Fagseminar i Hestesportens Hus

Skrevet av Evelyn Stillerud,  17.09.2011
Artikkelbilde

Temaer som ble gjennomgått på årets seminar under Klasseløpshelgen var forskning på unge kaldblodshesters muskelutvikling, løse beinbiter, DNTs Sportsplan, samt Folkehesten.

Tobias Revold, universitetslektor ved Norges veterinærhøgskole (NVH), innledet seminaret med et foredrag om utvikling av unge kaldblodshesters muskulatur. Forskjeller mellom varmblodshester og kaldblodshester. Hvordan fibrene i muskulaturen hos kaldblodshesten endrer seg mye med trening, samt informasjon om laktattransport i musklene.

Førsteamanuensis ved NVH, Kristin Olstad holdt et foredrag om løse beinbiter forårsaket av osteochondrose. Sykdommen er arvelig og finnes blant storvokste hester, som varmblodshesten. Hun kunne fortelle at tilfellene er økende og at det for framtiden kan bli vanskelig å få tak i varmblodshester som ikke er plaget av dette. Nederland har forsøkt å avle dette bort ved å fjerne hingster med osteochondrose fra avlen, uten at dette har hjulpet.

DNTs Sportsplan 2011 - 2015 ble gjennomgått og etterfulgt av en paneldebatt. I panelet satt Tina Dale Brauti, Espen A. Schem, Truls G. Pedersen, Øystein Tjomsland, Sven-Tore Jacobsen og Tron Gravdal. Temaer som mønstringsløp, importer, profilering og økte premier i hverdagstravet fikk hovedfokus.

Folkehesten ble presentert med trenerne fra hver region til stede. (Klosterskogen manglet og Dag-Sveinung Dalen møtte for Trond Anderssen). Viggo Sandvik var ordstyrer for seansen etter innledning av prosjektleder Kim Are Sveen. Etter spørsmål fra salen fikk vi vite at Morten M. Ottersen allerede har hesten klar. Det er en varmblods hoppe som representerer Biri. Ellers var det litt blandet om trenerne hadde bestemt seg for kaldblods eller varmblods.

- Bli med på folkefesten; kjøp en andel i Folkehesten! (Sitat: Viggo Sandvik)