- På tide å bli mester

Skrevet av Henrik Glimo Hansen, Equus,  20.08.2015
Artikkelbilde
Siv Emilie Løvvold (midten) og Kristine Kvasnes (t.h) vinner flest montéløp i landet, men har foreløpig aldri klart å gjøre det Liv Pedersen (t.v) har greid tre ganger - vinne monté-NM. Foto: Hesteguiden.com

Drammen: Kristine Kvasens har tilhørt montétoppen de siste årene, men har i likhet med sin gode venninne og argeste konkurrent, Siv Emilie Løvvold, aldri blitt norgesmester i monté. 

- Jeg har ikke en kjempefølelse  på forhånd i år heller, innrømmer hun.

I fjor vippet hun ned Løvvold fra toppen av listen og ble landschampion for første gang med 35 seiere. Så langt i år topper hun med 18, 4 foran samme kvinne. Noe NM-suksess i grenen har det imidlertid til gode å bli. Fjoråret endte med den «sure» fjerdeplassen. En andreplass (2012) og en tredjeplass (2013) er hennes beste plasseringer.
- Klart det er på tide å gjøre noe med det. Men at det skjer i år er jeg tvilende til, selv om jeg har en fin vinnersjanse og to premiekandidater. Plukker vi derimot noen gode premier skal vi ikke se bort i fra at det blir en plassering i toppen i år også, sier den Askim-bosatte rytteren og understreker at det er trekningen som avgjør mye av utfallet.
- Man er helt avhengig av å ha noe å ri med. At det trekkes gjør det hele mer spennende og utfordrende.
Alle de 15 deltakerne har fått tildelt en A, B og C-hest hver, slik at mesterskapet skal bli mest mulig rettferdig for alle. Det ris totalt fire løp, der hver rytter deltar i tre. Kristine Kvasnes hjelper oss gjennom de tre løpene hun rir.

Første løp kan avgjøre
Tidligere mesterskapshistorikk viser at det ofte har vært jevnt til siste slutt. I år kan derimot det første løpet bli helt avgjørende, mener Kvasnes.
- Følelsen min er at det første løpet er vidåpent. Jeg tror ikke jeg kan hevde meg med mitt oppsitt 4 Strand Elden (løp.1). Han er litt usikker, men kan nok en 31,5-tid feilfritt, og da får vi prøve å kapre best mulig premie. Løpet øvrig inneholder mange vinnerkandidater. 5 Holt Gnist (L.Pedersen), 7 Turbin (S.E.Løvvold), 8 Haugestad Storm (S.Imingen), 9 Nordby Sleipner (M.Berås), 10 Skogly Prinsen (J.U.Øveraasen) og 11 Stram Vaier (M.Finsand) er alle seiersaktuelle på en god dag. Det er også i aller høyeste grad 13 Millionolga (C.L.B. Morken) som har møtt knallharde konkurrenter og debuterer i grenen – dette er en hest jeg har stor tro på at vil tjene gode penger med sadel, tipser Kvasnes.

- Kan få løpet
A-hesten og vinnersjansen til Kristine er 6 Forick Hall (V5-2). Hesten har trivdes i monté og har sågar vært blant de to i alle sine fem starter under sadel.
- Forick Hall fikk jeg kjenne på i forbindelse med et stallmannsløp på Biri i mai. Vi ble til slutt sittende litt fast, men inntrykket mitt av hesten var meget godt. En fin vinnersjanse skal det være, selv om jeg frykter at jeg ikke klarer å hente en lengde på 4 Super Conclusion (T.Kleveland) og den vil trolig sitte foran. Da kan det ende med at vi kjører løpet opp i hendene på 10 Lord Aristo (A.Valstad). Dette løpet kan man løse på få streker, foreslår Kvasnes, opprinnelig fra Hof i Vestfold.

Avgjøres i V75
Hvem som kan titulere seg med norgesmester i monté 2015 avgjøres innenfor V75-rammen, nærmere bestemt V75-2. Skulle Caroline L.B Morken gjøre det bra med draget til Kvasnes, Millionolga innledningsvis, kan mesterskapets tredje yngste deltaker være i en spennende posisjon før finalen, tror fast makker på hesten hun har fått tildelt.
- Finalen holder ikke så høy klasse. 10 Ubert Mourotais (S.Hogner) er utvilsomt feltets beste hest, men kan finne på å galoppere – slik som nest sist. Da står fort 2 Pondus Bork (C.L.B Morken) klar til å overta. Han trives på Drammen og gjorde et bra løp mot eliten forrige gang. Hva gjelder min, 3 Quite Fast (V75-2), så fikk jeg kjenne på ham i dens siste montéstart. Vi feilet, men hesten kom flott tilbake til en tredjeplass. Blir vanskelig å slå de to beste, vi får prøve å få en best mulig premie her også og summere opp til slutt, avrunder Kvasnes på jakt etter sin første NM-tittel. Liv Pedersen og Johanne Ulrica Øveraasen har flest med tre gull hver.

Disse 15 kjemper om NM-tittelen:
Luise Vebostad Trudvang (19år) – Harstad Travpark (183 starter - 31 seiere)
Amanda Robertsen (20år) – Leangen Travbane (384 starter – 58 seirere)
Trude Kleveland (51år) – Leangen Travbane (151 starter – 21 seirere)
Caroline L.B Morken (22år) – Bergen Travpark (126 starter – 26 seirer)
Siw Helen Bø (26år) – Forus Travbane (112 starter – 6 seirer)
Kristine Kvasnes (25år) – Momarken Travbane (2.823 starter – 284 seirer)
Anita Valstad (31år) – Momarken Travbane (415 starter – 19 seirer)
Siv Emilie Løvvold (23år) – Jarlsberg Travbane (1.057 starter – 215 seirer)
Liv Pedersen (44år) – Biri Travbane (1.257 – 306 seirer)
Stine Imingen (28år) – Biri Travbane (49 starter – 8 seirer)
Johanne Ulrica Øveraasen (33år) – Biri Travbane (779 starter – 114 seirer)
Monica Borge (44år) – Jarlsberg Travbane (74 starter – 13 seirer)
Martine Finsand (23år) – Sørlandets Travpark (303 starter – 41 seirer)
Madelen Berås (25år) – Sørlandets Travpark (276 starter – 24 seirer)
Silje Hogner (32år) – Bjerke Travbane (393 starter – 25 seirer)

De fire montéløpene avvikles slik:
Løp.1 kl.13:00
Løp.2 kl.13:50
Løp.4 (V5-2) kl.14:30
Løp.6 (V5-4/V75-2) kl.15:22