«GV» kan skape Derby-historie

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen og Tom W. Johannessen ,  11.09.2021
Artikkelbilde
TOMMEL OPP! Geir Vegard Gundersen vinner Jarlsberg Grand Prix med Cicero T.G. Hvem han viser tommelen opp til? Annenhesten, Kræsj og sønnen Magnus. Søndag møtes de to stallhestene igjen i Derby. Foto: Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Søndag kan Geir Vegard Gundersen skape historie ved å vinne sitt niende Derby totalt og fjerde på rad. Det siste har ingen travtrener klart siden løpet med én million i førstepremie ble kjørt for første gang i 1932! 

Gunnar Eggen tok ti (kusket ni av dem) og Per Ulven ni Derby-triumfer i løpet av sine aktive trener-karrierer. Nå pustes de i ryggen av Geir Vegard Gundersen. 46-åringen, opprinnelig fra Magnor, har vært utilnærmelig i Derby-sammenheng de siste årene. Totalt har vunnet det største klassiske løpet i Norge seks av de åtte siste årene. To ganger har han vunnet tre på rad. Tre strake Derby har også Gunnar Eggen. Fire på rad har ingen klart, men det kan skje søndag på Bjerke.

«Vi har muligheten»
- La meg si at jeg er fornøyd med å ha vunnet åtte Derby, men sier ikke nei til ni og fire på rad. Vi har to bra muligheter i år også, sier «GV» med kledelig beskjedenhet i stemmen. 

«Kvalifiserte ni av ti»
Klasseløpshelgen lørdag og søndag er Gundersen-familiens to suverent viktigste dager i løpet av sesongen. Geir Vegard og sønnen Magnus har bygget opp driften rundt unghester. Og denne helgen kjøres alle de største løpene i Norge. Førstepremiene er store, og de har vinnermuligheter i alle løpene for varmblodshester.
- Dette er helgen vi satser på, og som vi dømmes etter. Vi hadde ti hester i kvalifiseringen. Ni av dem kom videre, og vi har hester som er gode nok til å kjempe i toppen i alle de fire løpene. Det er så bra som vi kan drømme om, sier Gundersen senior som de siste sesongene har trappet ned på løpskjøringen.

Vinner 40 prosent av løpene
Mest fordi at sist helgs norgesmester for stallansatte, Magnus Teien Gundersen, er blitt stallens førstekusk, men også fordi Gundersen senior har slitt med kreftsykdom og følgene av mange uhell i løpsbanen.
- Heldigvis er jeg kreftfri, men rygg, hofte og skuldre merkes av at jeg har hatt min del av uhell. Trav og hest er livet mitt så jeg er uansett heldig over å få drive med det, sier mannen som trener 26 hester totalt. De som er i startklar alder har vært i banen 100 ganger i år. Og vunnet utrolige 40 løp. Ekstreme tall som ingen i Norge er i nærheten av å kunne matche. 

Arven etter superstjernen
Support Justice vil for alltid stå som GVs internasjonale superstjerne. Han måtte gi seg som 7-åring grunnet alvorlig skade, men rakk likevel å vinne å vinne 30 løp på 48 starter og kjøre inn 8.2 millioner. Cicero T.G. er den siste av hestene i søskenflokken. Han har ennå ingen internasjonal karriere, men vunnet ni av ti starter. Den tiende seieren kan meget vel komme søndag. Geir Vegard Gundersen er både kusk og trener, og hesten deleies dessuten av fru Charlotte Teien Gundersen. Tidligere i år vant trioen Jarlsberg Grand Prix. Ingen skal bli sjokkert om de også vinner Derby.
- Cicero T.G. er veldig bra, vant sin kvalifisering og er i toppform. Han kan vinne, sier GV, som også har med en hest i Kriteriet etter Support Justice. Kan han kopiere sin berømte far?
- Det er spesielt å ha med en hest etter Support Justice i finalen. Amazing Justice er bra, men det er tøft i Kriteriet, påpeker 46-åringen, som også kan ta seg av Hoppe-Derby.

Kan ta revansj
Riktig nok tapte Global Bred to Win sin kvalifisering, men det tilhører sjeldenhetene. Før det hadde hun sju strake.
- Vi har fire hester med i Hoppe-Derby, men Global Bred to Win er den suverent beste. Nederlaget i kvalifiseringen kom litt overraskende til tross for et tungt løp utvendig. Hun er god nok til å vinne om hun hever seg fra kvalifiseringen, mener Geir Vegard Gundersen, Norges suverene trener når det gjelder varmblodige unghester.
Mye skal til om han ikke legger både én og to klassiske triumfer til sin allerede imponerende CV.

Tror på Global Bred To Win
Etter litt betenkningstid blinker Magnus Teien Gundersen ut Global Bred To Win (Hoppe-Derby, V75-7 lørdag) som den beste sjansen av hestene han kjører denne helgen:
- Med ytterligere forbedring, skal dette være en veldig bra mulighet, sier han til travsport.no.
Men han har også god seierstro med Readyforwine (Hoppe-Kriteriet, V75-3 lørdag) som kommer ut uten framsko i dag.
Magnus obs’er ellers litt på et par av stallens mindre spilte hester:
- Amazing Justice (Kriteriet, V75-3 søndag) gikk bra i kvalet. Med hardt tempo i løpet er han en outsider i et tøft løp. Alt ble feil for Kræsj (Derby, V75-7 søndag) i Kriteriet i fjor – og hesten var ikke frisk. Var veldig fin siste gang og er kjapp fra start. Det er ofte tethesten som vinner Derby, uttaler Magnus foran avslutningsløpet søndag.


* Vinner Cicero T.G. eller Kræsj Derby-løpet, legges 426 600 kroner til førstepremien på én million. Dette som en bonus-sum ettersom begge hestene var påmeldt i «Premiesjansen»