Presentasjon av Scandic Forus Open feltet

Skrevet av Erik Håkonsen, Equus,  29.06.2012
Artikkelbilde
Commender Crowe vinner VG Oslo Grand Prix.

Forus Open er et topp internasjonalt løp med en million kroner til vinneren. Her kommer en presentasjon av feltet.

1. WISHING STONE
Mørkbrun hingst 5 år.
e. Conway Hall u. Meadowbranch Magic 

Har sterke unghest prestasjoner fra USA. Som 3-åring var han tredje i verdens best betalte travløp, som er The Hambeltonian. Senere på sesongen vant han både kval. og finale av Kentucky Futurity. Han vant også kval. og finale av Matron Stakes. Når 3-år sesongen var over ble Wishing Stone sendt til Fabrice Souloy i Frankrike. Årsdebuten som 4-åring kunne ikke ha vært tøffere. Wishing Stone møtte bl.a. Ready Cash og andre franske kanoner i Prix de France. Wishing Stone var syvende hest i mål, men travet likevel sterke 1.11,0a over 2100 m. I mai som 4-åring vant han både kval. og finale av Kongepokalen på Åby. Etter seieren på Åby ble Wishing Stone invitert til Elitloppet. Her var han andre i kvalifiseringen, men travet uplassert i finalen. Senere på sommeren ble Wishing Stone satt i trening til Åke Svanstedt. Her gjorde Wishing Stone ni starter uten å vinne, men han var andre i Gran Premio Continentale i Bologna. Sesongen åpnet ikke som best i år. Fem starter og to andreplasser var resultatet før Wishing Stone ble flyttet til Bo Westergaard i Ålborg. Wishing Stone hadde ikke vært lenge på stallen til Bo Westergaard før han kunne passere mållinjen først. I storløpet Copenhagen Cup på Charlottenlund 10. juni fikk Wishing Stone et perfekt løp i fjerde innvending. Åpningen kom som bestilt ut mot oppløpet og Wishing Stone spurtet raskt inn til en enkel og svært overraskende seier. Det er en formsterk 5-åring som kommer til Forus til helga.

2 NEO HOLMSMINDE
Mørkbrun hingst 7 år.
e. Valley Sentry u. Devil’s Lady 

Neo Holmsminde var tidlig i gang. Allerede i juli som 2-åring vant han løp. Etter dette vant han to løp til. Som 3-åring vant Neo Holmsminde Dansk Trav Kriterium og som 4-åring fikk han sitt internasjonale gjennombrudd da han vant Axel Jensens løp på Bjerke på ny beste tid for løpet. Vinnertiden 1.12,2a over 1609 m. 5-år sesongen ble en mellomsesong, men i fjor gikk det langt bedre for Neo Holmsminde. Særlig imponerte han under Copenhagen Cup dagen i juni hvor han vant et sprintløp på sterke 1.10,2a. Neo Holmsminde har utviklet seg ytterligere i år. På Bjerke VG Oslo Grand Prix dagen vant han et forsøk til Radio Metro Cup. I finalen var han andre bak stallkameraten Classic Grand Cru. Etter starten på Bjerke gikk turen til Solvalla hvor han var andre i et forsøk til Sweden Cup. I finalen vant han lett med tre lengder. Neo Holmsminde som er den hurtigste hesten i Danmark gjennom tidene har stått i trening hos Steen Juul siden 2 år sesongen. Neo Holmsminde vunnet hele 23 løp på 62 starter.

3. LANA DEL RIO
Lysebrun  7 års hoppe.
e. Varenne – Urbem d’Asolo

Italias beste hoppe er på plass i årets utgave av Scandic Forus Open. Hoppa vant det italienske derby i 2008. Hele 8 Gruppe 1 seire har denne lynraske hoppa kapret så langt i karrieren. 2 Gruppe 2 seire hører også med må merrittlisen, bla. Prix Tenor de Baune.
Lana Del Rio er faktisk Europas hurtigste hoppe noensinne. Som annen i bak Commander Crowe i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer travet hun fantastiske 1.09.2a!  I tillegg er den hurtigste hoppa i Italia over mellomdistanse, det sørget hun for med en sterk tredjeplass i Prix de France i 2011. Lan Del Rio starter for første gang i Nord Europa.
Kusk og trener er Santo Mollo. Han er 46 år gammel og er født i Bonifati. Totalt har vunnet over 2100 løp og i år har han i skrivende stund 46 seire på 200 starter. I tillegg til Lana Del Rios mange storløp har hun vunnet en rekka andre storløp i Italia.

