynner etter klasseløpshelgen, medio september og avsluttes uken før jul, med store finaler på Bjerke, igjen med høye premier der de beste fra høsten samles. I denne tidsperioden er mange av de norske, tradisjonelle årgangsløpene plassert innen V75 på lørdager. Det er høstfinaler for varme og kalde 3-4-åringer, pluss en lang rad av andre storløp, spesielt for de unge. I tillegg kommer Oaks, Oppdretningsløpene, pluss noen heldager som faller bort, for eksempel Unionskampen på Färjestad og Axel Jensen-lørdagen på Bjerke i november (skandinaviske superomganger). Mange av de syv V75-løpene under meeting 3 blir altså borte.

Meeting 3 ser med andre ord altså helt annerledes ut sammenlignet med januar-april. Derfor må vi også bruke divisjonene annerledes under denne perioden. Det er helt enkelt ikke nok løp «ledige» for å kjøre syv klasser med tilstrekkelig antall forsøk. Derfor velger vi en justert modell som er fortalt i leder i Løpsbulletinen for august og september. Egentlig er dette ikke så dramatisk. Grunndivisjonen og Bronsedivisjonen (som begge kjøres for NF) er slått sammen til «Made In Norway», i ni forsøk pluss finale. De to kaldblodscupene har også blitt en. Hoppeklassene ligger fast. Hva da med Sølvdivisjonen? Den går ikke som en egen fast klasse i denne perioden, men vi kjører fortsatt like mange løp for hestene i denne høyere klassen, men i form av enkeltstående løp med ulike, høye grunnlagsgrenser, se V75-seksjonen i Løpsbulletinen. Slått ut over hele 2015 har disse høyere klassene (åpent for utenlandsfødte hester) fått flere startmuligheter sammenlignet med f.eks. i 2013 og 2014. Det må man ikke glemme.

Hvis vi skulle ha fortsatt med divisjonene akkurat som under vinteren måtte vi ha fjernet eller legge ned/flytte mange av disse unghestløpene i meeting 2 og 3. DNT tror ikke at det er hverken aktuelt eller ønsket.

Høyere premier i høst 2015

Under perioden november og desember 2015 vil premienivået i både hverdagstravet og i V75 bli hevet. I hverdagstravet med V65 vil det kjøres fire løp i premieskala 180 og tre i skala 160, pluss et «rekruttløp» i skala 120. Dette gjelder på alle baner på Østlandet. Distriktsbanene Bergen, Forus og Leangen kjører med samme premienivå som tidligere i 2015 men et løp mere, ni løp pr. løpsdag. Dessuten vil flere baner legge inn egne midler slik at premienivået går opp enda mer. Dette tiltaket vil forhåpentligvis bety at mange trenere holder i gang hestene godt inn mot vinteren. Det er svært viktig for spillproduktet sin del. Løpsbulletinen for november og desember trykkes fredag 25. september og vil da også bli lagt ut på nett.

Nye divisjonsgrenser i 2016

DNT sport analyserer stadig utviklingen i sporten og står alltid klar for å lage justeringer hvis det er nødvendig. Slik må det være.
For 2016 jobbes det nå for å finne ut hvilke klassegrenser som er det mest optimale for divisjonssystemet.
Det som dessverre skjer er at populasjonen av norske hester blir tynnere for hvert år. Dermed er det også nødvendig å se på klassene for å kunne lage best mulig spilleløp med høy innmelding, hvilket fører til best mulig sport.
DNT har blant annet i denne uken (34) jobbet tett opp imot Trenerforeningen (NTTF) for å komme frem til best mulig resultat da «meeting 1» starter opp i januar. Vi kommer selvfølgelig  tilbake med beskjed hvordan resultatet blir. Samtidig er vi stadig åpne for innspill som kan føre til det aller beste for hele den norske travsporten.

Send oss gjerne en mail eller ring!

 

Med vennlig sportshilsen

Jan Hedrén
Sportssjef i DNT
Tlf 916 047 19
Jan.hedren@travsport.no