Hvem blir norgesmester?

Skrevet av Erik Håkonsen, Equus,  14.06.2012
Artikkelbilde
Rune Wiig er tittelforsvarer

Fredag og lørdag skal det avgjøres hvem som er Norges aller beste kusk. Norges championer skal konkurrere mot hverandre på Leangen Travbane i hele ni løp før en vinner kan kåres. Hvem stikker av med NM tittelen?

- Det spørsmålet er det vanskelig å svare på. Alle kuskene har en A-hest. Dermed skal alle i teorien ha en god mulighet til å vinne minst ett løp. Løpene er svært jevne, og den kusken som står øverst på pallen lørdag, kan trygt kalle seg Norges beste kusk, sier Robert Jakobsen, som er sportsjef ved Leangen Travbane.

- Hvem er din favoritt?
- Jeg har studert løpene nøye, og det er ingen som skiller seg klart ut. Mitt tips går imidlertid til Eirik Høitomt. Han har trukket mange jevne gode hester. Han sitter også i «dytten» for tiden. Noe dekket bord er det ikke snakk om, sier sportsjefen.

Blir Eirik Høitomt norgesmester?

Kuskene trives med NM på Leangen. Det er en tradisjon og det er stort å bli norgesmester.
- Mitt inntrykk er at de setter dette mesterskapet meget høyt. Det er også veldig sosialt. Etter løpene på fredag møtes vi på Lille London pub i Trondheim sentrum. Her blir det stappfullt med ivrige travfolk, sier Robert Jakobsen.

Spesiell premie
Den kusken som vinner til høyest vinnerodds i NM-løpene får en sulky og sele til en verdi av 18.000 kroner.
- Det er godt gjort å vinne med en høyoddser. Derfor mener vi det er riktig å hedre den kusken, sier sportsjefen.

Premiene til de som ender på pallen er som følger. Laurbærkrans, sølvfat, DNTs vandrepremie, kandelaber og gullmedalje til vinneren, sølvmedalje og lysestake til andreplass, bronse og lysestake til treer, sier Robert.

- Lørdag er det V75. Har du noen tips?
- 3 Moe Brage i V75-7 er den sikreste vinneren. Moe Brage pleier alltid å være i form på denne tiden av året. Når han nå slipper å møte Hallsta Lotus, og har fått et fint spor, bør han ha en alle tiders sjanse til å sørge for Tor-Martin Moes første seier i dette særdeles prestisjefulle løpet. Skal jeg velge meg ut en «skrell» må det bli 15 Alsaker Faks i V75-5. En virkelig høykapabel type som jeg tror er minst på høyde med favoritten. Tåler å gjøre veldig mye selv underveis og jeg har god tro på at han knuser alle på hjemmebane denne gangen, avslutter Robert Jakobsen.

Flott arrangement
Rune Wiig er tittelforsvarer. Han har bare gode minner fra fjoråret.
- Leangen fortjener ros for dette arrangementet. Det er et fint mesterskap med jevne felter. Det blir ikke lett å forsvare tittelen, men jeg skal gjøre mitt beste, sier Rune Wiig.

- Du tar med deg 3 Taran i V75-6. Hvordan er formen?
- Jeg er veldig spent på ham. Jeg har lagt om treningen til Taran. I det siste har han fått intervaller i galopp. Det virker som det har slått positivt ut. Det har vært mye tull med Taran og derfor har jeg vært litt forsiktig med ham. Nå har han blitt trent langt hardere. Han står fint til og jeg tror han har en mulighet til å sikre seg teten. Han møter gode hester, men på gardering hører han hjemme på kupongen, sier Rune Wiig.

Poengberegningen er som følger i NM:
Poengskala: 19-14-11-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Strøket A-hest gir 10 poeng, øvrige 7 poeng.

Disse kuskene kjemper om NM seieren:
BERGEN: Ove Wassberg
BIRI: Geir V. Gundersen
BJERKE: Lars A. Kolle
DRAMMEN: Kai Johansen
FORUS: Åsbjørn Tengsareid
HARSTAD: John Stillerud
JARLSBERG: Eirik Høitomt
KLOSTERSKOGEN: Tom E. Solberg
LEANGEN: Jomar Blekkan
MOMARKEN: Per Oleg Midtfjeld
SØRLANDET: Øystein Tjomsland
TITTELFORSVARER: Rune Wiig