Uttalelse om VM på Yonkers

Skrevet av Det Norske Travselskap,  16.10.2022
Artikkelbilde

VM-løpet ble avviklet på Yonkers travbane i New York lørdag kveld norsk tid. To norskfødte hester deltok i løpet.

Cokstile stod igjen som vinner av løpet på kilometertiden 1.11,1 over distansen 2011 meter. Hesten er oppdrettet i Norge av Per Erik Hagen, men den er både eid og trent i Italia.

For Det Norske Travselskaps medlemmer, og alle som er glade i travsporten, er travløp der de beste hestene konkurrerer mot hverandre noe vi ser frem imot med glede og forventning. VM-løpet på Yonkers er et slikt prestisjetungt løp, og det er stort for en liten hestenasjon som Norge at to av ti startende hester er norskoppdrettet.

På Yonkers lørdag ble Cokstile kusket av italienske Vincenzo Piscuoglio Dell’Annunziata, som i siste del av løpet beklageligvis utsatte Cokstile for en svært stygg og fullstendig uakseptabel behandling gjennom harde og gjentatte slag med både pisk og tømmer, samt at hesten ble rykket kraftig i munnen.

Det Norske Travselskap tar på det sterkeste avstand fra Dell’Annunziatas behandling av hesten under løpet! En slik måte å behandle hester på tillates ikke i Norge, og ville medført utestengelse fra å delta i travløp.

Vincenzo Piscuoglio Dell’Annunziata er ikke lisensiert av Det Norske Travselskap, og vi har derfor ikke mulighet til å reagere direkte overfor han. Men Det Norske Travselskap vil intensivere sitt arbeid  med å yte påvirkning på andre lands holdninger og regelverk for behandling av hester gjennom vår deltakelse i relevante internasjonale fora.

I det samme løpet havnet den andre norskoppdrettede hesten, Stoletheshow, utenfor premierekken som syvende hest i mål på tiden 1.12,3. Stoletheshow er oppdrettet av Per Rune Pollestad og Ordin Larsen, og trent av Frode Hamre.