Fikk Atom Vinter på besøk i påsken

18.04.2009
Artikkelbilde

Påsken er tid for å besøke familie og venner, og det ble det også for oss denne påsken. Med et nyfødt føll i stallen, etter Åsajerven,  og  2 åringshingster fulle av energi måtte det bli hjemmepåske for oss.   Slik påske er det egentlig vi ønsker oss også, langt fra snø og bakglatte ski, ha tid til å få og dra på besøk, og bruke mye tid i stallen.

Denne påsken fikk vi et uventet, men desto hyggeligere besøk. Skjærtorsdag svingte en stor hestetransport inn på tunet og ut av bilen steg Aud og Terje Lien. ”Vi tok en tur vi”, sa Terje. ”Vinter`n” ville ut på tur, og da fant vi ut at en tur til dere måtte passe bra, for da kunne vi jo mimre litt om turene vi har hatt sammen til Dyrsku’n,  Ålutstillingen,  Gjøvikmarken,  Stavsmart’n og mange flere i ærend å markedsføre travet og kaldblodshesten. Er det noen hest Ola Normann har hørt om og  ønsker å treffe, så  er det Atom Vinter.

Hestene våre stod som tente lys i luftegården da lastelemmen gikk ned og Atom Vinter, etter et lite napp i halen, rygget rolig og verdig ned på bakken. Han rettet opp nakken og skuet kongelig rundt seg. Enset ikke en gang de 2 åringshingstene som knegget yre av glede, slo ut med bakbeina, reiste seg på to og demonsterte tydelig hvor tøffe de var.  Ikke komme her å komme her! Vinter’n overså dem totalt, tok en runde rundt på tunet myk som en katt og rett i nakken som en hane. Marina Lill i føllbrunst, med hans oldebarn Lille Jerven ved sin side, mer interessant, men ikke med mer enn et lite blikk og en streng mine.   Vel inne på Aida’s boks,  sjekket  Vinter’n krybba,  spiste opp restene av havre og kraftfór, gravde litt i flisa, rullet seg på begge sider, reiste seg og lenset tanken for minst 10 liter velduftende ”markerings middel”. 

Vintern’s lekekamerat, Aud’s 2 -årig dølahingst, stod fortsatt på bilen og lagde et høylytt liv. ”Her vil jeg ikke stå alene”, ga han klart beskjed om.  Vel ute av bilen var det tydelig at han hadde større behov for å vise seg.  Åringene i luftegården  så meget interessante og innbydende å leke med! ”Nei ,gutt, skjønner hva du tenker på” sa Terje. ”Kom her, du må nok stå inne sammen med Vinter’n og kose deg med litt høy, mens vi går inn og tar en kopp kaffe og prater litt.”

Vel inne rundt kaffebordet gikk praten livlig, og Aud og Terje fortalte villig om alle turene de har hatt med Vinter’n  siden han la løpsskoene på hylle og flyttet fra Blihovde til Hernes ved Elverum.  Barnebursdager, brylluper, master for storløp og lokalkjøringer, kanefart og markeder over hele landet har stått på reiseplanen. Tur til Solvalla og master for elitekampen. Vinter’n elsker å reise, og slår seg til ro og trives hvor som helst bare han får være i rampelyset. Som æresborger i Gausdal er Stavsmart’n og deltagelse i opptoget et årlig høydepunkt. Astrid Blihovd, som har et spesielt forhold til Atom Vinter, kommer da også alltid med en stor pose med gulrøtter til ham. Det blir da alltid stor gjensynsglede og et varmt og hjertelig møte.
 
Vinter’n har rukket å bli 24 år, men er utrolig spenstig og sprek. At han blir 30 år er Aud og Terje skjønt enige om, men legger til at det ikke er noe mål.  Vinter’n skal få leve så lenge han er sprek og har glede av livet. Så mye glede han har gitt familien Blihovde, alle tusenvis av fans, og oss, skal han få slippe den dagen han begynner å skrante. Som han viser seg i dag tror vi det blir lenge til.

 De siste årene har han gått ute sammen med flere andre hester, og det har virkelig gjort susen. Som sjef i flokken holder han ro og orden, og både matlyst og humør er på topp. Aud’s 2 årige dølahingst ypper seg litt innimellom, men da legger Vinter’n bare på øra, senker hode og gir klar beskjed.

Vinter’n kjøres minst en gang i uken, og noen nabojenter er også flinke til å ri turer på ham. Det liker han godt.  Et par bylluper, og en tur rundt Skeikampen har det også blitt i vinter, og mer blir det nok til sommeren.   Lokalkjøring på Mjøsisen har det også blitt. 600 meter rettbane i spisslede og fullfart de siste 100 meterne får fortsatt publikum til å gispe!
En rask kopp kaffe, ble til en trivelig og lang prat mot natt, men Vinter’n stresset ikke. Han koste seg med høy på stallen, rullet seg i flisa og håpet nok på at han kunne bli noen dager. Spennende med nye steder og nye lukter.

Takk for besøket Atom Vinter, å få besøk av deg,  satte vi virkelig pris på! 

Hilsen Bente og Knut Olav.