Årets siste løpsbulletin

03.10.2022
Artikkelbilde
Suså Ø.K. var en av klasseløpshelgens mest overraskende vinnere. For kusk Åsbjørn Tengsareid ble også klassløpshelgen en helg han nepper glemmer med det første. Foto(Hesteguiden.com)

Innspurten av trav-året 2022 er i vente. Med det er også løpsbulletinen for november og desember sendt til trykk. Variasjon og mulighet til å starte har stått mest i fokus denne gang.

Årets siste Løpsbulletin

Høsten er over oss, og løpsbulletinen for årets to siste måneder er produsert. Bak oss ligger årets Klasseløpshelg.

For stallene til Øystein Tjomsland og Frode Hamre ble det jubelhelg med henholdsvis tre og to klassiske triumfer. I tillegg kunne de noe mindre stallene til Lars Magne Søvik, Jens Kristian Brenne og Vegard Lundstrøm Wolden notere seg for klassiske seirer. De to siste serverte klassiske vinnere av den overraskende sorten.

Tjomslands sterke kaldblodstrio var Derbyvinnerne Nordsjø Anna og Tangen Minto, samt kriterievinneren Brenne Borken. Det betyr samtidig nye oppdretterseirer for Jørn Gunnar Nilsen og Vidar Asgeir Brenne. Heller ikke oppdretterduoen bak Nordsjø Anna, Rune Erga og Johannes Wiig, er helt ukjente med klassiske triumfer.

På eiersiden til årets klasseløpsvinnere finner vi flere som har satset hardt. Tore Gard og Kjell Magne Andersen eier Brenne Borken, Nils Munkhaugen eier Tangen Minto, mens det er Stig Flaata som er eier av Nordsjø Anna. Treneren kusket selv to av tre vinnerne, mens Tom Erik Solberg som vanlig satt i Tangen Mintos sulky. Celine Fåland Hansen er oppsasser for både Brenne Borken og Tangen Minto, mens det er Anna-Karin Jonsson som tar seg av Nordsjø Anna i det daglige.

Stig Flaata kunne juble over klassisk sølv begge dager i Klasseløpshelgen. For han er også eier av en av Frode Hamres to vinnere, Charleston Volo. Som man forstår av hestens navn er det tradisjonsrike Stall Volo som er hestens oppdretter.

Thaihester fra Egersund er også oppdrettere som er kjent med suksess fra før. Denne gangen ble det Kriterieseier med Thai Michigan. Helene Kolle er registrert som eier i det som vel er et familieprosjekt for den travfrelste familien fra Vear. Far Lars Anvar Kolle kusket naturlig nok. Vilde Finsådal og Mats-André Rasmussen er oppassere på de to vinnerne fra Frode Hamres stall. Hamre kusket ingen av sine klassiske vinnere selv. Det var Åsbjørn Tengsareid som satt i sulkyen bak Charleston Volo.

Tengs’n satt også bak begge lørdagens hoppekriterievinnere, L.A.’s Venus og Suså Ø.K. John Aareskjold Tjøtta er oppdretter av Lars Magne Søvik-trente L.A.’s Venus. Familien Skjoldal med Julie i spissen, samt pappa Helge og bestefar Sigmund på laget eier.

Suså Ø.K. er ett friskt prosjekt iscenesatt av Stian Øksnevad. Han kjøpte familieoppdrettet på auksjon for to år siden, og har laget et andelslag bestående av gamle og nye hesteeiere. Han trente også hesten selv frem til trener Jens Kristian Brenne og oppasser Helmine Ødemark fikk oppdraget med å gjøre henne klar for denne oppgaven tidligere i sommer. Dette opplegget klaffet ett hundre prosent.

Også bak Hoppederbyvinner Dyessfinner man en solskinnshistorie hvor oppdrettere, familien Lamvik med sitt Lamvik Project, fikk med seg trener Vegard Lundstrøm Wolden og etablerte andelslaget Stall Arena Trotting. Også dette et andelslag med nye og gamle hesteeiere i skjønn forening. Rutinerte Eirik Høitomt kusket den overraskende vinneren, mens Sandra Blomlie er trønder-hoppas oppasser.

2023 er ikke langt unna. Administrasjonens første utkast til terminliste er nylig sendt ut til banene for kommentarer. Forslaget inneholder 385 løpsdager – en nedgang med 15 løpsdager sammenlignet med årets terminliste. Hoveddelen av den foreslåtte nedgangen ligger i første kvartal. Utover dette er nok forslaget til terminliste for 2023 relativt gjenkjennelig for de fleste.

Fra DNTs styremøte den siste uken i september kom det et viktig budskap til hesteeiere og trenere. Tross usikre tider med hvilke overføringer DNT får i 2023, vil styret allerede nå signalisere at målet er å opprettholde premienivået i 2023. Gledelig er det også at det i det samme møtet ble besluttet at vinterserien som ble avviklet for første gang i 2022, også skulle videreføres i 2023.

Tron Gravdal, Sportssjef Norsk Trav As

E-mail: tron gravdal@travsport.no

Klikk her for å laste ned web-utgaven av løpsbulletinen for november og desember. Løpsdagskalenderen for perioden oppdateres fortløpende i de kommmende uker.