Doktor'n til Yarrah

Skrevet av Tom W. Johannessen, Equus,  23.01.2014
Artikkelbilde

Bak hver stjernetravers comeback står en veterinær. En dyktig veterinær. Klinkikksjef på Rikstotoklinikken Bjerke; Lars O. Moen har vært viktig i Yarrah Bokos vei mot den franske drømmen.

Trener Trond Anderssen har planlagt og gjennomført opptreningen. Og vist tålmodighet. "Buller'ns vurderingsevne står til 20 i stil" skrev Truls Gravdal Pedersen i TGN.
Eier Jan-Erik Andersen har vært entusiastisk til stede i alt rundt i det som er hans og hele Norges stjernetraver.
På plass har også oppasser Darius Tamulevicius vært. Døgnet rundt.
Line Bergsund har holdt og holder stadig og stødig i trådene rundt Team Buller'n.
Så er det mannen og veterinæren, Lars O. Moen, hvis ord har vært lov i året som er gått siden Yarrah måtte kaste inn håndkledet foran 2013-utgaven av PdA.
Den gang tvilerne, og de var mange, trodde at drømmen om en start i verdens mest prestisjetunge travløp ville forbli en drøm:

Startet PRP-behandling
- Lars har vært viktig, meget viktig. Han har styrt butikken, sier Jan-Erik Andresen i rosende ordelag.
Han tenker på den tette og nødvendige veterinæroppfølgingen, Anette Hafnor har også vært med, kjempen fra Ådal har fått:
Moen startet en såkalt PRP-behandling av gaffelbåndskaden der blod ble tatt ut - og plasma silt ut. PRP'en ble etter ultralyd sprøytet inn i skadestedet.
- Det er litt i samme kategori som bruk av stamceller og vel så effektivt, sa Lars O. Moen til rikstoto.no den gang behandlingen startet.

Teamfølelse
Nå kan han han og hele teamet rundt Yarrah se seg tilbake og si at "vi lyktes". Hesten er tilbake og startklar i de stores selskap og vel så det.
Teamfølelse, samling av både krefter og kunnskap, har vært en viktig ledetråd for Team Buller'n og for mannen med det helsemessige ansvaret.

Lars O. Moen har jobbet tett sammen med Jan-Erik Andresen.

"Man må ha en målsetting"
- Vi hadde en målsetting. Og målsettingen var klar. Hesten skulle tilbake. Det er som i idretten. Man må ha en målsetting, sier Moen og retter blikket ett år tilbake i tid. Da han mønstret hesten på Grosbois. Og ga rødt lys for PdA-start i fjor.
- Avgjørelsen da var lett å ta. Hadde han startet, kunne det vært game over. Det var ingen tvil.

På plass på Vincennes
Nå er året historie. Og blikket rettes fremover til kl. 16.20 søndag på mektige Vincennes. Iskalde Yarrah Boko med like iskalde Pierre Vercruysse i vogna. Det er "heia Norge" i Paris.
Lars O. Moen er ringside. Han reiser ned sammen med Jan-Erik Andresen fredag ettermiddag. Da er Både Buller'n, Darius og Line i mottagelse i den norske ambassaden.
Dette er som man skjønner ikke noe kretsmesterskap.
- Yarrah er fit. Han er i en helt annen orden enn i sommer. Da var han litt overvektig og ikke den hesten han er nå. Blank og fin og i matchvekt. Dette blir spennende, sier Lars Moen.
Det samme sier, tenker og føler hele trav-Norge.
Klokken 16.20 søndag ettermiddag er det klart for den 93. utgaven av Prix D'Amerique. Følg med!