- Det største talentet jeg har trent

12.06.2009
Artikkelbilde

John Torp er 77 år gammel, men den tidligere Bjerke-treneren er fortsatt i full vigør. Onsdag presanterte han tre-års talentet Rossi på Biri Travbane. Etter et tungt løp underveis, var han den sterkeste til slutt. Vinnertiden ble fine 1.31,5.
- Han er den klart mest talentfulle tre-åringen jeg noen sinne har hatt på stallen, sier trenernestoren, John Torp.

- Rossi har jeg hatt på stallen siden i fjor høst. Jeg forstod med en gang at dette var en traver av den rette sorten. Jeg har valgt å trene ham på den "gammeldagse" måten. Det vil si hurtigarbeider på Bjerke to ganger i uka. De andre dagene har jeg skrittet med ham i bakkene. Når jeg kjører hurtig blir Rossi varmet i 3000 meter. Etterpå får han to heat over 2100 meter. Jeg har imidlertid kjørt veldig rolig med ham. Stort sett har det gått i 1.50 fart. Han var ikke "spisset" til løpet på Biri. Jeg mener derfor han skal ha mer å gå på utover i sesongen. Det er til høsten han skal være i toppform, og det er Kriteriet som er det store målet, sier John Torp.

John Torp er daglig å finne på Bjerke Travbane. Han leier to bokser og trives med det.
- Jeg har slitt med revmatisme i mange år. Det at jeg har to hester å ta meg av, gjør at jeg må opp om morgenen og være i aktivitet. Det er bra for sykdommen, sier John Torp.

- Du har hatt mange topphester opp gjennom årene. Likevel mener du Rossi er det største talentet?

- Ja, og det har noe med avlen å gjøre. Det blir avlet for å få hestene tidligere ferdig. Rossi er et resultat av dette. Om han blir like god som mine tidligere elitetravere gjenstår å se. Jeg har også hatt gode tre-åringer tidligere. Ett år hadde jeg med tre hester i Kriteriet, og alle fikk premie, mimrer John Torp.

- Den beste hesten jeg har hatt er Aabyvinn. Han var en fantastisk hest. I det siste løpet han var med i før han døde, var han helt "rå". Jeg husker det som det skulle vært i går. Vi hadde 20 meter tillegg på en så god hest som Troll Jahn. Det var en forferdelig tung bane den dagen. Vi traff starten og etter 200 meter var vi i tet. Ca. 700 meter fra mål snakket jeg litt til Aabyvinn. Han startet opp med en gang. Han tok i så voldsomt at sulkyen formelig slang til side i søla. Når vi var i mål, var de andre fortsatt i siste sving. Hans tragiske død tenker jeg fortsatt på den dag i dag, sier John Torp.

Aabyvinn døde etter at han kom seg løs i stallen og forspiste seg på gulrøtter.
- Vi prøvde å berge livet hans i to dager, men dessverre måtte vi gi tapt, sier John Torp.

Nå håper John Torp at Rossi skal gi ham nye laurbær.