Superhelg på Biri 7-8. november

Skrevet av Susanne Lindberg,  04.11.2014
Artikkelbilde
Biri travbane

Kaldblodstraveren står i sentrum når en rekke organisasjoner slår seg sammen og arrangerer utstillinger, finaler, møter og V75 på Biri i løpet av to hektiske døgn.

Framtidige avlshingster, 2-årige travspirer og etablerte kaldblodsprofiler blir å se på Biri travbane ved Mjøsas bredd førstkommende fredag og lørdag. På fredagskvelden blir det fagmøte og sosialt samvær på Honne konferansesenter på Biri.

Det hele starter kl.9.00 inne på stallområdet på Biri når hingstene som er meldt til kåring begynner med sine veterinærundersøkelser og eksteriørbedøemmelser. Parallelt starter 2-åringene (37 hopper og hingster) med visninger i utstillingsringene. Dette er unghester som har deltatt på offisielle utstillinger tiligere i år og som har gjort det såpass skarpt at de er kvalifisert til å delta i Veikle Balders landsfinale.Seks hester i hver klasse går til semifinale som kunngjøres kl.16.00, mens de to vinnerne utpekes lørdag ca kl.12.30.

Fredag kl.10.00 og 11.00 blir det gratis foredrag ved avlssjef i DNT, Anders Järnerot. Han forklarer hva dommerne ser etter på en utstilling. Foredraget er spesielt beregnet på de rundt 85 hestefagelevene som kommer for å se på utstillingene, men andre interesserte er også hjertelig velkommen. Foredraget holdes i møterommet i 1.etg i tribunebygget, med inngang fra p-plassen.

Fredag kveld flyttes arrangementet til Honne konferansesenter.
Kl.19.00 inviterer Oppland og Omegn Hesteeierforening til temamøte med to ulike temaer:

*Hvor går norsk kaldblodsavl? Nye tider v/Anders Järnerot, avlssjef DNT
*Fôring av avlshopper, føll, åringer og den unge løpshesten v/Jon Anders Nesset, utviklingssjef/hestefôr, Felleskjøpet Fôrutvikling
Møteleder er Romund Østbø, sportssjef på Biri travbane.

På lørdag må man være på plass kl.10.30 dersom man ønsker å se kåringshingstene når de gjennomførere sine travprøver i banen. Kl.12.00 blir det premiering av kåringshingstene, og ca kl.12.30 avslører Veikle Balder hvem som er de endelige vinnerne av årets landsfinale.

Biri travbane arrangerer ukas V75-sirkus, der noen av landets beste kaldblodstravere møtes- både unge og etablerte. Denne dagen er det finaler for hopper og hingster i Biri Oppdretningsløp, og i 6.avd av dagens V75 skal Tekno Odin og 14 andre skarpskodde elitehester kjempe om seieren i Vintilla-travet. Første løp sendes avgårde kl.13.50, frist for innlevering av V75-spill er kl.15.00.

 

Tekst: Kari Hustad, Norsk Hestesenter