Avhengig av et bedre oppdrett for å produsere topphester

13.03.2009
Artikkelbilde

Lutfi Kolgjini, Dagfinn Aarum, Per Oleg Midtfjeld og Espen A. Schem var helt enige om en ting under pressemøtet i Halden fredag ettermiddag.
- Vi må få bedre hoppemateriell i Norge. Oppdretterne må få bedre rammevilkår. Det er den store forskjellen mellom Norge og Sverige.

Dagfinn Aarum fikk ikke sagt det nok ganger at "hest i næring" er en meget viktig sak. Skal norsk travsport ta et steg videre må "hest i næring" på plass.
- Når "hest i næring" kom på plass i Sverige økte antall hester på trenerstall med hele fem ganger, sier Dagfinn Aarum.

Per Oleg Midtfjeld mente norske travtrenere var like flinke som de svenske trenerne.
- Vi må ha talenter å jobbe med. Det er for dårlige hopper å avle på i Norge. Man må ha et talent. Jeg gjorde ikke noe spesielt med Steinlager. Han var født til å trave, sier Per Oleg Midtfjeld.

Lutfi Kolgjini mente at 50/50 regelen mellom rasene var helt feil. Med denne regelen mente han at norsk travsport aldri ville nå verdenstoppen. Han mente også at oppdrettet var helt avgjørende.
- I Sverige er det 40-50 store stutterier, mens det i Norge er bare noen få. De hestene vi får å jobbe med i Sverige er født til å trave. Oppdretterne trenger alltid hjelp, sier Kolgjini.

Dyreetikk

Når det gjelder dyreetikk var alle enige om at det var meget bra både i Sverige og iNorge. Lutfi Kolgjini mente imidlertid at det å kjøre uten sko med unghester burde vært forbudt.
- Hestene bør ikke gå uten sko før de har fylt fem år, var hans klare tale.

Det at pisken skulle komme tilbake hadde de liten tro på.
- Jeg mener det er større sjanse for at den forsvinner i Sverige enn at den kommer tilbake i Norge. Dette til tross for at det mye mer humant å ha med pisken, sier Dagfinn Aarum.