Topp i vest – nå er Østlandet neste

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen og Tom W. Johannessen ,  14.01.2022
Artikkelbilde
PÅ VEI MOT NYE HØYDER: Tom Erga hadde en fantastisk 2021-sesong. Nå hever han lista og tar med seg blant andre Honannas Trolljeger for å vinne V75 på Bjerke lørdag. Foto: Anders Kongsrud/Hesteguiden.com

Jærbuen Tom Erga var fjorårets gjennombruddstrener i norsk travsport. Stallen tok hele 84 seire. Med det var han suverent best i vest og tredje best i Norge. I år er målet V75 – travets eliteserie. 

Å slå gjennom som 45-åring er unormalt i de fleste sporter. Spesielt om man har vært aktiv utøver i et par tiår. For Tom Erga ble 2021 et år langt fra normalen. I 2020 tok han 25 seire og kjørte inn 950 000 kroner. Tolv måneder etterpå har hans stallhester vunnet 84 løp og tjent snaue 3 millioner kroner. 

«Det er gildt»

Slik beskriver Erga selv det som skjedde under fjoråret, hvor han var suveren trener i vest og kun tre seire unna å bli kuskechampion på Forus. Pål Buer toppet kuskestatistikken. På Bergen travpark startet Tom Ergas stallhester 50 ganger og tok utrolige 28 seire. 

Tall som han ikke en gang kunne drømme tidligere i karrieren. 

På landsbasis var det bare Frode Hamre (184) og Øystein Tjomsland (104) som tok flere stallseire. 

De er Norges ledende trenere med over dobbelt så mange hester på stallen. 

- Hva skjedde?

- Jeg fikk på plass de siste små detaljene i treningen ved hjelp av Øystein Tjomsland (Norges desidert beste trener av unge kaldblodshester, red anm). Det er utrolig lite som skiller i travsporten, og en liten endring i lengden eller intensiteten på intervallene kan gi voldsomme utslag. Bruk av galoppintervaller i dyp sand har også gitt det siste løftet, forteller Erga til travsport.no. 

Kunder i kø

Med 30 hester i trening er han plutselig blitt en ettertraktet trener. Kundene står i kø.

- Jeg har fått flere og mye bedre hester det siste året enn de ti sesongene før det. Trav er ferskvare og resultater gjør deg populær. Nå har jeg 30 hester i trening. Det er maks. 

- Og da er det butikk å være travtrener?

- Om jeg regner i timebetaling så hadde jeg vært millionær i andre yrker. Men med dagens resultater så er det butikk, sier jærbuen som kjørte inn tre millioner til sine hesteeiere i fjor. I 2022 er lista hevet ytterligere. 

Satser på V75

Da er det travet eliteserie, V75, som er siktepunktet. V75-løpene avvikles hver lørdag året rundt på samtlige norske- og svenske totalisatorbaner. Lørdag er det landets hovedbane Bjerke som avvikler løpene. Der er Erga på plass for første gang på meget lenge.

- Jeg føler dette er året hvor vi kan ha ambisjoner om å være med i de største løpene. Det gjelder både V75 og de store, klassiske unghestløpene. Det er der hvor de største premiene er, og nå føler jeg endelig at jeg har hester som er gode nok til å kjempe om seieren. Lørdag tar jeg turen til Oslo med to bra hester i V75. Begge er gode, men sporene er dårlige. Likevel har jeg håp om å kjempe om seieren både der og i storløpene framover, sier en optimistisk Tom Erga.