To norskfødte i verdens største stayerløp

Skrevet av Norsk Trav,  25.01.2023
Artikkelbilde
Moni Viking og Björn Goop. Foto: hesteguiden.com

To norskfødte hester er på startlisten til Prix d'Amerique søndag. Moni Viking fra Levanger skal prøve seg for andre gang. 

Sammen med eksporterte Cokstile skal Moni Viking forsvare de norske fargene. Det blir andre gang Jan Lyngs eget oppdrett prøver seg i løpet. For to år siden galopperte han. Totalt har Moni Viking startet 24 ganger på Vincennes. Han har vunnet seks av disse løpene. 

Se startlisten her.

10 år gamle Moni Viking har gjentatte ganger kommet tilbake etter alvorlige skader. At han står på startstreken i årets PdA regnes som en liten sensasjon. Hesten fikk nemlig konstatert en skade på gaffelbåndstammen på et bakbein så seint som i september/oktober i fjor. Opptreningen etter skaden skjedde hjemme hos Jan Lyng i Levanger. Etter comebacket for to uker siden ble Moni Viking igjen på Björn Goops stall i Frankrike.

Jevngamle Cokstile står også igjen på deltakerlisten. Hesten har hele 17,9 millioner innkjørt, og vant VM på Yonkers i fjor og Elitloppet i 2020. Han prøvde seg i Prix d'Amerique også i fjor, og endte som niendehest. Cokstile har kun én seier på Vincennes i karrieren, og den kom på 2100 meter i begynnelsen av januar i fjor. 

Selv om ingen norsk hest har vunnet Prix d'Amerique, har våre hester vært med å prege løpet. Looking Superb har den beste plasseringen gjennom sin sensasjonelle annenplass i 2019, mens Lionel var tredje i 2017. 

  • Prix d'Amerique - verdens største stayerøp. 
  • Distanse: 2700 meter voltestart
  • Førstepremie 450 000 euro
  • Vinner 2022: Davidson du Pont