Avlsplan for varmblod

Skrevet av Det Norske Travselskap,  16.12.2022
Artikkelbilde
Foto: Hesteguiden.com

Ny avlsplan for varmblodstraver er vedtatt og gjelder fra 2023.

Styret i DNT vedtok på styremøte 10. desember ny avlsplan for varmblodstraver.

I den nye avlsplanen blir det tillatt å bruke egen hingst på to egne hopper, gitt at alle har likt eierforhold. Hingsten må være 3 år eller eldre og tilfredsstille krav beskrevet i helseattest. Diskvalifiserende lidelser er kryptorkisme (klapphingst eller urhingst), forskjell i testikkelstørrelse, pungbrokk, alvorlige bittfeil og alvorlige røntgenfunn på bein. Det betyr at det blir mulighet for egen hingst på to egne hopper på både varm -og kaldblodstraver, men med egen helseattest for rasen.

Avlsplan for varmblodstraver

Nytt angående avlsvurdering
Mange har lang reisevei og det blir kostbart å reise til avlsvurdering. I tillegg kan man risikere at hesten ikke tilfredsstiller krav på grunn av røntgenfunn. DNT vil derfor tilrettelegge for at eier får mulighet til å ta røntgenbilder lokalt etter fastlagt skjema for røntgen-projeksjoner.

Det er viktig at du som eier undersøker hvilken veterinær/klinikk som har røntgenutstyr og kompetanse til å foreta røntgenundersøkelsen. Røntgenbilder sendes digitalt til veterinær som er godkjent av DNT, og må selvsagt være nøye merket med hingstens navn, dato, klinikk og/eller veterinær som har tatt bildene.

Bildene må ikke være mer enn 8 uker gamle, og sendes senest 4 uker før avlsvurdering. Da kan man velge å bli hjemme, dersom hingsten viser seg å ha uønskede røntgenfunn. Hingster med tilfredsstillende røntgenfunn blir avlsvurdert som vanlig, men slipper å ta nye bilder da disse allerede er godkjent.