Vercruysse er klar!

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus,  26.01.2014
Artikkelbilde

Grosbois: I fjor ble han Frankrikes første kuskeverdensmester. Søndag, klokken 16.25 på mektige Vincennes, må mestertaktene fram igjen: Pierre Vercruysse skal styre Yarrah Boko i verdens tøffeste travløp. - Jeg er klar, sier han offensivt da han møter rikstoto.no på Grosbois. 

Her, på fransk travsports nasjonalanlegg, holder 50-årige Vercruysse hus eller rettere sagt borg. Man snakker om borger på Grosbois der 1650 hester, fordelt på nesten 100 trenere, har fem mil veier å boltre seg på i et drømmeland for dyr og mennesker.
- Jeg beklager at jeg er litt sent ute. Mye å gjøre, sier Pierre som har kjørt 8 Yarrah Boko (løp 7, kl. 16.25, 2700 meter) i tre løp og vunnet to; Prix de Belgique i 2013 og 2014. Han er smilende, veldig smilende - og mer enn vanlig engelsktalende som franskmann. 
Vercruysse har amerikansk kone. En god kusk. Og en veldig pålest kusk. En mann som kjenner bane og konkurrenter ut og inn. En insider.
- Jeg har kjørt 10 av 18 hester i årets PdA-felt, oppsummerer Vercruysse og får det til å høre ut som noe i nærheten av en alminnelighet. 

Da fyrer vi løs: 
- Pierre, hvilke sjanser har Yarrah Boko i Prix d'Amerique? Hvor står han i forhold til de franske stjernene?

- Yarrah Boko gjorde jobben sist. Han holder topp klasse. Han har et godt hode og et godt hjerte. Passer på Vincennes. Jeg var ikke hard med ham sist. Brukte hendene. Ingen pisk. Hesten har form og har gått fram med løpet for fjorten dager siden. Og det er god distanse i Yarrah Boko. Nå er det et nytt løp. Jeg er spent. Det er flere outsidere i Prix d'Amerique. Yarrah Boko er en av dem, svarer mannen som må lykkes i alt han gjør hvis det skal bli noe i nærheten av en norsk flaggdag på Vincennes søndag.


FLAGGSKIPET: Ingen skal være i tvil om hvilket land Yarrah Boko representerer i Paris. Han er Norges hest i kampen mot 15 franske, én italiensk (Nesta Effe) og én svensk (Maharajah).
 
- Tre forhåndsfavoritter
Pierre Vercruysse er klar på at 2014-utgaven av verdens tøffeste travløp i hans øyne har tre forhåndsfavoritter, hester å følge.
18 Ready Cash gjør sin femte start i PdA, har vunnet  to ganger og kan gjøre det igjen hvis han får sitt løp. Mange stiller spørsmålstegn; er han like bra som før? Jeg sier at dette er en champion, Han er klar søndag.
4 Up And Quick har gått en 11-tid på 3000 meter. Så veldig bra ut sist. Nå er det av med skoene og nytt utstyr. Vinnerkandidat.
12 The Best Madrik har det blitt veldig mye feil for. Jeg sier; pass opp her! Kom ute i banen i Prix de Belgique, sier Vercruysse som setter både finger og fokus på viktige øyeblikk sett med franske kuskeøyne:

Sekundene før start
- De siste 40 sekundene før start. De er ekstremt viktige i franske travløp. "We are fighting".  Det skjer mye i løpene. Du må være klar for forandringer. Alle planer som er lagt på forhånd, kan gå i vasken, sier Vercruysse og viser med hele kroppspråket at planer virkelig kan gå i vasken når "krigen" er i gang.
Vi siterer gjerne svenske Travronden om den coctail'en av ingredienser som skal til for å bli en vinner i PdA:
"Form, styrke,mot, speed og en frekk og iskald kusk".
Vercruysse er av den sistnevnte typen.

MEKTIGE VINCENNES: Der det hele skal avgjøres på søndag.

Ideell kombinasjon
" Hvis jeg kunne velge fritt blant alle verdens kusker, ville valget falle på Vercruysse. Han og Yarrah er en ideell kombinasjon. Og Vercruysse "lyssnar" til hva du sier. Franck Nivard vinner flere løp, men "lyssnar inte", sier ekspert og travtrener Anders Lindqvist.
En meget sterk stemme når fransk travsport er temaet.
Men hvor mye skal en mann som Pierre Vercruysse fortelles og veiledes foran et løp som PdA?
Yarrah-trener Trond "Buller'n" Anderssen er klok og dyktig og har svaret:
- Her overlater jeg det meste til Vercruysse.

Samme opplegg
I Prix de Belgique ble Yarrah Boko kjørt på sjanse. Opplegget blir det samme igjen. Store (størst i PdA-feltet?) og startraske Yarrah sikter inn en god posisjon der han skal ligge til tiden er inne.
Tiden er inne sett med norske travøyne. Ingen norsk hest har tidligere vært i premierekken i PdA. Rite On Line var siste deltager i 1999.
- En plass blant de tre hadde vært veldig, veldig bra. Seier? Det hadde vært en drøm. Yarrah Boko er i flott orden. Han har bygget muskler og har mer styrke enn før. Og er kald i psyken. Vi må ha tur og et par andre utur, sier trener Trond Anderssen og tar fram det mest drømmende av den franske drømmen.
Anders Lindqvist holder Yarrah Boko som et annetvalg etter Ready Cash.
Pierre Vercruysse sitter nå, som vi har mer enn antydet, på nøkkelen til alt sammen med en Yarrah Boko som er veldig fit for fight med sin ideelle matchvekt på 630 kilo. 
En hest som var majestetisk foran fotografene i sitt nye dekken med norske farger på Grosbois fredag.
- Han har aldri posert bedre, mente Buller'n som er klar for høydepunktet i sin travkarriere søndag.

Vil ha show og action
- Yarrah Boko er en outsider, gjentar Pierre Vercruysse.
Han kan love et actionfylt løp til hjemmepublikummet og mange hundre heiende nordmenn på Vincennes. 
- Her blir det "come on guys". Folk vil ha show og action. Safe action. For mange regler "kills the action", sier Vercruysse og er klar på hva han mener om nettopp regler og kjørestil i norsk travsport - der han har fått sine bøter...
I Norge er det altfor "soft", fyrer han løs med hele kroppsspråket bak salven.
Pierre  Vercruysse er på offensiven.
Og veldig klar for Prix d'Amerique sammen med Norges håp; snart 9-årige Yarrah Boko! 

Lykke til fra ambassaden i Paris
Mange ønsker Yarrah Boko lykke til søndag. Fredag kveld arrangerte ambassadør Tarald Brautaset og fru Elisabeth en meget godt besøkt mottagelse i Norges ambassade i Paris.
- Trav er stort i Frankrike, sier Brautaset som vil være ringside på Vincennes søndag - og som også rekker et lite stallbesøk før start.

Kom igjen, Yarrah!
"Ici. S'ecrit. L'histoire". "Where history is made". Slik markedsføres PdA, sterkt og tydelig, over hele regntunge Paris.
La oss håpe at det kan bli en liten norsk vinkling på historien.
Kom igjen, Yarrah!


KLARE FOR VINCENNES: Ambassadør Tarald Brautaset, trener Trond Anderssen, Elisabeth Brautaset og DNT-formann Atle Larsen. (Foto: Eirik Stenhaug)