Møt opp på temakveld!

05.11.2012
Artikkelbilde

 

Hold av 12. november -temakveld utenom det vanlige

 

Skjeberg og Berg Travselskap og Halden og Omegn Travklubb arrangerer tidenes temakveld i Sarpsborg. 12 november kommer derbygrossist og folkehest-trener Øystein Tjomsland, OL-deltaker Siril Helljesen og veterinær Svein Bakke med unikt foredrag om trening, ridning, behandling og restitusjon av traver og ridehest.

 

Aldri før…..

 

…… er det laget en kombinasjon av temakveld og paneldebatt med en så bred kunnskapsbase på hest. Øystein Tjomsland er travteneren som ”alt” har klaffet for i 2012. Han har radet opp storløps – og klassiske seiere i Sverige og Norge. Øystein Tjomsland skal ikke bare fortelle om og diskutere sine erfaringer gjennom mange år med de voksne, men han skal også holde foredrag for de unge om behandling og trening av ponni og hest. Til sin hjelp vil norges eneste OL-deltaker i dressur på 56 år – Siril Helljesen også dele med seg av sine erfaringer for de unge.

Når de voksne kommer til vil Tjomsland snakke om hvordan han har bearbeidet all den kunnskap og alle målinger han har høstet. Han vil dra sammenligninger med humanidretten og fortelle om hvordan han har samarbeidet med idrettsbevegelsen for å komme dit han er i dag.

Siril Helljesen er ridestjernen som med sin Dorina klarte det ingen har klart på 56 år. Etter å ha gjort alt med Dorina selv til å kvalifisere seg til olympiske leker er det mange års hardt arbeid, stor målbevissthet og stor kunnskap om ridning og trening som ligger bak.  Siril Helljesen har vist seg å være et unikum. Fra sitt tilholdssted på Østre Sneis Gård jobber hun målbevisst på flere fronter. Å være dressurrytter på høyt nivå i Norge er ingen dans på roser. Forretningskvinne, instruktør, ridelærer, sjåfør, stallmester, markedsfører og kontinuerlig på jakt etter sponsorer er hverdagskost for Siril. Syttiåttemodellen av en morderne kvinne driver ingen ”frøkensport” på noen fronter!

Siden vi snakker om fronter!  Forsker og veterinær Svein Bakke har vært i fronten mer enn én gang! Han er som stevneveterinær på landets hovedbane ofte i vinden når en traver blir vist tilbake til stallområdet etter å ha prestert  et dårlig trav - eller ikke travet et steg i varming eller prøvestart. Han er elsket og hatet for sine avgjørelser, men er først og fremst hestens  talsmann på banen. Svein Bakke er ikke bare spesialist og ofte brukt som det i rettsaker, men han er også en respektert forsker. Sammen med Tjomsland og Helljesen vil han vise og diskutere forskningsresultater på hvordan fysiologien til  både traveren og ridehesten er i en restitusjonsfase etter konkurranse og trening.

 

Éngangsforeteelse

Skjeberg og Berg Travselskap og Halden og Omegn Travklubb ønsker unge og voksne velkommen til en spennende samling med spesialister som aldri før har stilt opp sammen på en slik kveld.

Trav og rideinteresserte under samme tak i samme rom med felles interesse for trening og forhåpentlig klare til å lytte samt stille de ”rette” spørsmålene. Barn – og ungdom med samme interesse som de voksne får en helt spesiell opplevelse med Øystein Tjomsland og Siril Helljese.  En helt spesiell sammensetning kanskje for første og siste gang!?

Quality Hotel og Resort ønsker oss alle velkommen rett ved E-6  kl 1830 mandag 12. november.

 

Program

 

1830 – 1920

 

Øystein Tjomsland og Siril Helljesen forteller og diskuterer med barn og unge om hvordan de trener, behandler, kjører og rir.  Spørsmål stilles underveis

 

1920-1945  PAUSE

 

Man kan kjøpe kaffe, vafler, kaffe etc

 

1945-2050

 

Øystein Tjomsland  presenterer kort sine resultater, erfaringer og metoder for trening og restitusjon.

Siril Helljesen forteller sammen med Tjomsland hvordan kvalifisert ridning virker på muskulatur og de forteller  om hva de kan trekke på av felles erfaringer.

Svein Bakke holder kort foredrag om restitusjon på trav – og ridehest.

 

2050-2100 kort pause

 

2100 – 2200

 

Øystein Tjomsland, Siril Helljesen og Svein Bakke i paneldebatt om

 

-          trening av unghest

-          unghest

-          ridetrening

-          hvordan kroppen virker i forhold til humanidrett

-          betydning av restitusjon

-          betydning av puls og laktatmålinger hos traverhester

-          hva kan samme type målinger gi svar på for en dressurhest/spranghest

-          forbyggende veterinærarbeid og samarbeid mellom trener/veterinær

-          eventuelt