Fia og Lykke til OGP

Skrevet av Det Norske Travselskap,  10.06.2023
Artikkelbilde
Antidopinghunden Lykke

Under årets Oslo Grand Prix kommer den svenske antidopinghunden Lykke og hundefører Fia til å jobbe i hesteringen på Bjerke.

Når det er storløpshelger er antidopingarbeidet i travsporten intensivert. Denne helgen arrangeres Oslo Grand Prix på Bjerke Travbane og DNTs avdeling for hestevelferd har fått med en firbent kollega med på laget.

- Lykke er en fire år gammel hund av rasen riesenschnauzer, som er verdens første og eneste firbente dopingjeger på travhester. Lykke har allerede rukket å bli en dyktig og erfaren jeger, og vi er svært glade for å ha ham med på laget denne helgen, forteller sjefsveterinær i DNT Anne Wangen.

Lykke vil jobbe sammen med sin eier og hundefører Fia Mårdfelt. Tilfeldig utvalgte hester kommer til å bli kontrollert. Kontrollene gjøres enten ved at Lykke analyserer urinflekkene i hestens bokser, eller at flis med urin plukkes ut fra boksen og analyseres på et egnet område. Lykke kan også gjøre søk/kontroller av utstyr som er medbragt til banen. Selve analysen tar bare noen sekunder.

Når Lykke skal gjøre analysen i en boks der det står en hest, må hesten tas ut og oppasser/trener eller annen representant for hesten skal være til stede. Dersom urin plukkes ut av boksen behøver ikke hesten å tas ut. Om hesten er ute av boksen, for eksempel når den er ute til varming, kan kontrollen gjøres uten at det er noen er til stede.

Lykke fungerer som et screeningverktøy og dersom han gjør en markering vil hesten bli tatt ut til prøvetaking før eller etter løpet.