Innholdsrik kaldblodshøst

Skrevet av Norsk Trav,  01.10.2021
Artikkelbilde
Troll Solen var en sterk og fortjent vinner av Vintilla-travet i 2020 - den gang slo han stallkameraten Brenne Banker og Frode Hamre fikk med det dobbeltseier som trener i det ærverdige storløpet. Hvem vinner årets utgave ? (Foto: Hesteguiden.com)

Neste helg er det klart for den store kaldblodshelgen på Biri. Dette markerer samtidig innledningen på en innholdsrik høst for kaldblodshester i alle aldre.

I tillegg til kåring og Veikle Balders landsfinale skal det på Biri førstkommende helg avvikles en innholdsrik og pengestinn V75-dag med kun kaldblodsløp. Mandag 5.oktober er det innmelding til denne løpsdagen hvor storløpene står i kø. For 3-åringene handler det om Biri Oppdretningsløp, for 4-åringene er det snakk om finaler i Veikle Balder Cup, mens hestene som er født i 2016 skal ut å kjempe i DNTs 5-åringsløp. Finalene i Veikle Balder Cup og DNTs 5-åringsløp avvikles dessuten med egne hoppeavdelinger. For den eldre eliten står Vintillatravet på programmet.

De 3-årige kaldblodshoppene har på sin side kvalifiseringer til høstens store mål, Norsk Oaks, på søndag samme uke. Momarkens store løp for hoppene har sine finaler lørdag 23. oktober.

Nyinnsatt løp

Helgen etter gis stafettpinnen over til Bergen. Her skal det tradisjonsrike sprintløpet Jacob Melands Minneløp kjøres for eliten. Denne dagen er dessuten Nils A. Skjolds Minneløp tilbake på menyen for 3- og 4-åringer som ligger litt under klassenes absolutte elite. Løpet er nyinnsatt etter at løpsbulletinen ble trykket, og går med samme proposisjoner som i fjor. Sjekk løpsdagskalender for proposisjoner og premienivå. Som nevnt så kjøres det finaler i Norsk Oaks lørdag 23. oktober Samme dag skal de 4-årige hoppene ut og gjøre opp revansje etter fjorårets Oaksfinale.

Høstfinaler

Jarlsberg er deretter vertskap for høstfinalen for de 4-årige kaldblodshestene. Løpet bærer også det tradisjonsrike navnet Nils Østbys Minneløp. Samme dag står også et annet tradisjonsrikt løp på menyen. Arnt Haakestads Minneløp kjøres for eliten. Høstfinalen for 3-åringene avvikles på Sørlandets Travpark helgen etter. Samme dag går Arnt Paulsens Minneløp for klassen rett under eliten.

Utsatte klassikere

Jacob Meyers Pokalløp og Moe Odins Æresløp kunne ikke kjøres på sine hjemmebaner i april grunnet koronastengte baner. Begge løpene er satt opp på terminlisten igjen i høst. Jacob Meyers Pokalløp blir med og kaster ekstra glans over den allerede fine menyen på Axel Jensen-dagen på Bjerke 13. november. Moe Odins Æresløp står på programmet tre uker senere når Klosterskogen er V75-arrangør. Denne dagen kjøres også E.C. Koren Lunds Minneløp for 3-åringene. Videre utover i desember kommer også andre tradisjonsrike løp som Adolf Idsøes Æresløp, Kristianiapokalen og Thor Østbys Minneløp. For 3- og 4-åringer på vei oppover i klassene kommer det også to godbiter i desember i form av Th. Gjølstads Minneløp og Kåre Krosbys Minneløp.

Enhver kaldblodsentusiast har med andre ord mye å glede seg til i høst.