Høitomt europamester!

Skrevet av Henrik Glimo Hansen, Equus,  27.10.2015
Artikkelbilde
Marius Høitomt gjorde ingen feil i sulkyen og sikret Norges andre EM-gull for stallansatte. Foto: Hanne Lene Sæbø

Etter den første dagen av EM for stallansatte lå Marius Høitomt på sjetteplass. Søndagen gikk langt bedre. Han vant det første løpet og maktet å forsvare ledelsen i finalen. 

Dermed har Norge fått sin første europamester for stallansatte siden Gunnar Austevoll i 1991.
- Det var en utrolig deilig følelse når resultatet endelig kom. Jeg ergret meg litt for at det ikke ble EM-gull på Mallorca i fjor, så dette var en herlig revansje, sier Marius Høitomt til Equus Media. 
Bergenseren Gunnar Austevoll ble den første i 1991. Søndag kopierte 24 år gamle Marius Høitomt bragden i Moskva etter at han vant det første løpet for dagen og maktet å beholde ledelsen i finalen. 

Perfekt styring sikret gull
Gullet ble sikret gjennom en utmerket styring. Ettersom det var de samme hestene som dagen før, visste han styrkeforholdet mellom hestene. Høitomt valgte rygg leder på startsiden, før han gikk ut i dødens på den siste bortre langsiden og deretter overtok teten midt i siste sving. 
Siden han vant måtte han kuske hesten som endte sist i heatet i finalen – og unggutten valgte innvendig reise og knep sjetteplassen. Noe som akkurat holdt til gull.
- Det ble et veldig spennende finaleløp. Min hest i det siste løpet hadde ikke imponert tidligere i mesterskapet så det var om å gjøre å kjøre så økonomisk som mulig. Vi fikk en grei innvendig reise, og hesten fullførte bedre enn jeg hadde håpet på. Jeg visste at det var den Belgiske jenta som var nærmest meg i sammendraget, og var veldig fornøyd da jeg så at hun var bak meg ved målpassering. Vi forsto at det var veldig jevnt, og hadde en liten mistanke om at det kunne holde. Men man er jo ikke sikker. Flere ekvipasjer hadde blitt disket etter målpassering for dårlig trav, så det var bare å vente i spenning, sier Høitomt og legger til:
- Turen hit til Moskva har vært en stor opplevelse, og et minne jeg kan leve på lenge!

Holdt på ledelsen

Høitomt tok hjem EM-gullet! Foto: Hanne Lene Sæbø. 

Før det siste og avgjørende løpet ledet Marius med ett poeng til sin belgiske konkurrent.
Marius Høitomt vant EM etter å ha samlet 42 poeng. Samme antall poeng som franske Clément Duvaldestin, men norges representant gikk foran på bedre plasseringer! Ett poeng bak fulgte danske Jeppe Rask. 
- Jeg var stort sett fornøyd med det jeg fikk ut av hestene mine. Det var vel hesten jeg kjørte i det første løpet på lørdag jeg hadde litt større forventninger til enn fjerdeplassen vi fikk med oss. Det var selvsagt seieren i søndagens første løp som var det avgjørende, avslutter Marius Høitomt til Equus.