De flinkeste i klassen

06.01.2014
Artikkelbilde
STERK KVINTETT: Disse fem sulkykunstnerne bidrar til at Jarlsberg stiller ekstremt sterkt i norsk travsport. Lars Anvar Kolle (fra venstre), Åsbjørn Tengsareid, Vidar Hop, Eirik Høitomt og Frode Hamre. FOTO: Henning Døvle

Denne flotte artikkelen av Henning Døvle stod på trykk i Tønsberg Blad lørdag 28. desember:

TØNSBERG: Travsporten står sterkere i Vestfold enn noen gang. Kusker, trenere, montéryttere, oppdrettere og hesteeiere i distriktet høster store framganger.

Omsetningen på hestespill er fallende, ordet krise nevnes av flere, men nedgangstider har det vært før. For Jarlsbergs er det et utvilsomt faktum at banen, ikke minst med ny ledelse og baneprofil, står sterkere rustet enn noen gang. Det gjelder for de aktive å stikke hodene sammen, tenke positivt og drive sin arena fram.

Vognmanns-adel

Kuskestatistikken for 2013 taler sitt tydelige språk. På topp-ti listen troner hele fem navn med tilknytning til Jarlsberg, og da med Vidar Hop som den suverene ener. 55-åringen blir landschampion for første gang og har kusket inn nærmere 15 millioner premiekroner i sesongen. Hop er også den travkusk i Norge som gjennom tidene har kjørt inn mest i premier, nemlig svimlende 175 millioner kroner. Eirik Høitomt (44) kan vise til syv tidligere landschampionater, Jarlsberg-treneren er i år en god nummer to, og karrierefasiten viser rundt 3 600 triumfer så langt. Frode Hamre (49) innehar fjerdeplass på landsoversikten for 2013. Han er for tiden landets desidert beste trener med over 250 stallseire og nær 13 millioner kroner inntravet av stallhestene i år. Åsbjørn Tengsareid (38) har flyttet hele sin virksomhet fra Rogaland til Granum Gård i Sandefjord, og dermed har sporten i fylket fått ytterligere en kraftig forsterkning, i det Tengsareid er nummer åtte på kuskelisten 2013. Deretter følger Lars Anvar Kolle (43) på niendeplass.

Betinget optimist

-Jeg har selvsagt all grunn til å være fornøyd med årets sesong for min del, men jeg er litt skeptisk nå med tanke på motbakken i travsporten. Jeg føler at Norsk Rikstoto (NR) og Det norske Travselskap (DNT) ikke drar helt i samme retning, noe som går utover grunnstammen, nemlig hesteeierne. De blir skadelidende. NR må etter min mening slankes, sier travets nye landschampion, Vidar Hop.

-Hva med DNT?

-De står etter min mening fram litt for svakt. De må samarbeide, men også våge å ta grep som gjør at sporten totalt sett kan overleve best mulig. En del ting kunne vært gjort tidligere, men DNT er noe for sent ute, de må ta signalene tidligere, avslutter Hop.

Solide trenere

Hesteeiere, trenere og oppdrettere med Jarlsberg-tilknytning gjør det også sterkt. Jan Kristian Waaler i Ramnes og Lars O. Romtveit på Skoppum har høstet store framganger som travtrenere. I de klassiske oppgjørene har duoen Waaler/Hop «herjet» i en årrekke på varmblodssiden, mens Romtveit kan vise til klassiske triumfer på rekke med kaldblodshester.

Montésporten har sin dronning i Siv Emilie Løvvold, og nå melder Hof-jenta Kristine Kvasnes seg på i kampen ettersom hun nå er tilbake i Vestfold. Og bak de to nevnte jentene presterer Melsomvik-jenta Elsie Hafskjold stadig bedre.

Noe drastisk må skje

Siv Emilie Løvvold (21) holder på med utdannelse, og har travsporten som et stort engasjement utenom. 2013-sesongen er hennes beste med hele 58 triumfer, de fleste i travritt. I premier til hesteeierne er det blitt 1,7 millioner kroner.

-Hestemarkedet er dødt om dagen. Sporten behøver sårt nye hesteeiere, og da må det tas grep. Da kan ikke alle bli fornøyde. Er det slik at banenedleggelse(r) kan bli en nødvendighet, så må vi tåle det, for hesteeiere og sport må vi jo ha, sier unge Siv Emilie Løvvold.

Ponnimiljøet i Vestfold blomstrer, rekrutteringen blir vel ivaretatt, Stokke og omegn Travforening har  i en årrekke vært solid pådriver og bidragsyter i så måte. Foreningen gjennomfører utrettelig også rutineløpene på Jarlsberg.