4. RODRIGO JET
Brun hingst  7 år. 
e. Coktail Jet –Ita Maria 

7 år gamle Rodrigo jet er et eide, trenet og oppdrettet av familen Dubois. Jean Etienne er sønn av Jean Pierre Dubois og sammen med sin bor Jean Philippe har denne familien vært med på å dominere i fransk travsport de siste fire tiår. Rodrigo Jet kommer ra den uhyre sterke R årgangen hvor topphester som Ready Cash, og Rapide Lebel er de to beste så langt.
Rodrigo Jet er relativt pent matchet, startet ikke som to åring, startet bare et par ganger som 3åring med seier i årsdebuten som beste resultat, sparsomt startet også som 4 åring.  Som 5 åring blomstret imidlertid Rodrigo Jet til, med tre seire i Gruppe 2 løp på Vincennes. Hadde en flott sesong i fjor, med bl.a. tredje plass i Finlandia Ajo og en 4 plass i Copenhagen Cup. I år har hingsten bare blitt bedre og bedre en og i sin siste start kapret han en sterk tredje plass i Prix Rene Balliere, vinner av det løpet var Main Wise As. Pierre Vercryusse har tilhørt kuskeeliten i Frankrike og har deltatt i Scanic Forus Open et par ganger tidligere.

5. Winmecredit
Mørk brun vallak 5 år.
e. Credit Winner u. Lamitech Darling

Winmecredit debuterte med seier på norsk jord 5. Juni 2011. Deretter ble det to nye seire, før den gikk på sitt første nederlag i Norge. Sitt skikkelige gjennombrudd fikk Hamre-traveren da han ble annen bak stallkamerat Acolyte Hanover i Josef Kleins Æresløp på Leangen i oktober 2011. Det løpet ble fulgt opp av Winmecredit’s foreløpig best betalte seier. 300 000 kr fikk eier Eirik Djuve da Winmecredit tok seg av Axel Jensens Minneløp på Bjerkebanen 26. oktober. Etter det har Winmecredit levert topp prestasjoner på løpende bånd og som fire-åring tjente Winmecredit 784 040 kr. I 2012 har Winmecredit levert varene stort sett hver eneste gang og på 11 starter har han vært på trippelen hele 8 ganger og tjent i underkant av 500 000 kr. Årsbeste leverte Winmecredit da han ble annen på 11,8 bak Formula One under Elitloppshelgen på Solvalla. Winmecredit er årets hjemmehåp i Scandic Forus Open!    

6. Kejser K.D.
Brun vallak 10 år.
e. Action Hall u. Wonder K.D.

Historien om Kejser K.D. er lang og nær sagt utrolig. Hesten ble handlet inn til landet av Torkel Oftedal som 4-åring og satt i trening hos Lasse Høgemark. Debuten kunne ikke ha gått bedre. For sin gamle trener Ole Bender utklasset Kejser K.D. konkurrentene i et V75 løp på Sørlandets Travpark 21. oktober 2006. Deretter fikk hesten en pause og hesten ble solgt ut i andeler. Neste start fant sted på Forus i april 2007. Også her ble det utklassingsseier. Deretter radet Kejseren opp flere seire før han etter en V75 seier på Sørlandets Travpark i juli 2007 fikk en kjenning i gaffelbåndet på høyre foran. Det resulterte i 8 mnd. løpspause og opptrening. I mars 2008 var det igjen klart for ny start. Her ble Kejser K.D. knepent slåt til annen. Deretter fulgte to ny seire før den tidligere skaden ble slått opp igjen og en ny pause var nødvendig. Da hesten igjen var klar for nye løp, kom de samme skadeproblemene tilbake. Halvparten av andelseieren solgte seg ut og Kejser K.D. var på vei til slakteren. Hesten var imidlertid behandlet med antibiotika og kunne av den grunn ikke slaktes på minst to uker. Det ble banen for Kejser K.D. og de resterende eierne, som ble rådet til å kastrere Kejser K.D. og la han få helt ro og hvile. Som sagt så gjort. Etter noen måneder starter deleier Geir Lunde med opptrening ved hjelp av tredemølle annenhver dag i 8 mnd. Formen ble bedre og bedre og på vårparten 2010 flyttet Kejser K.D. til Trond Anderssen i Vestre Ådal. Historien etter det kjenner de fleste og Kejser K.D. er i dag en av landets beste hester. Det blir spennende å følge «eventyrhesten» i hans første møte med Verdenseliten og trener og eiere har ambisjoner om en trippelplass! 

