Dorina kåret til årets hest

20.01.2013
Artikkelbilde
Siril Helljesen var oppe på podiet ved hele tre anledninger under årets hestegalla fra Oslo Plaza.

Under lørdagens hestegalla på Oslo Plaza, ble Dorina kåret til både Årets Hest og Årets Sportshest. Sammen med makker Siril Helljesen ble også ekvipasjen kåret til Årets Prestasjon.

Under deltakelsen i OL i London skrev nemlig Helljesen og Dorina norsk historie. Nå er Dorina solgt, men Helljesen har satset på flere unghester. Av disse er blant annet en seksåring allerede merket seg som lovende. Nå ser hun fram i mot OL i Rio i 2016, og senere i 2020. Juryens begrunnelse lød som følger: Dorina har hatt et fantastisk år med flotte resultater på den internasjonale dressurarenaen sammen med Siril Helljesen. Det er sjelden at en så ung hest konkurrerer på toppnivå med slike prestasjoner. Med sin deltakelse i OL i London skrev Helljesen på sin faste makker norsk rytterhistorie. For første gang siden 1956 hadde vi en norsk dressurekvipasje til start. Bare det å kvalifisere seg, er en bragd. De var en hårsbredd fra å gå videre til Grand Prix Spesial. En imponerende 31. plass individuelt ble resultatet.

- Dette var utrolig hyggelig og veldig overraskende. Det tok to år før vi i det hele tatt klarte å bli kvalifisert til OL. Det var en ubeskrivelig følelse å få oppleve stemningen i London. Man vil alltid gjøre det bedre, men alt i alt er jeg godt fornøyd med 31. plass. Jeg håper at det er motiverende og til inspirasjon for de andre norske rytterne, fortalte Helljesen.
- Jeg følte at jeg hadde kommet til et punkt der jeg ikke hadde noe annet valg enn å selge. Jeg tok et valg, og nå har jeg satset på flere unghester, sa hun videre.

Arnfinn Lund hedret
Både tobeinte og firbeinte ble lørdag kåret under årets hestegalla på Oslo Plaza. Men en person skulle også hedres. Årets hederspris gikk til Arnfinn Lund som har vært en ener innen galoppsporten i lang tid.

Norges mestvinnende galopptrener, Arnfinn Lund, mottok årets hederspris 2012 etter over 50 års fartstid innen sporten. Juryens begrunnelse lød som følger: Vinneren av Hestesportens hederspris var bare 13 år gammel da han opplevde sin første seier. Vinneren er oppvokst kun et steinkast fra en travbane. Men vinneren fant raskt veien til en annen gren av hestesporten. Hans første trenerseier kom da han selv var 22 år, jockeyen var bare 14 år og hestens eier var 15. Hester i hans trening har innkassert til sammen 10 derbyseiere. Nærmere 1700 seire har han tatt på sin hjemmebane – en prestasjon det vil bli svært vanskelig å overgå. Vinneren er en vennlig, men bestemt hestekar. En dyreelsker med faste rutiner – og et eget blikk for å plukke ut de beste unghestene. Mange av dem til funklende stjerner i hans varetekt.

- Det er veldig stor forskjell slik det drives i dag enn da jeg startet. Mitt beste minne er da jeg vant Svenskt Derby for første gang med en norsk hest. Dette er stort. Veldig stort. Og jeg er veldig overveldet, fortalte en tydelig rørt Arnfinn Lund.

Vinnere kåret av Det Norske Travselskap:

Årets unghest – Tekno Odin
Årets norskfødte varmblods – My Happiness E.P.
Årets kaldblods – Tekno Odin
Årets travhest – Tekno Odin
Årets kusk – Tom Erik Solberg
Årets trener – Frode Hamre

Vinnere kåret av Norges Rytterforbund:

Årets sportshest – Dorina
Årets unghest - Tobajo Pik Disney
Årets prestasjon - Siril Helljesen og Dorina
Årets rytter - Ole Kristoffer Meland
Årets trener - Paul Fielder

Vinnere kåret av Norsk Jockeyklub

Årets galopphest - Bank of Burden
Årets unghest – Diamant
Årets norskoppdrettede galopphest – Ragazzo
Årets trener - Niels Petersen
Årets jockey - Per-Anders Gråberg