Innmelding til Synergiserien

Skrevet av Det Norske Travselskap,  12.02.2023
Artikkelbilde
Foto: Eirik Stenhaug

Etter initiativ fra hingsteholdere som merket kraftig nedgang i antall bestillinger til sine hingster ble Synergiserien iverksatt foran avlssesongen 2021. Tiltaket gjelder for hester født i 2022.

Initiativet baserer seg på en ny løpsserie for treåringer etter følgende idé:

Det handler om å lage en dugnad hvor de fleste av travsportens aktører deltar med litt hver. Hingsteeieren gir 500 kroner for hvert fødte føll til en felles pott. Det samme gjør hingsteholderen. Oppdretteren må også bidra med 500 kroner per fødte føll. Trenere og kusker må innen en viss dato betale inn 500 kroner hver, dersom de skal kunne melde/kjøre en eller flere treåringer i disse løpene. Til sammen skal dette bidra til at det kan arrangeres minst fem løp for hver rase med en førstepremie på 100 000 kroner. DNT finansierer premier utover det som kommer som innskudd i serien.

Hingsteholdere fikk tilbud om å melde på sine hingster i serien. Listen over påmeldte hingster får du på https://beta.travsport.no. Har du et avkom etter en av disse hingstene vil din hest være automatisk innmeldingsberettiget i løpene som inngår i serien. Det første og eneste innskuddet på kr 500 blir belastet på premieoppgjøret for februar. Om du ikke ønsker at din hest skal være innmeldingsberettiget til løpene i serien sender du en e-post til sporten@travsport.no for å stryke hesten.

En del norskfødte hester blir til etter bedekning/inseminasjon utenfor landets grenser. Disse hestene har da så langt ikke fått anledning til å bli innmeldingsberettiget i serien. Dette gjelder også svenskfødte kaldblodshester, som i henhold til Svensk/Norsk Kaldblodsavtale skal ha tilgang til alle kaldblodsløp i Norge. På den bakgrunn vil eiere av svenskfødte kaldblodshester født 2022 i Sverige eller norskfødte kald- eller varmblodsføll som har kommet til etter bedekning/inseminasjon i utenfor Norges grenser også få tilbud om å deltakelse i serien.

I og med at hingsteeier/hingsteholder ikke vil være involvert i «spleisen» i disse tilfellene – må eier/oppdretter dekke det totale innskuddet. Disse hestene kan innmeldes mot et engangsinnskudd på kr 3.000 -. Det påpekes at trener og kusk av disse hester må også betale kr 500 for å delta.

Påmeldingsfrist for 1-åring som kan innmeldes grunnet at den ikke er etter norskoppstallet hingst/svenskfødte kaldblodshester må skje innen 28. februar 2023. Innmelding gjøres til sporten@travsport.no.

Detaljer om selve løpsserien:
Løpene skal gå som likestart over full distanse. Det legges opp til fem løp for hver rase, hvorav to av løpene for hver rase er forbeholdt kun hopper. Det skal kjøres med en førstepremie på kr 100.000. Løpene er planlagt avholdt i 2025 (hestens 3-årssesong). Det benyttes normale avvisningsregler.

Dette er den planlagte fremdriftsplan:
28. februar 2023: Frist for påmelding for 1-åring som kan innmeldes grunnet at den ikke er etter norskoppstallet hingst/svenskfødte kaldblodshester.

Mars 2023: Oppdretter/eier av innmeldte 1-åringer belastes.

April 2023: Hingsteholder faktureres for sin og hingsteeiers andel.

Første kvartal 2025: Kusker og trenere som ønsker å delta må betale innskudd på kr 500.

Se oversikt over påmeldte hingster på nye travsport.no