Roger Walmann underviste for trenerskolen

20.10.2008
Artikkelbilde
En engasjert Roger Walmann

Roger Walmann underviste for trenerskolen i dag mandag. Det var en meget lydhør gruppe som fikk masse gode tips fra en av Sveriges aller beste trenere. Hans klare budskap var helt klart.
- Det å være seriøs betyr alt, var Walmanns klare tale.

- Jeg har opplevd masse innen travsporten. Før jeg reiste til Sverige gikk jeg konkurs i Norge. Jeg startet opp i Sverige med fire hester, men allerde før jeg dro hadde jeg en plan. Jeg fant billige løp til disse hestene. Det viktigste for meg var å vinne løp. Dermed fikk jeg presseomtale og snøballen begynte å rulle. I starten tok jeg også bare inn løpshester. Jeg ville være synlig! Når jeg var vel etablert begynte jeg å ta inn unghester. Nå er det kun unghester som gjelder, sier Roger Walmann.

Media
Han la også stor vekt på samarbeidet med media.
- Det er veldig viktig å ha et godt forhold til media. Det er mye bedre å si noe enn ikke å si noe. Jeg er aldri redd for å si hva jeg mener. Media elsker personer som tør å si sin mening. Jeg er helt sikker på at jeg har fått masse nye kunder på grunn av media, sier en engasjert Roger Walmann.

Auksjon
- Når jeg får en ny kunde som vil kjøpe hest på auksjon tar jeg et møte med vedkommende på forhånd. Da blir vi enige om pris og han spør bestandig hva det koster. Da pleier jeg å overdrive en god del, pluss at disse pengene mest sansynelig er tapt. Jeg avslutter samtalen med at vi får snakkes til uka. Hvis vedkommende ringer opp igjen er det en god kunde for meg. Hvis han ikke ringer, ville vedkommende trolig blitt en dårlig kunde. Jeg tar meg godt betalt for de tjeneste jeg utfører. Dermed kan jeg også betale de ansatte en god lønn. Det er svært viktig å beholde en stabil arbeidsmasse. De får så godt betalt at ingen andre trenere kan kjøpe dem opp. Jeg liker også å ha med meg den nye eieren på auksjonen. på den måten blir han med på å ta avgjørelsen. Når jeg ser på hestene på auksjonen ser jeg mer på individet enn stammen. Jeg mener eksteriør slår stamme. Det finnes nesten ikke hester med dårlig stamme lenger. Når jeg er hos oppdretterne liker jeg å se hestene før jeg ser hvem som er mamma og pappa. På en måten blir jeg ikke påvirket av stammen, sier Roger Walmann.

Unghesttrening
- Jeg liker å ta inn åringene i august. Da begynner vi å temme dem. Det som er viktig er å la hesten selv bestemme hvor lang tid den trenger på å bli kjørbar. I løpet av vinteren får de masse grunntrening. Vi kjører også uten sko så lenge som mulig. Åpent hodelag er en selvfølge. Den treningen unghestene får det første året er veldig viktig. Det gjelder å holde dem i gang stort sett hver eneste dag. I juni som to-åringer begynner vi å kjøre mønstringsløp. De som går bakketrening som to-åringer blir kjørt tre ganger i uken. De som går på rettbanen eller på banen blir holdt i gang fem ganger i uken. Det gjelder egentlig å trene så lite som mulig når de nærmer seg tre-års alderen. Det er mye bedre å kjøre et jobb for lite enn et for mye, sier Roger Walmann.

Roger Walmann fikk ikke lagt vekt på hvor viktig det var å fremstå som seriøs.
- Når man varmer hesten skal alltid kjøredressen være på. Utstyret skal være rent og i orden. Man skal holde seg langt unna svarte penger og ta godt betalt. Betale de ansatte godt og skape et godt arbeidsmiljø. På den måten kan man lykkes. Norge er på vei oppover og jeg er helt sikker på at det går an å skape en god bedrift i Norge, sier Roger Walmann.

Det var en engasjert forsamling som lyttet til Roger Walmann.