Endringer i fysiske tester for montéryttere

Skrevet av Avdeling for avl og hestevelferd,  29.04.2022
Artikkelbilde

Styret i DNT har idag vedtatt endringer i de obligatoriske fysiske testene for montéryttere.

Basert på et forslag utarbeidet av en arbeidsgruppe, som i samarbeid med administrasjonen i DNT har sett på ordningen med obligatoriske fysiske tester for montéryttere, har styret i dag vedtatt følgende endringer:

  1. For årlig fornyelse av lisens gjelder at det kun er ryttere som har ridd færre enn 10 løp foregående kalenderår som skal avkreves fysiske tester.

  2. Det innføres en mulighet til å gjennomføre de obligatoriske fysiske testene som en ridetest, i stedet for å gjennomføre de fysiske øvelsene.
    Ridetesten skal gjennomføres i tilknytning til en løpsdag med totalisator, og over en distanse på 3000 meter, men uten krav til at hesten skal gjennomføre testen innenfor noen spesiell tid.
    Det nedsettes en egen nemnd som skal vurdere alle ridetester uavhengig av bane, basert på videofilm av testen. 

  3. For utøvere som velger å gjennomføre de fysiske testene i form av kondisjons- og styrketester opprettholdes ordningen med at kondisjonstesten kan gjennomføres enten som en løpetest over 3000 meter, eller en sykkeltest over 10 kilometer. Kravene for å få bestått er de samme som tidligere, det samme gjelder for tidslempelse som kan gis for alder. Sykkeltesten kan avlegges på ergometersykkel, og etter samme ordning som i Sverige.
    For styrkeøvelsene opprettholdes statisk knebøy som obligatorisk testøvelse. Deretter gjøres det valgfritt hvorvidt utøver vil gjennomføre enten øvelsen «planke» eller «burpees».