Årets hest

Skrevet av Martine S Skarsholt,  04.01.2010
Artikkelbilde
foto: Hesteguiden.com

Og de nominerte er:

Årets hest 2009 skal kåres og her er de nominerte til prisen, vinnerene presenteres under hestegallaen 23 januar 2010.

Åsajerven

Åsajerven har i 2009 dominert den eldre kaldblodseliten. Eier og trener Ola Martin Aasen og fast kusk Tor Wollebæk har ført hesten til seier i ti av femten starter, og hesten har innkjørt over to millioner kroner. Seirene i fire av seks løp i serien Nordisk Elitkamp ga en overlegen sammenlagtseier og dermed en bonus på 30.000 Euro. Alm Svartens Minneløp på Bjerke, Klosterskogens Eliteløp og Norgesmesterskapet for kaldblodshester er blant de større seirene på hjemmebane.

Åsajerven og hans faste makker Tor Wollebæk foto:Hesteguiden.com

 

Megaman Neo

Megaman Neo har hatt en fantastisk sesong i varmblodseliten. Treneren Trond Anderssen har virkelig funnet formen på sin stjerne, og Lars Anvar Kolle har styrt med stødig hånd. Kristen T Gundersens Æresløp, Karsten Buers Æresløp, Kjell Håkonsens Æresløp og Kniksen er storløp hesten har vunnet. Han senket også fjorårsrekorden med over to sekunder, til 1.11,0.

Megaman Neo og Lars Anvar Kolle foto: Hesteguiden.com

 

Bork Odin

Bork Odin har gjort tilnærmet rent bord i fireårs kaldblodsklassen med sju seirer og tre annenplasser på elleve starter, og to norske rekorder på rad i oktober. Som best har Bork Odin travet 1.21,4. Trener Lars Romtveit og kusk Tom Erik Solberg har vært med hingsten til seremoniplass etter H.K.H. Kongens Pokalløp, Telemarksløpet, Jacob Melands Æresløp og Norsk Travderby. Han ble også nummer to i det svenske kaldblodsderbyet.

Bork Odin og Hans faste kusk Tom Erik Solberg etter en overlegen seier på Jarlsberg travbane foto: Hesteguiden.com

 

Appel Au Maitre

 Hingst født 04
e Scarborugh u Rotina
Eier: Stall Perlen
Oppdretter: Mme & M Gilles Forien, Frankrike
Trener: Wido Neuroth
2009: 6 starter: 3-1-2
Formtall 98,  kr 2 083 750,-

Appel au Maitre startet sesongen med tre strake seire. Først var det Walter Nilsens Minneløp på nasjonaldagen, fulgt av Stockholm Stora Pris og Valley Chapel Memorial. Etter det ble det faktisk ikke flere gevinster, men mange sterke prestasjoner. Annenplass bak meget sterke Getaway i Tyskland ble fulgt opp av en ny annen, slått av Theatrical Award i Marit Sveaas’ Minneløp. Årets siste start ga tredje i Stockholm Cup bak Touch of Hawk og engelske Munsef.

Appel Au Maitre foto: Hesteguiden.com

 

Chicken Momo

Vallak født 06
e Pyrus u Italian Affair
Eier: Stall Kalas
Oppdretter: J A and Mrs Duffy, England
Trener: Arnfinn Lund
2009: 7 starter 5-0-1
Formtall  93, kr 731 688,-

Chicken Momo har hatt en strålende sesong. Fire strake seire ble det fra sesongstart, hvorav to storløp. Først slo han Touch of Hawk i 2000 Guineas, før han ble den første 3-årige gruppevinneren på Øvrevoll med seier i Polar Cup. Han prøvde seg på en dobbel gruppetriumf, men måtte nøye seg med fjerde i Marit Sveaas’ Minneløp på en distanse som nok var i lengste laget. Den femte seieren på Øvrevoll kom i Norsk Jockeyklubs 3-årssprint i oktober.

Chicken Momo foto: Hesteguiden.com

 

Touch Of Hawk

Vallak født 06
e Hawk Wing – Touch of Class
Eier: Stall E og F
Oppdretter: Dieter Burkle, Frankrike
Trener: Wido Neuroth
2009: 7 starter: 4-1-2
Formtall 94 kr 1 574 950,-

Touch of Hawk innledet sesongen med en lett seier, før han ble annen i 2000 Guineas bak Chicken Momo. To starter i Sverige ga to tredjeplasser, inkludert Svensk Derby før han triumferte med sikker triumf i Norsk Derby. Aller mest imponerte han imidlertid da han klarte å vinne Stockholm Cup, utrolig sterkt av en treåring. Årets siste start var Norsk St Leger, som han vant med ti lengder uten å være ridd.

Touch Of Hawk foto: Hesteguiden.com

 

Tindur

e Smari fra Skagastrønd og Tinna fra Varmalæk, født 1999, hingst
Eier: Familien Lundhaug, Mjøndalen
Rytter: Stian Pedersen
Trener: Stian Pedersen
 
Tindur er en 1. premiehingst 5-gangshest som ble importert fra Island i november 2008.
Han har en av verdens høyeste avlsbedømminger for islandshest. 2009 er Tindurs første konkurransesesong utenfor Island, og med sin nye rytter Stian ble det gull i 5-gang under VM.

Tindur foto: Hestegalla.no

 

Cezanne 30

e Calido 1, født 2000, Holsteiner (HOLST)
Rytter: Connie Bull
Eier: Bull Sportshorses
Trener: Toril Hemmingby

Fra Connie Bull overtok den 9 år gamle Cezanne 30 for to år siden, har hun hatt mer og mer suksess. Hun har aldri hatt en hest med tilsvarende kvaliteter, han er enkel å ha med å gjøre og har et godt og intelligent hode. Cezanne er virkelig en mesterskapshest! Sammen tok de gull både i NM for seniorer og i innendørs-NM. I tillegg kan ekvipasjen vise til to 4. plasser i Grand Prix under EM i Windsor. I tillegg kan de vise til gode plasseringer i andre internasjonale stevner.
Nå satser ekvipasjen mot OL i London!

Cezanne 30 foto: Hestegalla.no

 

Camiro 19

e Cassini 1 u. Caletta, født 1997, Holsteiner (HOLST)
Rytter: Tony Andrè Hansen
Eier:     Kjell Ulrichsen
Trener:  Sylve Söderstrand

Ekvipasjen var i 2009 den eneste som kvalifiserte seg til den individuelle finalen under EM i Windsor (GBR) og endte opp på en sterk 19. plass. 
Gjennom hele året har Camiro oppnådd gode resultater. Norge tatt tre andreplasser i Nations Cup Promotional League i år. Camiro har vært med på å ta to av dem. Camiro har også to 2. plasser fra Norway Grand Prix og Lisboa Grand Prix.

Camiro foto: Hestegalla.no

Vi ønsker Samtlige ekvipasjer lykke til og gratulerer med nominasjonen.