Løpsbulletinen for september og oktober

Skrevet av Norsk Trav,  02.08.2022
Artikkelbilde
Stoletheshow har i stor grad gjort nettopp det dette året - med nesten 4 millioner innkjørt og flere storløpsseire sålangt i sesongen kan hesten fortjent få pryde høstens løpsbulletin. (Foto: Hesteguiden.com)

Sommeren er på hell men trav-høsten er innholdsrik og innbydende. Løpsbulletinen for september og oktober er sendt i trykken og distribusjon gjennomføres i uke 32. God lesning !

En eventyrlig løpskarriere er over

Sommeren er ikke helt over selv om det står august på kalenderen. Bak oss ligger imidlertid to sommermåneder som har brakt oss mye god travsport, og noen riktige øyeblikk for minneboka.

Først må vi hylle og hedre et unikum av en travhest som nå har lagt travskoene på hyllen og som også må sies at ga seg på topp. Etter en ellevill karriere avsluttet Ulsrud Tea med en suveren NM-seier for kaldsblodshoppene på Sørlandets Travpark. En enkel oppsummering av Ulsrud Teas karriere gir noen fantastiske tall: Nesten 9,5 millioner innkjørt. Rekord på 1.18,9. 107 seirer på 226 starter, hvorav 7 av disse seirene er i NM. Mange av de andre seirene er også tatt i storløp i tøff konkurranse. Av med hatten for Ulsrud Tea - Takk!

Ett av sommerens høydepunkt var så absolutt den offisielle åpningen av Varig Orkla Arena. Etter tre måneder med travkjøringer med mye midlertidige løsninger var det slitne, glade og ikke minst stolte trøndere som kunne ønske velkommen til midtsommertrav på sitt nye praktanlegg. Som planen var kunne det moderne nybygget som rommer det meste av aktiviteten på banen, lukke opp dørene til den offisielle åpningen. Liten tvil er det om at åpningen av den nye banen er en solid vitamininnsprøytning for travfolket i Midt-Norge. Ute i løpsbanen var det Åsbjørn Tengsareid som fikk en av sine mest minnerike helger. Norgesmester for kusker har han blitt før, men denne gangen toppet han det likegodt med å vinne Tamin Sandys Æresløp med egentrente Born In Bergen.

To uker før dette var det klart for den første OGP-helgen etter at koronarestriksjonene var fjernet. Det merkes at kampen om publikums oppmerksomhet er tøff, og man kunne selvsagt ønsket seg mer folk innenfor portene. De som møtte opp, fikk i alle fall se mye stor sport. For Frode Hamre ble dagen ekstra minnerik. Det var liten tvil om at seieren med Stoletheshow i Nettavisen Oslo Grand Prix betydde noe helt spesielt. Tross mange store seirer, deriblant klassiske seirer, var nok årets OGP-seier ett karrierehøydepunkt for bergenseren.

Stoletheshow skulle bli sommerens store travkonge. Før OGP hadde han med seg en annenplass i Finlandia Ajo og tredjeplass i Copenhagen Cup. Etter seieren i OGP fulgte han opp med ny seier i Ulf Thoresen Grand International og annenplass i Hugo Åbergs Memorial. I august skal han forsøke å følge opp med å ta hjem et tøft NM på Biri.

Jarlsbergs trippeltrav hadde nær sagt som vanlig værgudene på sin side. To allerede nevnte herrer kunne juble sent på fredagskvelden. Charleston Volo sørget for ny jubel for trener Frode Hamre og kusk Åsbjørn Tengsareid da 4-åringen gikk til topps i Champion Jarlsberg Grand Prix. Stig Flaata eier hesten som har Stall Volo som oppdretter. Finalen i hoppeavdelingen gikk til Stall Highsticks Readyforwine med Magnus Teien Gundersen ved roret. Trener Geir Vegard Gundersen satt selv opp bak Kim B.R. og sørget for dobbeltseier.

Som allerede nevnt i innledningen var Sørlandets Travpark også i år arena for NM for kaldblodshester. Der sikret Odd Herakles seg nok en NM-tittel etter gode prestasjoner også tidligere på sommeren. 

Også ponniene hadde sine NM på Sørlandet. Skorpan C.C. og Siri Riseth var best blant a-ponniene, mens det var L.A. Knock Out og Tuva Moen Lien som var best blant b-ponniene.

Imponerer gjør også Øystein Tjomsland. I flere år har han dominert unghestløpene for kaldblods, men det han fikk til i årets utgave av det svenske derbyet straffer alt han har gjort til nå. Samlet i de to finalene var 11 av 24 finalister trent av Øystein Tjomsland. Når resultatene skulle gjøres opp var det ikke mindre imponerende. I Hoppeavdelingen kjørte Øystein selv Nordsjø Anna til seier. Bak henne sørget Sjø Perla og Tangen Tone for at hele pallen var kledt i gult. I åpen klasse gikk favoritten Tangen Minto til topps for Tom Erik Solberg. «Sjefen sjøl» sørget for dobbelt bak Smedheim Braut. Ytterligere tre premier ble det på Tjomslandhestene i de to løpene. Det ble ikke mye å dele på får de andre. Av 2.400.000 SEK i premiepotten tilfalt 2.118.000 SEK hester trent av Øystein Tjomsland. Imponerende! Nordsjø Anna er oppdrettet av Rune Wiig og Johannes Erga, mens det er Flaata Stable som er eier. Tangen Minto er eid av N.Munkhaugen Holding, mens Jørn Gunnar Nilsen er oppdretter.

Nå vender vi blad, og sikter mot en viktig travhøst. Klasseløpshelgen står i fokus den andre helgen i september. Kvalifiseringer kjøres i slutten av august. Som vanlig er det også auksjon i løpet av helgen. 105 spennende 1-åringer er påmeldt. I oktober er det stor kaldblodsfest på Biri, tradisjonelt stortrav i Bergen og Norsk Oaks på Momarken. Alltid noe å glede seg til for en som er glad i travsport!

 

 

Tron Gravdal, Sportssjef Norsk Trav As

E-mail: tron.gravdal@travsport.no

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for september og oktober