Kjørte hest før han kunne gå

Skrevet av Erik Håkonsen, Equus,  08.06.2012
Artikkelbilde
Øystein Tjomsland har vunnet mange storløp i sin karriere. Blir det nytt besøk på seremoniplass etter Tekno Odin sitt løp på lørdag?

For Øystein Tjomsland har det vært hest for alle penga helt fra han var bitte liten.
- Jeg har hatt hestedilla så lenge jeg kan huske. I følge min mor og far lå jeg på sleden og kjørte hest før jeg kunne gå, sier Øystein Tjomsland.

Øystein Tjomsland fikk hest inn med morsmelka. Hans far Knut Tjomsland hadde hester hjemme på gården og han var ikke redd for å la barna ta del i treningen.

- Jeg var ikke mer enn 7-8 år gammel når jeg var med til Hortemo Travbane hver onsdag og søndag for å kjøre hurtig med hestene. Det var bare så vidt jeg fikk beina i bøylene på sulkyen. Dette var ukas høydepunkt. Jeg synes det var utrolig moro og lærerikt. Jeg er glad jeg fikk lov til å være med så tidlig, men mine døtre på henholdsvis 6 og 10 år får ikke lov til det samme, ler Øystein Tjomsland. 

Glad i dyr
Hele familien Tjomsland er svært opptatt av våre firebente venner. Øystein har fem brødre, og alle er opptatt av dyr og hester.
- Det har bestandig vært masse dyr på gården. Faktisk er det kun min eldste bror, som ikke arbeider med noe som har med hest å gjøre. Han følger imidlertid veldig med på travsporten. Slik er det også hjemme hos meg i dag. Mine to døtre har ponnier på gården, og der er det masse barn hver eneste dag. Det tror jeg er veldig rekrutterende for sporten. Familiene til vennene til mine barn følger ikke bare med på ponniene barna er med og steller. De følger også med på alt som skjer rundt stallen. Det er ute på de lokale stallene hvor rekrutteringen skjer, sier en engasjert Tjomsland.
- Se bare på Dyreparken. Der er det masse folk året rundt bare for å se og klappe noen dyr. Det er nærheten til dyrene som er viktig.

Vant ungdomsløp
Øystein Tjomsland var hele tiden fast bestemt på å bli travtrener. Han var flink på skolen og tok sin agronomutdannelse. Det å trene og konkurrere med travhester var imidlertid det som lå hans hjerte nær.
- Mitt første travløp vant jeg med South Jet i et ungdomsløp i 1989. Det var for øvrig den første seieren til den hesten. Jeg kjørte opp til lisens med Nellys Nibble. Hun vant to løp i løpet av karrieren. Kusk ved de to seirene var meg og Rune Wiig, erindrer 41-åringen.

Tekno Odin
Lørdag er Øystein Tjomsland stor favoritt til å vinne V75-3 med Tekno Odin.
- Dette er det klart tøffeste løpet Tekno Odin har vært ute i. Det er ikke lett å hente inn 40 meter tillegg på disse hestene. Det er imidlertid en fordel for oss at det er snakk om et lite felt. Han var helt utrolig god i sin siste start. Han leverte en helt rå avslutning. Jeg mener Tekno Odin kan speede ned på 1.14 tallet. Jeg er optimist, men tør ikke å tippe Tekno Odin som banker. Han har også vært ute på flere langturer. Han er veldig fin å reise med, men likevel tar det på. Han er den klart beste unghesten jeg noen gang har trent, sier en stolt Øystein Tjomsland. 

- Hvordan skal du trene Tekno Odin videre for at han skal ta steget opp i eliten?
- Han kommer til å forbedre seg hele tiden. Både gjennom trening og løp. Det gjelder å variere treningen slik at han ikke får belastningsskader. Klarer vi å holde ham skadefri, er jeg temmelig sikker på at han blir en etablert elitehest, sier Øystein.

Tekno Odin er en fantastisk kaldblodshest.

Folkehesten
Øystein Tjomsland trener Folkehesten Sørlandet. Thai Holiday har startet tre ganger og alle gangene har hun vunnet.

- Det har vært veldig moro å være en del av dette prosjektet. Interessen rundt Thai Holiday har vært stor. Det at hun har prestert så bra er også utrolig moro. Neste start blir i Benn Orres minneløp på Drammen Travbane lørdag 23. juni. Får hun et fint spor, tror jeg mange vil få det moro på seremoniplass, avslutter en optimistisk Øystein Tjomsland.

Thai Holiday er ubeseiret.