Da Ludvig møtte Colourist

Skrevet av Tekst og foto: Tom W. Johannessen, Equus.,  08.04.2013
Artikkelbilde
HEI TIL HESTEN: Ludvig (2,5) fikk sagt hei til Colourist (3).

Folkehesten: Ludvig, to og et halvt, var en aning skeptisk. Men Colourist, tre år, var det ikke. Og godt hjulpet av bestemor Inger Johanne Hammer og trener Rune Haugen ble det etter hvert klapp og kos. Folkehesten Øvrevoll var veldig folkelig lørdag.

Ingen hviledag
Han stilte opp på det han ble bedt om, et kick-off er ingen hviledag for galoppører med eiere i hundretall. Nysgjerrigheten er stor og kameraene mange. Colourist har vært kjent som en frisk type, men lørdag hadde han lagt friskheten igjen i stallen i Skoger. Trener Rune Haugen var nok litt overrasket…
- Det er ikke alltid han har vært sånn, sa treneren som også er en friskus.
46-årige Haugen, nå treneransvarlig for 38 hester, var mangeårig championjockey på hinder. Han fått bruk for rideferdighetene på ryggen av Colourist – som har to annenplasser fra løp i England som 2-åring.
- Jeg har holdt på med ham i ridehuset vårt i timevis. Han var ikke akkurat lett. Vi hadde noen deleiere fra Tromsø på besøk. Da heiv’n av rytter’n og kom løs. Men nå har han lært, sier Rune om hesten som har 74 i timeform.
- Det er lavt. Gutta på stallen mener han kan opp mot 80, konkluderer han og spenner forventningsbuen et stykke.
Men noen seier vil han allikevel ikke love første løpsdag der Colourist skal løpe 1100 meter på dirt-track’en.
- Jeg vil se hesten i løp, og jeg vil se ham på dette underlaget. Blir han blant de tre er det bra. Hesten har skallen og er steinhard i hu’et. Han har fart og kapasitet, forbedrer seg stadig og står nok opp mot 1600. Det viser lactat-tester vi har tatt, forklarer Haugen.

Starter første løpsdag
Treneren og hans team viste fram en løpssugen Colourist på en litt hard dirt-trackbane på Øvrevoll lørdag.
Folkehesten, med Nelcon Di Miranda på ryggen, hang godt med stjernen Probably som skal ut i Derby Trial i Baden Baden i Tyskland 12. mai.
Colourist kommer altså til start allerede første løpsdag – som etter avlysningen den 11. april nå blir onsdag 17. april. En dag med lunsjløp og nordisk spill.
- Det blir morsomt å gå på Øvrevoll når man er medeier i hest, sa Per Hammer, bestefar til Ludvig Moxness Hammer og eier av fire andeler i Colourist – sammen med Ludvig.
Blant over 100 fremmøtte på Øvrevoll var det mange nye, men også noen som også var med den gang Øvrevoll arrangerte løp to ganger ukentlig – og over 500 galoppører hørte til banen. Nå er tallet over 300.
BLIKK FOR HEST: Torill Johansen fra Hærland (t.v.) og Anne Cathrine Stange
fra Hosle fikk fin kontakt med Colourist. – Gøy å bli kjent med galoppen, sa Torill som har erfaring med travere fra tidligere.

Følges av webkamera
En av disse er altså Colourist som kan følges 24 timer via webkamera. Brukernavn og passord og en app. Da er man inne.
Og mange er da også inne og følger yndlingshesten.
Og enda flere vil være på plass når han inntar startboksene.
Forventningene er store. Det skal de være.

Entusiasmen det samme. Og trener Haugen smiler. Det gjør han ofte. Når det blir grønnere enn Norge i april måned, inviterer han alle til anlegget i Skoger, et anlegg ikke mange hestetrenere har maken til.
- Dette er en fin sjanse til å spre galoppsporten ut til nye mennesker. Gøy at det kom så mange her i dag, oppsummerte årets trener av Folkehesten Øvrevoll.


GODT BESØKT: Over 100 av andelseierne hadde funnet veien til Øvrevoll
og Folkehestens kick-off lørdag. Gjenværende andeler ble solgt, pølsene varmet
i en kald april – og Folkehesten viste seg fram i en veldig folkelig utgave.