Austevoll og Salte representer Norge

Skrevet av Norsk Trav,  15.07.2022
Artikkelbilde
Gunnar Austevoll representerer Norge i forbindelse med EM for profesjonelle travkusker i Belgia denne høsten. (Foto:Hesteguiden.com)

Det venter to internasjonale kuskemesterskap høsten 2022. EM for profesjonelle kusker avvikles i Belgia i september, mens de stallansatte har sitt EM på Mallorca i oktober.

De internasjonale mesterskapene for de profesjonelle kuskene ble grunnet koronapandemien avlyst både i 2020 og 2021. I år skal mesterskapet avvikles i Belgia. Dessverre kolliderer EM med vår Klasseløpshelg. Dag-Sveinung Dalen ble landschampion i fjor, og var dermed den som i utgangspunktet skulle representert Norge. Dalen er fast kusk på flere gode unghester, og velger derfor naturlig nok å prioritere klasseløpene. Dette gjelder også for flere andre, og etter en sjekk med kuskene som havnet øverst på fjorårets landsstatstikk er det nå klart at Gunnar Austevoll blir påmeldt som norsk deltaker til årets mesterskap.

Uttak

Det er ikke slik at alle UET-landene får med sin representant i mesterskapet. UETs tre A-nasjoner (Frankrike, Sverige og Italia) har en plass hver. Norge er et av sju medlemsland i B-gruppen (Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Russland, Belgia og Spania). I denne gruppen deles det ut fem plasser i EM. Grunnet den pågående krigen i Ukrania er Russland utestengt fra årets mesterskap. Dette betyr at det er et av de seks medlemslandene i B-gruppen som ikke får med representant i EM. UETs administrasjon plukker ut de fem deltakerne basert på en utregning hvor antall seirer, antall kjørte løp og totalt antall kjørte løp for landene i gruppen er med i beregningen. Gunnar Austevoll må derfor gjennom et uttak før plassen i mesterskapet er hundre prosent sikret.

Mallorca

EM for de stallansatte skal arrangeres på Mallorca 22. og 23. oktober. I uttaksregelverket for dette mesterskapet ligger det begrensninger på kuskens alder og antall seirer totalt i karrieren. Kuskene som deltar kan ikke være eldre enn 25 år, og i tillegg skal antall seirer ligge et sted mellom 5 og 100 løp totalt i karrieren. Med dette regelverket er det rogalendingen Tord R. Salte som er kvalifisert for Norge. Salte tok fem seirer i fjor, og har totalt vunnet 14 løp i sin karriere. 1999-modellen jobber nå hos Øystein Tjomsland.