7. I’m The Answer
Brun vallak  4 år. 
e. Credit Winner – Southwind Flanders 

I’M The Answer er feltets yngste hest, kun 4 år gammel. Kommer som mange andre USA importer til Norge fra totningen Trond Smedshammers stall. Representerer USA, men er registrert på Flaata Entreprenør AS, Austbygd, Norge i USTAs papirer. Kom til trener Frode Hamre for en kort tid siden. Har rukket et par treningsjobb og trener lysende. I’m The Answer innehar verdensrekord for 3 årige hester på 1000 meters bane, den satt han i Pocono Downs da han 18 juni ifjor vant på 1.10.1a !. I oktober i fjor vant han NYSS finalen i Saratoga og hentet hjem over kr. 500.000,- i førstepremie. Vallaken rapporteres lynrask fra start, årets joker i Scandic Forus Open. Svenske Johnny Takter er overlatt tømmene og Johnny har tilhørt den svenske kuskeeliten i over 25 år. Han har kjørt i Forus Open tidligere og var bl.a. toer med topphoppa Nealy Lobell i 1990,bak ingen ringere enn Rex Rodney.

8. COMMANDER CROWE
Fuks vallak 9 år.
e. Juliano Star u. Somack

Innledet karrieren med 23 strake seire for Halmstad treneren Petri Puro før han som 5-åring tapte med nese i Svenskt Mesterskap. Etter Svenskt Mesterskap tok han tre nye seire på rad. Året etter, som 6-åring, vant han syv løp på tretten starter og nærmere 4 mill. kr innkjørt. Bl.a. seier i Sundsvall Open Trot og en finale i Gulldivisjonen. Som 7-åring ble det fire seire på elleve starter og nærmere 2 mill. kr innkjørt. På høsten som 7-åring ble Commander Crowe flyttet til trener Fabrice Souloy i Frankrike og siden har det bare gått en vei. I fjor som 8-åring ble det seks seire på tretten starter og over 5 mill. kr innkjørt. Han ble også den raskeste vinneren i Europe gjennom tidene da han travet 1.08,9a over 1609 m i Cagnes Sur Mer 27. august. I år har Commander Crowe vært bedre enn noensinne og han er uten tvil for dagen verdens beste hest. I år har han bl.a. vunnet Olympiatravet, VG Oslo Grand Prix, Elitloppet og Kymi Grand Prix. Hittil i år har han kjørt inn nesten 7 mill. kr.

9. Mysterious
Brun vallak 7 år.
e. From Above u. Com One

Innledet karrieren med to andreplasser på tre forsøk i Sverige som to-åring. Debuterte på norsk jord med seier på Sørlandets Travpark i oktober som 3-åring. Mysterious tok sin første større seier da han gikk til topps under Unionstravet på Færjestad 26. september 2009, før han avsluttet 4-årssesongen med to V75 seirer. Som 5 åring ble Mysterious tredje bak Nu Pagadi og Noras Bean i Europamatchen under OGP-helgen. I det slagne feltet var blant annet en av dagens konkurrenter Neo Holmsminde. Som seks-åring gikk Mysterious til topps i Karsten Buers Æresløp, mens han ser ut til å gå mot karrierens beste sesong nå i år som syv-åring. Årsbeste kom i den tredje siste starten da Mysterious ble annen i Sølvdivisjonsfinalene under Elitloppshelgen. Mysterious er en herlig kriger som er best mot tøff motstand og med tempo i løpene.

10. Photo Bear
Brun hingst 7 år.
e. S.J.'s Photo u. Gingertree Shabear

Photo Bear har alltid vært en kapabel krabat, med sitt noe spesielle humør. Startet sin karriere i Du Quoin i USA for en liten trener som heter Shawn Nessa. Han startet ikke som 2-åring, som 3-åring ble det mer fart i sakene og han startet ofte i eliten på banene rundt Chicago.
Han satte sin rekord når han vant Pennsylvania Sire Stakes løp på 1.10,7a. på Pocono Downs, som er en 1000 meters bane. Så ble han rammet av en nervesykdom som heter EPM noe som gjorde at han kom norske hender som 4-åring. Hingsten var borte i nesten to år før han igjen kom på løpsbanen den gang i regi av den hollanske norgesvennen Henk Grift, etter at eierne hadde hatt hesten selv i trening en periode. I fjor ble han flyttet til Bo Westergaard i Danmark og da fikk man se noe av hesten sin kapasitet da han vant 7 av 17 starter. I år har han startet kun to ganger, banerekord over 3280 meter i billund på 1.14,6a. og en disk i Bergen.

Av: Bjerke Travbane