Hvem var Axel Jensen?

Skrevet av Erik Håkonsen,  25.10.2011
Artikkelbilde
Axel Jensen ved sin Rolls Royse. Faksimile fra Våre Hester.

I morgen onsdag kjøres ærverdige Axel Jensens Minneløp. Dette er et meget ærefullt løp med en spesiell ramme rundt hele løpsdagen. Under presentasjonen av løpet blir lyset slukket og hver hest blir fulgt med spotlight. Dette gir en trolsk stemning over Bjerkebanen, men hvem var egentlig Axel Jensen?

Først og fremst var Axel Jensen en betydelig hesteeier. Han kjørte løp tidlig på 1900 tallet, men Axel Jensen var en opptatt forretningsmann. Derfor la han tidlig kuskingen på hylla og konsentrerte seg om hesteholdet I Norge hadde han sine hester i trening hos Johan Widding. Axel Jensen var Norges mestvinnende eier fra 1930 til 1939, bortsett fra ett år.

Axel Jensen var med på å stifte Oslo Travklubb. Han satt i styret både i Oslo Travklubb og i Det Norske Travselskap i flere år.

Han var ofte på Bjerke Travbane, både under løp og trening. Han parkerte sin Rolls Royse på publikumsiden og bivånet det hele. Det oste respekt av Axel Jensen, men var han kanskje ikke så streng likevel?

Vi har fanget opp følgende historie:

"Arvid Carlsonm jobbet for Johan Widding og ble kjent med Axel Jensen på den måten. I 1935 hadde Arvid Carlson startet opp som egen trener. Han hadde veldig lyst på en hest ved navn Oh Key. Den sto i trening til Johan Widding og var eid av Axel Jensen. Arvid kontaktet Widding og fikk beksjed at hesten var til salgs for 2000 kroner. Dette var imidlertid for mye for Arvid. Han oppsøkte Axel Jensen på hans kontor. Han ble tatt godt imot og Axel Jensen var svært hyggelig. Til slutt ble de enige om tusen kroner for hesten. Oh Key vant masse løp for Arvid Carlson på Nestun og Forus. Neste gang Arvid besøkte Bjerke Travbane, sto som vanlig Axel Jensen ved bilen sin og bivånet treningen. Da han fikk se Arvid ropte han følgende:

- Du lurte meg godt på den hestehandelen, Arvid, men det er deg vel undt. Skal du ha flere hester, er det bare å komme ned på kontoret mitt igjen, sa Axel Jensen med en smilende mine."

Dette beviser at Axel Jensen ikke bare var en knallhard forretningsmann.

Kilde: Trav og Galopp-Nytt og Travsportminner av Gunnar Løtveit