Hestefolket æret sine store enere

Skrevet av Henning Døvle, Tønsberg Blad,  03.03.2014
Artikkelbilde
BEST PÅ ALLE FRONTER: Utøvere fra Vestfold dominerer norsk travsport for tiden. Frode Hamre (fra venstre) er landets beste trener, Siv Emilie Løvvold uslåelig i montéløpene og Vidar Hop som vinner flest løp av alle. FOTO: Henning Døvle

TØNSBERG: Papagayo E ble udiskutabelt Årets Hest 2013. Vidar Hop tok sitt første landschampionat. Frode Hamre var beste trener i Europa i fjor. Siv Emilie Løvvold dominerte i montéløpene. Alle ble de hyllet på travsportens store galla lørdag.

Årets Hest er en utmerkelse som henger høyt. Tom Andersen og Claes Sjølin fra Vear eier den nå fireårige traveren som avsluttet 2013-sesongen med seier i Norsk Travkriterium. Totalt kjørte den flotte hingsten inn 815.000 kroner og vant i fire av karrierens fem starter, så langt. Det ble to priser da Papagayo E naturlig nok også ble utropt som Årets unghest.

-Dette er en drøm av en hest. Vi leide hoppa av Egil Stensrud, bestemte hingst selv og vi har vært med fra dag en, en utrolig opplevelse, forteller Tom Andersen om hesten som trenes av Jan Kristian Waaler.

-Hesten er helt klar noe utenom det vanlige. Vi venter nok til mai måned før vi tar Papagayo E ut i løp dette året. Hestens kapasitet og måten han gjør det på imponerer meg.  Jeg må si at jeg frykter verken Viking va Bene eller hvem det måtte være. Alt ser bra ut med Papagayo E, informerer trener Waaler.

ÅRETS HEST 2013: Kvartetetten bak fenomenet Papagayo E; Vidar Hop (fra venstre), trener Jan Kristian Waaler og eierne Claes Sjølin og Tom Andersen. FOTO Henning Døvle

Suverene Hop

Vidar Hop er den kusk i Norge som gjennom karrieren har kjørt inn mest kroner til hesteeierne, drøyt 177 millioner – så langt! 55-åringen tok i fjor sitt første landschampionat. Fasiten viste 237 triumfer og drøyt 15 millioner kroner innkjørt. Høydepunktet var utvilsomt klasseløpssøndagen på Bjerke i september da Hop kusket tre klassiske vinnere og 2,3 millioner kroner under ettermiddagen.

-Selvtilliten øker ettersom det går bedre og bedre. Da tar foretar man sjanser og valg som lykkes langt oftere. Sesongen for meg var flyt fra A til Å, i tillegg fikk jeg bedre hester å kuske, ikke minst alle gode oppsitt fra Hamre-stallen. Tross egen suksess så må jeg få fremheve mine sponsorer, samarbeidet med trenerne Jan Kristian Waaler og Frode Hamre, og ikke minst familien min hjemme, Lille og Sander, avslutter en beveget og stor (!) Vidar Hop.

Europa-topp

Fra sin base på Ulleberg-stallen i Larvik salet Frode Hamre ut utrolig 256 vinnere under fjorårssesongen, hvilket er klart best i hele Europa. 13,4 millioner kroner innkjørt ble det, i tøffeste konkurranse håvet Hamre inn hele 38 V75-triumfer.

-Det er klart at jeg er veldig stolt av disse prestasjonene. Bredden på stallen var stor, og det er klart at triumfene på hjemmebanen Jarlsberg under Grand Prix-helgen var det aller største. Single Sock gjorde et kjempeløp etter galopp i Ulf Thoresens minneløp, hoppeavdeling, var kan hende moralsk vinner, men da Vidar Hop gikk til topps i samme oppgjør med Georgie Mae, så var nok det sesongtopp for meg, smiler Frode Hamre. 50-åringen varslet at han trapper ned løpskjøringen framover.

-Det er mye ansvar å drive an stor stall, så det blir nok litt mindre reising til løp framover for meg. Antagelig vil jeg nok satse på å være i sulkyen tre-fire dager i uken, informerer supertrener Frode.

Siv Emilie igjen

Siv Emilie Løvvold (22) tok 56 av 59 seire i 2013-sesongen på hesteryggen. Ungjenta fra Vear er i ferd med å avslutte en solid utdannelse denne våren, men til tross for dette så har hun sikret seg nok et landschampionat i monté, og kan vise til fantastiske resultater. Det handler ikke bare om å være god, men man være disiplinert og målbevisst for å klare av så mange ting samtidig.

-Jeg er veldig glad i hestesporten og kommer til å fortsette med dette så lenge det er moro. Hva det ellers blir til etter endt skolegang nå får tiden vise, men trav er en del av mitt liv. Jeg er jo nærmest flasket opp på Jarlsberg, sier Siv Emilie som trekker fram prestasjonene til Moon Dreamer, samt NM triumfen i monté med Astral Projection som høydepunktene i fjor.

Beste kalde

Håkon Hermansen og Jan Haslestad i Holmestrand har en kjempetraver i Hellin Faxen. Kaldblodstraveren travet inn 1,2 millioner kroner i fjor, hvorav 900.000 av disse i Sverige. Hingsten gikk blant annet til topps i Svensk Derby. I Norsk Derby endte Hellin Faxen på fjerdeplass.

-Vi har all grunn til å være fornøyd med vår flotte traver. Hesten var nok over den ypperste formtoppen da Norsk Derby ble kjørt. Sleipnercupen i Sverige var nok hans beste løp da han travet 22.6, og avsluttet 21.5 de siste 500 meterne etter et utvendig løp, poengterer duoen Hermansen og Haslestad.

Årets stallansatte: Kristine Kvasnes. Årets oppdretter: Kjell Arne Nilsen. Årets amatørtrener/kusk: Tommy Fløysand.

Med stor oppslutning ser det ut til at Hestegalla Vestfold er kommet for å bli. Arrangøren kan si vel blåst, men Quality Hotel Tønsberg får minus i margen for en hovedrett som knapt nok hadde vært nede i stekepannen.