- Langt fra nervøs

Skrevet av Even Elvenes, Equus.,  22.01.2014
Artikkelbilde
- Søndagen skal jeg nyte, sier Jan-Erik Andresen.

På søndag står en gjeng nordmenn i trappa ned fra utetribunen på det gedigne publikumsbygget på Vincennes Travbane. Midt i flokken er Jan-Erik Andresen, eieren til Yarrah Boko.

- Det vil bli stabilt og rolig. Nervene vil på langt nær prege meg like mye som søndag for halvannen uke siden.
Andresen tenker tilbake på løpet med navn Prix D’Belgique, altså i Yarrahs årsdebut.
Kort fortalt, det ble seier og plass i søndagens Prix D’Amerique.

Hesteinteresse
Jan-Erik Andresen, hva kan sies om mannen som er så blid og glad, men som også tør ta diskusjonene?
- En 69-årig mann fra Oppegård, svarer han.
- Jeg bor på Sofiemyr utenfor Oslo, er skilt og har tre barn. Flokken barnebarn er blitt til fire. Oppveksten utenfor Oslo var som for gutter flest. Aktivitet sto på programmet hver dag. Ski, skihopping og slalåm om vinteren. Fotball om sommeren hvor jeg spilte i Lyn til jeg var junior. Blant lagkompisene befant Finn Seeman seg (15 landskamper og fire mål for Norge, kilde: Wikipedia). Fotballen er fortsatt viktig, vi er en fast gjeng som utgjør Pluss 48 i Oppegård IL. Familien på farssiden kommer fra Telemark. Det er der travsporten kommer inn. Farfar eide blant annet Star Opal som ble toer i Norsk Travderby i 1945. Ove Fjelldalen kusket.

Startet med Scandic Casandra
Andresen er fortsatt i full vigør i arbeidslivet.
- Etter videregående ble det et par år i Tyskland for studier og praktikantarbeid i teknisk keramikk. I dag selger firmaet mitt elektriske komponenter til industrien.
- På tale om trav, hvordan kom du inn i sporten?
- Via kompiser, Terje Lundefaret blant annet. Vi var fire venner som kjøpte varmblodshoppa Scandic Casandra (rek. 1.15.7/grl.: 183.180,- red. anm.). Deretter har det gått slag i slag. Megaman Neo (rek. 1.11.0/grl. 2.715.922,-), Langelidgutten (1.13.5/521.308,-) ble alle kjøpt i etterkant, samtlige som åringer under Elitloppsauksjonen på Solvalla. Så kom Yarrah Boko (1.09.7/8.849.875), forteller Jan-Erik.
- I dag er jeg eier av ti hester, ni aleine og en har jeg en andel i.

Lars er invitert
På søndag gjelder det. Norges store håp Yarrah Boko skal i ilden i Prix D’Amerique.
- Uken fram dit vil gå på vanlig måte. Jeg skal arbeide hver dag fram til fredag ettermiddag. Flyet lander i Paris ved 20:00-tiden. Med er deler av familien, mine beste venner, Erlend Vestby (kallenavnet er tørst, kjent turoperatør for norske travfrelste, red. anm.) og veterinær Lars Moen. Lars har en stor del av æren for at Yarrah har kommet tilbake. Vi har lyttet nøye til hans råd og vink i forbindelse med skadeperioden og opptreningen av Yarrah Boko i fjor, sier Andresen.

Håper på premie
For de som kjenner Jan-Erik Andresen er det nok uventet å høre en forsiktig forhåndsvurdering fra hans munn.
- Vi står foran en hyggetur. Det er sju premier i Prix D’Amerique. Jeg er fornøyd om hesten skulle sikre seg en av disse. Kusken Pierre Vercruysse er jeg meget godt fornøyd med. Han er dyktig, og ikke minst trivelig. Vi fikk en kveld med Vercruysse og hans kone da Yarrah Boko vant for halvannen uke siden. Det ble en meget hyggelig kveld.
- Hjemreisen fra Paris skjer mandag, det kan jo bli til at vi møtes for å drikke champagne i stallkroa, avrunder Jan-Erik Andresen.

Champagne etter løpet, er det rett og slett seier i sikte?
Fører friskusen fra Oppegård oss bak lyset?