Første møte i arbeidsgruppen

Skrevet av Det Norske Travselskap,  12.05.2023
Artikkelbilde
Fra venstre: Per Ole Tysland, Vidar Arnesen, Per Erik Hagen, Espen Schem og Tone M. Blindheim.

Arbeidsgruppen for nye Synergi-serien 2028 har i dag hatt arbeidsmøte på Hestesportens Hus.

DNT har invitert initiativtaker Per-Ole Tysland, som er tidligere avlssjef i DNT, Per-Erik Hagen fra Travavl, Vidar Arnesen fra Veikle balder og Espen Schem fra trenerforeningen til å komme med innspill til løpsserien. Fra administrasjonen deltar avlsfaglig rådgiver Tone M. Blindheim, sportsansvarlig Jan Inge Ringen og sportsmedarbeider Jane Johansen. Blindheim skal lede arbeidet, der invitasjonen planlegges sendt ut ca. 1. september.

Synergi-serien ble lansert som en dugnad i form av en serie unghestløp med innskudd fra hingsteeier, hingsteholder og oppdretter, som alle betaler et innskudd på kr 500,- per føll. Trenere og kusker som deltar betaler det samme, og DNT dekker i størrelsesorden halve premiepotten. Det skal kjøres 5 unghest-løp for hver rase, derav 2 hoppeløp og det kjøres om kr. 100.000,- i førstepremie.

Formålet er at løpsserien skal bidra positivt til å øke optimismen blant oppdretterne og øke antall fødte føll og norskfødte hester. Synergi-serien 2025 skal gå som planlagt og det er per dato omtrent 620 hester påmeldt.

Nye Synergi-serien som nå planlegges starter i april som treåring og avsluttes våren som fireåring, med bakgrunn i at man ikke ønsker å utøve for stor belastning på våre unghester. Dette kan bli strukket noe lengre enn den første Synergi-serien. Løpene er tenkt arrangert på sentrale baner på Østlandet. Sørlandet og Varig Orkla arena er tiltenkt ett løp hver. For å kunne presentere en løpsserie der flest mulig hester skal kunne delta er det viktig at løpene fordeles både geografisk og på terminlisten.

Synergi-serien er et godt tiltak og vi håper også at Sverige vil delta. Norskfødte hester produsert i utlandet kan delta, men må betale dobbelt innskudd. For markedsføring kan en Synergi-seriedeltaker være en fordel på for eksempel Klasseløpsauksjonen.

- Jeg håper og regner med at hingsteeiere ser verdien av å markedsføre sin avlshingst på denne måten. Så ser jeg for meg et poengsystem der vi gir poeng til hingsten etter avkommenes antall 1. plasser, 2. plasser også videre i løpene, og på slutten også har en avlshingst som vinner av Synergi-serien begge raser. I tillegg skal vi selvsagt gjøre stas på alle vinnere, oppdrettere og alle som fortjener det! Her er det bare fantasien som begrenser, sier Tone M. Blindheim.

- Vi er helt avhengig av god deltagelse fra hingsteeiere, hingsteholdere og oppdrettere for at dette skal la seg arrangere, da løps-serien baseres på innskudd i tillegg til midler fra DNT, avslutter Blindheim.